Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17327
De la 07 Ianuarie 2003
122877394

Moldova: scenariul următoarei escaladări

  • 22 May 2009, 23:00
Mi-a fost prezentat ca atare dintr-o sursa oficiala si, daca veti citi mai departe, veti intelege de ce intalnirea a fost pusa sub semnul unei confidentialitati absolute pe care sunt obligat s-o respect. Mai ales ca scenariul respectiv, chiar daca are toate datele unei constructii de tipul "war game, worst case scenario" contine o serie de elemente extrem de credibile si care formeaza o succesiune logica de care Romania ar trebui sa tina seama.
Dar, exact in aceeasi masura, ar trebui sa atraga atentia si partenerilor nostri din UE si NATO pentru ca nu degeaba Guvernul Republicii Moldova atragea atentia asupra unei stari de insecuritate regionala, implicit deci asupra riscurilor izbucnirii unui conflict la marginea frontierei de Est a Europei.
Scenariul urmatoarei escaladari se bazeaza pe un element care a intrat de cateva luni in atentia analistilor militari si a serviciilor de informatii militare europene si americane: de aproximativ sase luni, au inceput lucrari intense de modernizare a doua aeroporturi strategice, cel de la Marculesti si cel de la Tiraspol. Fapt extrem de sugestiv deoarece, argumenta sursa citata, tot cu sase luni inainte, dar de data asta inaintea conflictului din Georgia, au fost demarate lucrari intensive de modernizare si ranforsare a podurilor si podetelor care permiteau accesul in Osetia de Sud si Abhazia si mai departe, inspre Georgia. Folosite din plin in momentul acela pentru deplasarea unitatilor de blindate rusesti.
In conditiile in care s-ar putea petrece ceva provocari la granita cu Romania, Republica Moldova, fie prin vointa Parlamentului, fie la cererea presedintelui sau a prim-ministrului, sau cu toate reunite la nivelul unui mesaj comun, vor invoca articolul 51 din Carta ONU si, in consecinta, dreptul la autoaparare, o vor face deoarece, asa cum au anuntat deja, se simt amenintati direct de politica agresiva a Romaniei. Ceea ce presupune doua miscari ulterioare. Prima este notificarea in urgenta a Consiliului de Securitate care trebuie sa ia, cel putin teoretic, toate masurile necesare, asta daca membrii sai permanenti sunt de acord, ceea ce ar presupune ca Rusia nu va folosi dreptul sau de veto.
Posibil, numai ca in Carta ONU exista si art. 52 care spune ca nu exista nimic care sa excluda invocarea in primul rand a aranjamentelor, intelegerilor sau acordurilor incheiate intre natiuni sau la nivelul unor organisme regionale de securitate. In acest caz, cererea oficiala de care vorbeam poate fi adresata Moscovei si aprobata de autoritatile Federatiei Ruse in termenii aranjamentelor bilaterale de securitate pe care aceasta tara le are cu Republica Moldova.
Sursa amintita afirma ca exista deja informatii coroborate privind eventuala disponibilitate a rusilor de a trimite in Republica Moldova (deja pentru antrenament) o brigada de tancuri (aproximativ 100 de T-80) si doua escadrile de avioane de lupta (o escadrila insemnand 12-18 avioane), una de Mig-29 la Marculesti si alta de Suhoi-27 la Tiraspol.
Dar toate astea ar insemna ca cineva sa recunoasca statutul Romaniei ca tara agresoare sau potential provocatoare de instabilitate regionala. Imposibil? Consilierul pe probleme diplomatice al presedintelui rus, Serghei Prihodko, a afirmat deja ca fortele speciale romane au provocat dezordine la Chisinau, acesta fiind motivul pentru care Rusia a impus aceasta tema la summitul cu UE. Acuzatiile sale oficiale sunt fara echivoc: "Romania a turnat intentionat si fara rusine gaz pe foc, provocand grupurile de tineri si miscarile la protest care au devenit violente. Am intrebat si vom intreba in continuare partenerii nostri europeni daca isi asuma responsabilitatea pentru actiunile statelor membre care pun sub semnul intrebarii ordinea de dupa razboi si granitele"...
Context in care actualul si posibil viitorul europarlamentar roman Laszlo Tökes sugera, deloc discret, o paralela intre "situatia Republicii Moldova, respectiv a regiunii secuiesti si Transilvaniei in general. Mai precis, Transnistria ar merita un statut de autonomie teritoriala, la fel ca si secuimea, si aceasta ar insemna o solutionare pasnica si democratica a situatiei din cele doua tari".
Nu pot exclude posibilitatea de a fi primit un scenariu de tip provocare. Numai ca, din nefericire, mult prea multe elemente se leaga intr-o coerenta care ar trebui sa fie inacceptabila pentru autoritatile noastre si ar fi trebuit demult semnalata ca risc major de securitate pentru Romania. Poate cel mai important cu care ne-am confruntat din 1990 incoace...
Cristian Unteanu, ZIUA

Contrascenariu
Scenariul prezentat de excelentul analist Cristrian Unteanu si care este prezentat ca o posibila provocare chiar de domnia sa, se incadreaza in seria de evenimente si actiuni care caracterizeaza razboiul informational pe care serviciile ruse ajutate si de SIS-ul de la Chisinau l-au declansat impotriva Romaniei si romanilor.
O interventie militara rusa in Basarabia este exclusa pentru ca ea ar afecta dincolo de securitatea NATO, o tara care se teme si mai mult de prezenta armatei ruse, si anume Ucraina.
Pentru ca sa ajunga in Basarabia, acele 100 de T 80 si si escadrilele de lupta rusesti, trebuie sa treaca prin Ucraina. Credeti ca risca Kievul sa aiba in spate o forta care poate taia cand doreste Crimeea de restul Ucrainei? Raspunsul este sigur nu.
Amenintarea militara rusa este o petarda care ar dori sa sperie opozitia de la Chisinau si sa influenteze procesul democratic ireversibil care a inceput la frontiera NATO si UE. Acest proces va aduce stabilitate si securitate intr-o zona instabila care a cazut pe mana unei mafii locale comuniste controlate de o familie.
Nu poti lasa institutii ca armata sau politia din Basarabia sa evolueze catre o mafiotizare controlata de familia Voronin pentru ca, in timp, sa te poti trezesti cu probleme grave ce pot afecta frontiera NATO si UE. Iar problema se va rezolva. Asta o stiu si rusii care trag cat pot acuma pentru ca sa ramana cu Transnistria.
Operatiunea informationala mai are si capitolul « acordarea cetatenie romane » prin care, utilizand agentura SIS-ului din Romania, pentru a nu si-o expune pe a lor, rusii incearca sa evite inevitabilul, adica recunoasterea cetateniei romane celor care au fost deposedati abuziv de ea. Ei, rusii, stiu ce inseamna sa fie un milion de cetateni romani dincolo de Prut. Si stie si mafia comunista de la Chisinau. Din acest motiv isi transfera in strainatatea estica banii furati in atatia ani de la basarabeni.
In ceea ce priveste Aeroportul de la Marculesti, este bine sa fie modernizat...Nu se stie niciodata cand avioanele NATO au nevoie de o escala, iar avioanele romanesti sunt mult mai aproape decat cele rusesti. In cateva minute sunt acolo !
(Romanian Global News)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Tot mai multe cazuri de violenţă şi indisciplină la Grupul Şcolar "Nicolae Bălcescu"
Utilizarea elevilor minori în propaganda liberală a fost sesizată IŞJ Botoşani
Martiriul monumentelor istorice romanesti
Resfinţirea bisericii din Miorcani
Monografia Bisericii „Sf. Dimitrie”
Reţeaua locală de gaze, un vis, deocamdată, îndepărtat
Voronin se apropie cu paşi repezi de... mulţi ani de închisoare
De ce Opoziţia nu poate renunţa la alegeri anticipate?
23 mai Ziua Românilor (aromânilor şi meglenoromânilor) din Balcani
Hanibal ante portas
ACER invită să sesizaţi încălcarea drepturilor legitime
Comunicat de presă
Made in BoToşan i– acţiunile vor fi stopate perioada campaniei electorale pentru Parlamentul Europei
Horoscop
Soţ şi soţie la poarta raiului
Preschimbarea buletinelor în regim de urgenţă
Căminul de bătrâni de la Leorda intră la reabilitare
Belgian dat în urmărire generală prins la frontieră
Femeie de 77 ani găsită moartă în fântână
Încă un amator de peşte
Românul şi graba
Directorii de şcoli refuză anchetele pe seama anonimelor
Au smuls ministerului Sănătăţii promisiuni mulţumitoare
dar va respecta ministerul ce-a promis?
Munteanu pune las care un nou proces cu CAS
Bani mai puţini pentru fermierii leneşi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog