Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16729
De la 07 Ianuarie 2003
122902378

Modificare pe furi; la legea Registrului Comerţului:

  • deputaţii jurişti PSD şi PNL sunt cei care au tras sforile
  • 20 October 2010, 23:00
Deputatii PSD si PNL din Comisia Juridica au adoptat marti seara in mare secret un amendament la legea Registrului Comertului prin care transfera Serviciul de Asistenta Juridica (aflat acum la Registrul Comertului) in subordinea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR).
Practic, modificarea ar permite CCIR sa preia intreg Serviciul de Asistenta Juridica, care detine date si informatii despre firmele private si se ocupa cu intocmirea actelor de inregistrare ale firmelor. Modificarea legii s-a facut printr-un artificiu, in lipsa deputatilor PDL, si urmeaza a fi supus la vot in plenul Camerei Deputatilor (forul decizional).
Proiectul de lege a fost initiat de mai multi parlamentari PSD, PNL si PC, printre acestia numarandu-se senatorul Dan Voiculescu si senatorul PNL, Cristian David - ginerele presedintelui Camerei de Comert, Mihai Vlasov.
Serviciul de Asistenta Juridica si furnizare Buletinului procedurilor de insolventa se afla in prezent in subordinea Registrului Comertului si ofera asistenta pentru infiintarea, autorizarea si inregistrarea firmelor de catre Registrul Comertului. Totodata, acest serviciu acorda autorizatiile de functionare si inregistreaza societatile comerciale contra unei taxe.
Prin amendamentul adoptat de deputatii juristi, asistenta juridica va trece in subordinea Camerei de Comert si Industrie, institutie privata si independenta de stat. Practic, Camera de Comert ar avea acces la toate datele firmelor din Romania si ar acorda asistenta pentru autorizatiile de functionare si inregistrare contra cost, bani care vor intra in visteria Camerei de Comert.
In sedinta Comisiei Juridice de marti seara, deputatii PSD si PNL - profitand de absenta deputatilor PDL - au suplimentat ordinea de zi si au introdus spre dezbatere controversatata lege a Camerelor de Comert. Dupa cum se poate vedea pe inregistrarea video, vicepresedintele Comisiei Juridice, social-democratul Florin Iordache a propus la inceputul sedintei suplimentarea ordinii de zi cu proiectul de lege 502/2009 care vizeaza modificare legii Camerelor de Comert si a Registrului Comertului.
De mentionat este ca pe toata durata inregistrarii video a sedintei nu se regaseste dezbaterea pe legea Camerelor de Comert.
Potrivit surselor parlamentare, Iordache a fost cel care a propus amendamentul care prevede trecerea Serviciului de Asistenta Juridica din subordinea Registrului Comertului la Camerele de Comert. Aceleasi surse sustin ca PSD si PC intentioneaza sa introduca raportul luni 25 octombrie in plenul Camerei Deputatilor.
Contactat de Hotnews.ro, vicepresedintele Florin Iordache a refuzat sa faca declaratii pe modificarile legii 502/2009.
Amendamentul a fost adoptat de catre juristii PSD si PNL, singurul care a votat impotriva fiind reprezentantul UDMR, Mate Andras. Deputatul UDMR a declarat pentru Hotnews.ro ca va cere in plen retrimiterea la Comsia Juridica pentru eliminarea amendamentului.
Presedintele Comisiei Juridice, democrat liberalul Daniel Buda, nu a putut fi contactat pentru precizari.
Conform procedurii legislative, Comisia juridica a elaborat un raport final care va fi supus plenului Camerei Deputatilor, care este si forul decizonal in acest caz. Totodata, la solicitarea plenului, raportul elaborat de catre Comisia Juridica poate fi trimis inapoi la reexaminare.
A treia incercare
Legea Camerelor de Comert si a Registrului Comertului a creat de-a lungul anilor un adevarat scandal in Parlament. Primul proiect de lege care prevedea acest lucru a fost initiat in 2005 de liberali, intre care Ovidiu Silaghi, ministru al IMM. Legea a fost aprobata de Parlament, dar contestata la Curtea Constitutionala. In urma ridicarii exceptiei de neconstitutionalitate de catre un grup de deputati din mai multe partide politice, Curtea Constitutionala a declarat legea neconstitutionala in intregul ei.
In 2007, al doilea proiect de lege a fost introdus in Parlament tot de aceeasi echipa de liberali, care au eliminat mai intai unele prevederi referitoare la Registrul Comertului, dar au pastrat preluarea Biroului Unic si a informatiilor de la Registrul Comertului, gratuit precum si interzicerea, in favoarea camerelor de comert, a desfasurarii activitatii de asistenta pentru infiintarea, autorizarea si inregistrarea firmelor de catre Registrul Comertului. Legea nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi adoptata.
In noiembrie 2009, Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege privind trecerea oficiilor de Registru al Comertului de la Ministerul Justitiei la Camerele de Comert. Votul a fost unul controversat, reprezentantii PDL sustinand ca nu a intrunit numarul necesar de voturi pentu o lege organica.
Parlamentarii PDL au contestat la Curtea Constitutionala proiectul de lege, iar in 10 decembrie judecatorii au decis ca legea Camerelor de Comert si Registrul Comertului este neconstitutionala.
Proiectul de lege s-a reintors in Parlament. Senatul a dat raport negativ proiectului de lege si conform procedurii legislative a ajuns in dezbaterea comisiilor de specialitate de la Camera Deputatilor.
Miza transferarii Registrului Comertului la Camera de Comert a Romaniei
Proiectul de lege prevedea ca datele detinute de Registru sa fie de utilitate publica, iar banii proveniti din tarifele impuse de Registrul Comertului urmau sa fie directionati catre Camerele de comert judetene si apoi catre Camera de Comert a Romaniei pentru bugetul propriu. Inititiva legislativa mai prevedea ca doar excedentul de bani colectati sa fie directionati catre bugetul de stat.
Miza transferului Registrului Comertului in subordinea Camerelor de Comert era bugetul primei institutii in valoare de 48 de milioane de euro (in 2008), venituri anuale de 30 de milioane de euro, o baza de date cu mai mult de 400.000 de societati comerciale si un patrimoniu evaluat anul trecut la peste 10 milioane de euro.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Sex didactic
Scăderea TVA şi neimpozitarea pensiilor trebuie analizate cu grijă
efectele nu se cunosc
Horoscop
Românii, cei mai pesimişti est-europeni; în urma cu doi ani erau cei mai optimişti
Rusia a încheiat ancheta cu privire la accidentul de la Smolensk
Senatul a respins OUG de majorare a impozitului pentru persoanele care deţin mai multe locuinţe
Rusia va înregistra o creştere economică de aproape 4% în 2010
Bulgaria va majora taxele pe proprietăţile şi autoturismele de lux
Neimpozitarea pensiilor şi scăderea TVA ar pune presiuni suplimentare pe veniturile bugetului de stat
Geoană îi cere lui Băsescu să elimine din Strategia de Apărare menţiunile referitoare la mass-media
purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei spune că scrisoarea este lipsită de decenţăea s-ar putea explica fie prin tupeu, fie printr-o lipsă de discernământ
Medvedev aruncă problema în curtea UE şi României
Va repeta istoria întâlnirea de la Deauville?
Un nou top al politicienilor, pe alte baze construit
Programul Tv SOMAX, joi, 21 octombrie
Staţia de asfaltare Flămânzi, un vis pe cale să devină realitate
Radio Iaşi transmite azi evoluţia Ansamblului „Trei Generaţii” Flămânzi
Vor să reabiliteze parcul de la Spitalul de Recuperare
Infuzie uriaşă de bani europeni în Modern Calor Botoşani
O avarie lasă fără apă zona Împărat Traian şi cele adiacente
O mie de copii au primit haine şi jucării
De frica sancţiunilor medicii nu mai acordă concedii medicale
ei riscă altă sancţiune pentru nerespectarea legii
Peste 1500 de botoşăneni victime ale virozei
Ce-a luat statul cu japca, dă Mimor din visteria spitalului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog