Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Religie
Anchete
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20115
De la 07 Ianuarie 2003
122880182
Misterele Flămânzilor:

Aventura extinctoarelor buclucaşe din şcoala consilierului Abăcioaie

  • 29 October 2009, 23:00
Aşa cum multă lume a presupus – dar nu s-a putut proba niciodată – ani şi ani de zile în învăţământul din Flămânzi s-au învârtit afaceri menite să aducă câştiguri directorilor de şcoli şi persoanelor din anturajul acestora. Din când în când, în presă a mai transpirat câte ceva, şi chiar noi am scris cu circa doi ani în urmă despre (o parte din) învârtelile făcute de fosta conducere a Grupului Şcolar "Nicolae Bălcescu" din Flămânzi.
Ulterior, fosta conducere liberală a Inspectoratului Şcolar Judeţean, le-a aşezat în funcţii de conducere pe fostele directoare ale Grupului Şcolar şi ale Şcolilor cu clasele I-VIII nr.1 şi nr.2 Flămânzi, care, pentru „meritele deosebite” aduse partidului, au fost trecute pe locuri eligibile la alegerile locale din 2008 şi, în consecinţă, au fost promovate în Consiliul Local.
Cu patru directoare în Consiliul Local Flămânzi, la primele trei şcoli din localitate, afacerile au început, probabil, să se deruleze nestingherite, căruţa deplasându-se tot mai repede la vale, după ce osiile au fost unse cum trebuie. Dar cum roata se opreşte pe neaşteptate, că de aia-i rotundă, preluarea Inspectoratului Şcolar de către PDL a schimbat radical datele problemei. Din patru şcoli coordonatoare nu au mai rămas decât două, şi uite aşa, în afara Liceului “Nicolae Bălcescu”, Şcoala nr. 2 Cordun a preluat conducerea în învăţământul zonal, acesteia fiindu-i arondate Şcolile nr. 1 şi Şcoala Poiana.
Jalea ce mare nu a fost când au fost destituite din funcţiile de conducere vechile cadre tributare culorilor liberale, ci atunci când la propunerea Inspectoratul Şcolar Judeţean, consilierul Ioan Guraliuc, consilier PDL şi Preşedinte al Comisiei de Cultură, Învăţământ şi Sănătate din Consiliul Local Flămânzi, a fost numit director coordonator. Lucrurile ar fi mers oricum înainte, că, vorba lui Ţiriac, „aşa-i în tenis”, dacă în urmă cu câteva zile, cu totul şi cu totul întâmplător, nu ar fi ieşit la iveală o factură suspectă, care i-a fost adusă la semnat noului director coordonator.
Conform documentului menţionat, având numărul BT MAN 397 / 11.09.2009, la Şcoala nr. 1 Flămânzi s-au verificat extinctoare vechi şi s-au achiziţionat altele noi – două bucăţi – în valoare totală de 861,57 RON. Adică 8, 61 milioane lei vechi! Directorul Guraliuc a fost frapat de faptul că aceleaşi verificări, făcute nu cu mult timp în urmă, la Şcoala nr. 2 Flămânzi, au fost facturate, de o firmă de specialitate din Iaşi, cu 10 RON / extinctor, în timp ce pe factura emisă de firma din Botoşani care a verificat extinctoarele de la Şcoala nr. 1 Flămânzi, sumele sunt de patru ori mai mari!
„Conform facturii, încărcatul şi verificatul extinctoarelor de la Şcoala nr. 1 au costat 42 de lei / bucată în timp ce un extinctor nou costă 60 de lei, lucru care ridică din nou numeroase semne de întrebare”, ne-a atenţionat directorul Guraliuc.
Cea de-a doua surpriză a apărut atunci când directorul a vrut să vadă cu ochii săi dispozitivele de stins incendii, pentru a constata ce mari îmbunătăţiri s-a adus acestora cu aşa preţuri umflate. Pe acelaşi document, mai există şi două extinctoare noi, din oţel, de tipul G3, care împreună costă 520 de lei, adică peste cinci milioane de lei vechi. Deci, în total, la Şcoala nr. 1 Flămânzi ar fi trebuit să se găsească 10 extinctoare, 8 vechi, verificate şi reîncărcate, precum şi 2 noi. Când acolo, ce să vezi? Dacă dispozitivele vechi erau aşezate fiecare la locurile lor, de cele noi, nici o urmă. Întrebată unde sunt extinctoarele, fosta directoare Rodica Abăcioaei nu a putut explica dispariţia acestora, afirmând că de problema respectivă s-a ocupat altă persoană. Ba, la un moment dat, s-a afirmat că firma care a eliberat factura, nici nu le trimisese de fapt, pentru că în perioada respectivă nu existau în stoc, şcoala urmând să le primească peste câteva zile. Adică la două luni de la întocmirea facturii!
Înştiinţat despre problema respectivă, primarul Constantin Pitorac a afirmat că „acesta este probabil doar vârful aisbergului” şi că se aşteaptă să descopere „multe probleme de acest fel” în unităţile de învăţământ pe care le va verifica. Întâmplarea aceasta are şi un happy end. Miercuri după amiază, directorul coordonator Ioan Guraliuc a fost anunţat că, la Şcoala nr. 2 Flămânzi, cele două extinctoare noi …şi-au făcut apariţia. De unde rezultă că nu e rău să mai tulburi apele vechi din când în când, chiar şi cu câte o nevinovată factură cu alură suspectă. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ori minciună, ori ignoranţă!
„Investind în oameni, investim în viitor”
„Votul ilegal înseamnă închisoare!”
Doi profesori botoşăneni au primit ieri titlul de cetăţean de onoare
Femeia dispărută a fost găsită de poliţişti
Centrale pentru nevoiaşi
Este fidelă trucurilor de înfrumuseţare naturale
“Singurele bestii sunt românii, ei au violul în sânge”
spune Salvatore Carai
România, o ţară controlată de Iliescu, Voiculescu, Hrebenciuc, sau o ţară a românilor
Un vaccin tămăduitor pentru comunişti
Istoricii basarabeni cer schimbarea curriculei impusă de comunişti
Părintele Teofil Părăian s-a ridicat la cele veşnice
4 medalii pentru lotul olimpic la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică
Sărbătoarea-i sărbătoare, dar şi un bun prilej de făcut bani
Comunicat - 1 Decembrie
Nu vă fie frică, Parlamentul pică!
Horoscop
Răzbunarea unui barman
Agica-sos de legume picant, pentru Iarnă
Vin alegerile, vin şi „Banii de liceu”
CAS nu vrea să deconteze Spitalului judeţean toate internările
Au câştigat procesul, dar banii îi vor primi cu ţârâita
Conducere nouă la DADR şi APIA
Bilanţul poliţiştilor din Flămânzi în primele nouă luni ale anului:
Aferim, cucoane Petrică!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog