Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15800
De la 07 Ianuarie 2003
122901449

Miza procesului de la Haga: independenţa energetică a României

  • 25 August 2008, 23:00
Oficialii ucraineni fac fel de fel de declaratii referitoare la procesul privind delimitarea platoului continental, aflat in desfasurare la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, incercand sa influenteze decizia judecatorilor, informeaza Gardianul, intr-un articol semnat Edi Neagu, preluat de Romanian Global News. Incepand cu data de 19 septembrie, Curtea va delibera timp de trei pana la sase luni. Cel tarziu in aprilie 2009, la patru ani si jumatate de la inceperea procesului, Romania va sti care este deznodamantul acestui caz ale carui castiguri se cuantifica in resurse energetice: 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si o suta de milioane de tone de petrol, resurse care ar asigura independenta energetica a Romaniei pentru 18 ani.
Curtea Internationala de Justitie a anuntat in 24 iulie ca o noua etapa din cadrul procesului privind delimitarea maritima in Marea Neagra dintre Ucraina si Romania - pledoariile orale - se va desfasura in perioada 2-19 septembrie la Palatul Pacii de la Haga. Decizia nu va da castig de cauza uneia dintre parti, ci va determina din punct de vedere geografic (printr-o serie de latitudini si longitudini) o linie unica de demarcatie a zonei de 12.000 de kilometri patrati asupra careia cele doua tari au pretentii concurente. Curtea de la Haga va putea formula decizia finala astfel incat sa evite pronuntarea referitoare la statutul Insulei Serpilor.
In cazul unei solutionari favorabile, Romania va putea trece la exploatarea resurselor de hidrocarburi existente in acea zona. Potrivit legislatiei internationale, fiecare stat are dreptul la o suprafata de 12 mile marine de la tarmul apei cu care se invecineaza. In mod normal, platoul continental, respectiv zona economica exclusiva, ar trebui sa se intinda pana la 200 de mile de la coasta, insa Marea Neagra avand o intindere redusa, aceste spatii se suprapun, rezultand zona de 12.000 de km patrati pe care cele doua tari o disputa.
Decizia CIJ este obligatorie
Cei 12.000 de kilometri patrati disputati nu apartin in acest moment nici Romaniei si nici Ucrainei, astfel ca nici una dintre tari nu poate poate exploata in vreun fel zona respectiva. De aceea, miza procesului de la Haga este cat din acesti 12.000 de km patrati si ce resurse aferente de hidrocarburi revin Romaniei. Decizia Curtii de la Haga este obligatorie, executorie si definitiva, nefiind necesare demersuri formale - precum promulgarea ei pe plan intern sau publicarea ei in Monitorul Oficial - pentru a intra in vigoare. In cazul in care un stat nu pune in aplicare decizia Curtii, se poate sesiza Consiliul de Securitate al ONU, iar tara respectiva se compromite pe plan international. In cei peste 60 de ani de existenta a CIJ, toate hotararile avand un obiect similar cu cazul Romania contra Ucraina privind delimitarea spatiilor maritime (platou continental si zone economice exclusive) au fost respectate. Mai mult, dintre cele 97 de hotarari pe care le-a adoptat CIJ in total, doctrina dreptului international apreciaza ca doar in trei cazuri au existat dificultati temporare de executare, in circumstante cu totul speciale.
Bucureştiul a angajat consultanţi de renume
Costurile procesului sunt impartite de partile implicate cu CIJ, intrucat aceasta plateste salariile celor 15 judecatori, costurile de organizare si traducerea documentelor. Romania plateste echipa care o reprezinta la Haga - atat membri straini (trei reputati profesori in drept international de la Universitatile din Paris, Cambridge si Oxford), cat si cei romani (agentul, doi co-agenti, consilieri si avocati), cat si costurile de redactare a documentelor. Agentul Romaniei pentru procesul de la Haga este Bogdan Aurescu, cu rang de director general in MAE roman. Bogdan Aurescu este agent pentru CIJ din 2004, de la sesizarea Curtii. A participat (incepand cu 2001 si pana la sesizarea CIJ in 2004) ca adjunct al sefului delegatiei si, respectiv, ca sef de delegatie la negocierile desfasurate pentru delimitarea spatiilor maritime cu Ucraina. Co-agenti pentru procesul de la Haga sunt Cosmin Dinescu, director general pentru afaceri juridice in MAE roman, si Calin Fabian, ambasadorul Romaniei la Haga. Agentul Ucrainei pentru procesul de la Haga este in prezent Volodimir Vasilenko, ambasador cu insarcinari speciale in MAE ucrainean. Co-agentii Ucrainei pentru procesul de la Haga sunt directorul Departamentului Juridic si Tratate din MAE ucrainean si fostul ambasador al Ucrainei la Haga. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Sancţionată contravenţional cu 3000 ron
România a câştigat locul I pe echipe la Olimpiada Internaţională de Geografie
Interviu cu un lingvist basarabean despre situaţia limbii române
Rusia este gata să lanseze un nou război împotriva vinurilor moldoveneşti
Voronin se întâlneşte cu Medvedev la Soci
Neamul românesc dintre Nistru şi Prut este în pericol de moarte
Un nou tip de traseist, cel politico - administrativ
Anunţ sfidător de majorare a comisioanelor bancare la Alpha Bank
Cenzură disperată luată de conducerea Piraeus Bank în dauna propriilor angajaţi
Program Tele'M Botoşani marţi, 26 august
Documente inedite despre Marea Răscoală Ţărănească din 1907
Horoscop
Ăştia nu ştiu de glumă. Recuperează orice
Comentariul comentariilor (CLXXIV)
(Ioan Rotundu)
Cu doi de „l”… ca să fie mai lungă!
Maşini de spălat furate de la sinistraţi
Primarul de Rădăuţi vrea să mute sinistraţii la Dorohoi
Ţurcanu va umbla la salariilor celor de la Protecţia Copiilor
el apreciază că salariile sunt prea mari, faţă de munca prestată
Trei societăţi au venit cu oferte pentru Programul „Cornul şi laptele”
Ţurcanu nu-i de glumă. Andi Murariu şi-a pierdut şefia
Creştem copii anemici, rahitici şi deformaţi fizic
Codaşi la căsătorii, dar şi la divorţuri
Birocraţia îi apără pe incendiatorii de mirişti de consecinţe
Bolile cardiovasculare continuă să fie principala cauză a deceselor
Chiar dacă este păgubit de angajat, patronul n-are voie să-i reţină cartea de muncă
Să fi fost acesta semnalul?
Ioan Rotunhdu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog