Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13671
De la 07 Ianuarie 2003
122899320

Mişcarea preşedintelui Iohannis şi neghiobia lui Cīţu

  • Ioan Rotundu
  • 11 October 2021, 20:12
Desemnarea de către preşedintele Klaus Iohannis a lui Dacian Cioloş īn funcţia de premier al Romāniei pare pentru unii o mare surpriză. Dacă avem īn vedere cum au decurs ultimele evenimente, ultimele declaraţii politice din interiorul PNL, constatăm că de fapt surpriza era a fost atent calculată.
Scriem īntr-un editorial anterior că alegerea lui Dacian Cioloş ca preşedinte al USR – PLUS, īn ciuda faptului că useriştii erau de două ori mai mulţi la vot decāt cei din PLUS a fost moşită īntr-un birou din UE şi cu preşedintele Franţei, avāndu-se sprijinul logistic al celor din Romānia prin SIE. Ce afirmam atunci s-a adeverit ulterior.
Imediat ce a fost ales preşedinte, Cioloş a declarat că USR vrea la guvernare alături de UDMR şi PNL cu condiţia ca liberalii să-şi desemneze un alt premier decāt Florin Cīţu. A mai declarat că USR este pregătit să propună chir un premier al lor.
La aceste declaraţii ale lui Cioloş liberalii au răspuns că nu renunţă la Cīţu ca premier şi că preferă să rămānă un guvern minoritar PNL – UDMR. Adoptarea moţiunii de cenzură şi căderea Guvernului Cīţu l-a determinat pe preşedintele Iohannis să găsească o soluţie de a scoate Romānia din criza politică īn care el a băgat-o.
Un prim semnal că PNL va renunţa la Cīţu a fost declaraţia acestora că vor merge la Cotroceni fără o propunere de premier. Acelaşi lucru l-a declarat şi PSD care vrea alegeri anticipate, fiind singura oportunitate a lor de a reveni la guvernare cu o majoritate parlamentară solidă.
Singurii care au declarat că merg la Cotroceni cu propunere de premier au fost useriştii. Partidele politice nu se aşteptau ca preşedintele să rezolve criza īn seara zilei de luni, 11 octombrie a.c., de unde şi reacţia politicienilor şi a mas-mediei că desemnarea lui Cioloş a fost o surpriză a preşedintelui.
Analizat īntreg scenariul la rece, constatăm că nu este o surpriză, ci un rezultat impus preşedintelui de la nivel de UE şi de dorinţa de a reduce presiunea creată asupra sa venită din partea politicienilor şi a cetăţenilor de a-l considera vinovat pentru criza politică.
Care vor fi primii paşi ai lui Cioloş īn declanşarea negocierilor? A spus-o chiar el īntr-o declaraţie anterioară că mai īntāi va stabili programul de guvernare care să cuprindă rezolvarea crizei din sănătate, economice şi energetice, reforma administrativă, desfiinţarea SIIJ şi refacerea legilor penale īn spiritul combaterii corupţiei, absorbţia fondurilor europene etc.
Toate aceste reforme n-au fost deloc pe placul PONL şi de aici s-a iscat scandalul şi ruptura la guvernare, ceea ce mă face să cred că liberalii nu vor accepta toate aceste reforme.
Florin Cīţu a declarat imediat ce Cioloş a fost desemnat premier că nu va negocia cu acesta. Cīţu a comis multe neghiobii şi este timpul ca preşedintele Iohannis să-l tragă de mānecă şi să-l oprească pānă ce nu va fi prea tārziu pentru partid.
Apoi, īn PNL există aripa Ludovic Orban care este destul de puternică şi care nu vrea să iasă de la guvernare. Orban se va arăta dispus să negocieze cu Cioloş, rupānd partidul pe care Cīţu n-a demonstrat că-l poate conduce.
Mai există şi scenariul ca un refuz al PNL să participe la guvernare, Cioloş să formeze un guvern de tehnocraţi cu care să vină īn Parlament. Atunci PNL va avea de ales īntre a-l vota sau a merge īn alegeri anticipate, ceea ce ar fi pentru ei un dezastru politic. Dacă preşedintele Iohannis a făcut desemnarea lui Cioloş īn cel mai responsabil mod cu putinţă., atunci īl va aduce pe Cīţu la ordin.
Dacă a jucat la cacialma, atunci va rămāne īn istoria Romāniei ca fiind cel mai ticălos preşedinte postdecembrist. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul săptămānii 11 – 17.10.2021
Costel Romanescu -. alt primar liberal penal din gaşca lui Şoptică
Ioan Rotundu
Bancul săptămānii: Dezamăgire matrimonială
Catrenul săptămānii
Ioan Mamaische
Romānia medievală şi coronaviruşii
Ioan Rotundu
O nouă dovadă despre cum funcţionează corupţia īn IPJ Botoşani
Ioan Rotundu
Cacialma, sau guvern USR cu Cioloș premier?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog