Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Mondene
Religie
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3521
De la 07 Ianuarie 2003
122889170

Moaşte făcătoare de minuni la sărbătoarea Bisericii Vovidenia din municipiu

  • 16 November 2010, 23:00
Sărbătoarea înscrisă în calendarul creştin pe 21 noiembrie, Intrarea maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia, este un prilej de mare bucurie la biserica din Botoşani care poartă hramul cu acest nume.
Părintele Partenie Apostoaie şi membrii Consiliului parohial au pregătit un moment cu totul deosebit. Cu binecuvântarea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi cu acordul preotului director de la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamş, Ioan Mihoc vor fi aduse Sfintele Moaşte ale Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, considerate a fi făcătoare de minuni.
Momentul primirii Sfintelor Moaşte va avea loc vineri, 19 noiembrie, la ora 16.00, urmat de Sfântul Maslu cu 7 preoţi. Sâmbătă, 20 noiembrie, la ora 7.00, creştinii sunt asteptaţi la Sfânta Liturghie în cinstea Sf. Ioan Iacob Hozevitul, pentru ca de la ora 17.00 preoţii să oficieze Vecernia şi Litie în cinstea hramului, precum şi un Acatist.
„Din momentul primirii Sfintelor Moaşte şi până pleacă, la orice oră orice om credincios care vrea să se roage poate să vină la orice oră pentru că va primi tot ce trebuie” a spus părintele Partenie Apostoaie. Duminică, 21 noiembrie, ziua Intrării în Biserică a Maicii Domnului, când Biserica Vovidenia îşi serbează hramul, cu începere de la ora 8.00 se va oficia slujba de Utrenie, Sfânta Liturghie, precum şi Parastasul pentru ctitorii bisericii.
În aceeaşi zi, la ora 15.30, se va citi Acatistul Sf. Ioan Iacob, după care creştinii vor participa la Sfântul Maslu cu 7 preoţi. Cuviosul Ioan Iacob, cu metania din Mănăstirea Neamţ, a fost un sihastru sfânt al zilelor noastre care s-a nevoit 24 de ani în Ţara Sfântă, atât pe Valea Iordanului, cât şi în pustiul Hozeva.
Acest fericit purtător de Hristos s-a născut în satul Crăiniceni, comuna Păltiniş - Botoşani, la 23 iulie 1913, într-o familie de ţărani credincioşi, anume Maxim şi Ecaterina, fiind singur la părinţi. Din botez s-a chemat Ilie, iar în familie i se spunea „Iliuţă". La 14 septembrie 1947, este hirotonit preot în Biserica Sfântului Mormânt de către mitropolitul Irinarh şi apoi numit egumen la Schitul românesc Sfântul Ioan Botezătorul de la Iordan.
Se nevoieşte cinci ani în pustiu. La 5 august 1960, când avea 47 de ani, Cuviosul Ioan Iacob se mută la cereştile lăcaşuri şi este înmormântat în peştera în care şi-a dus ultimii ani în rugăciune. După 20 de ani, la 8 august 1980, s-a aflat întreg în mormânt, fiind preamărit de Dumnezeu ca sfânt. La 15 august, acelaşi an, moaştele sale au fost duse la Mănăstirea Sfântul Gheorghe Hozevitul din apropiere, cu binecuvântarea Patriarhului Benedict al Ierusalimului, şi se păstrează în biserică alături de celelalte sfinte moaşte.
Se spune că acele persoane care merg şi se roagă cu credinţă şi cu tot sufletul la sfintele moaşte ale Cuviosului Ioan Iacob nu pleacă neascultat, Sfântul fiind de mare ajutor în rugăciune ca mijlocitor la Dumnezeu. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Nevasta din dreapta volanului
Oferta PSD
Victor Slav si Anda Adam au sărbătorit patru ani de relaţie la Viena
Roxana Ciuhulescu face scoala de soferi de autobuz si camion
„Cartea de Aur a Eroilor din Flămânzi”
poate fi citită la sediul Primăriei şi „răsfoit㔠pe internet
Lupta lor îi piaza noastră rea
Ioan Rotundu
Taxe şi impozite mai mici anul viitor la Primăria Botoşani
Locuitorii din cartierul Tulbureni au gaz metan
30 de botoşăneni au primit centrale termice de la municipalitate
Străzi mai iluminate în municipiul Botoşani
Nou înfiinţata Nova Apaserv Botoşani ne face e zilele amare
Încălzire prin panouri solare la Indagro şi Şcoala 9 Tulbureni
Chiar nu se găseşte leac pentru abuzurile celor de la HSR Botoşani?
4 metode prin care Flutur ne poate scăpa de HSR
Legea Educaţiei a adus profesorilor multe necazuri şi confuzie
Inspectorul Siminiceanu a demonstrat conducerii IŞJ că are verticalitate
judecătorii l-au reparat onoarea, dar el a ales demnitatea
Judeţul Botoşani deţine locul şase pe ţară la elevii săraci
ciudat, dar judeţul Suceava are mai mulţi elevi săraci
Diplome de excelenţă pentru şcoli botoşănene vechi peste 100 de ani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog