Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14372
De la 07 Ianuarie 2003
122874439

Muftiul Muurat Iusuf: România, model de referinţă pe plan mondial

  • pentru respectarea drepturilor comunităţii musulmane minoritare
  • 17 April 2018, 23:00
Şeful Cultului Musulman din România, Muftiul Muurat Iusuf, a declarat marţi, la Istanbul, în cadrul Summit-ului mondial al comunităţilor musulmane minoritare, că România constituie un model de referinţă pe plan mondial în domeniul acordării de libertăţi religioase şi respectării drepturilor confesionale şi culturale ale minorităţii respective, potrivit Agerpres.
Liderul religios al musulmanilor din România, muftiul Muurat Iusuf, a precizat că în cadrul intervenţiei pe care a avut-o la Summit-ul mondial al comunităţilor musulmane minoritare, ce se desfăşoară în perioada 16-19 aprilie, la Istanbul, a susţinut că politica de stat din România în privinţa respectării drepturilor comunităţilor religioase minoritare, precum cea musulmană, poate fi considerată model de referinţă pe plan mondial.
"Eu am argumentat faptul că minoritatea religioasă musulmană reprezintă o comunitate confesională respectată cu statut bine definit pe măsura vechimii existenţei de 900 de ani pe teritoriul patriei noastre România. În România, drepturile şi tradiţiile culturale şi confesionale ale musulmanilor sunt respectate şi, ca atare, sunt exercitate întocmai preceptelor de bază, pornind de la recunoaşterea şi acordarea zilelor libere cu ocazia sărbătorilor oficiale până la specifica chemare la rugăciune adresată public de imami, din minaretele moscheilor. Şi vreau să vă spun că asta nu este puţin lucru, având în vedere că sunt state în Europa unde această tradiţie nu este îngăduită", a declarat, pentru AGERPRES, muftiul.
Potrivit şefului Cultului Musulman din România, comunitatea confesională pe care o reprezintă numără 66.700 de credincioşi, conform recensământului oficial, şi este deservită de 60 de imami care slujesc în cele 78 de lăcaşe de cult din ţară, cele mai multe aflându-se în judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila şi Galaţi. Pentru pregătirea personalului clerical, în municipiul Medgidia fiinţează Liceul Teologic Musulman, iar pentru predarea orelor de religie în şcoli sunt încadraţi 25 de profesori, în mare parte provenind din rândul imamilor.
Lucrările Summit-ului mondial al comunităţilor musulmane minoritare, la care participă 250 de clerici musulmani de înalt rang din 120 de state din Europa, Africa, Asia, America de Nord şi America de Sud, Australia şi India, au fost deschis luni la Palatul Dolmabahce, din Istanbul, în prezenţa preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogann şi a prim-ministrului Binali Yildirim.
Agentia de stiri hotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Parfodia Învierii
Horoscopul zilei de 18.04.2018
Cuba intră într-o nouă etapă istorică. Raul Castro părăsește funcția de președinte
Percheziții acasă la Sebastian Vlădescu și la Sorin Boureanu, fratele lui Cristian Boureanu
Decizie istorica în China.
Vor fi ridicate restricțiile care împiedicau grupurile străine să aibă peste 50% din acțiuni în companiile producătoare de mașini
Polonia, condamnată de Curtea de Justiție a UE pentru tăierile din pădurea milenara Bialowieza
Aleşii locali în conflict de interese vor fi sancţionaţi cu 10% din indemnizaţie, pe maximum 6 luni
O actriță sud-coreeană celebră, care a fost răpită la cererea lui Kim Jong-il, a decedat
Ionuţ Mişa şi Liviu Dragnea - discuţii despre formularul unic, în biroul preşedintelui Camerei
Macron denunță ascensiunea regimurilor autoritare și cheamă la unitate în interiorul Uniunii Europene:
Parchetul General a extins urmărirea penală față de Ion Iliescu:
”A acceptat și oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist”
Scriitoarea Herta Muller, laureată cu Premiul Nobel pentru Literatură, a fost suspendată din Uniunea Scriitorilor din România
pentru că nu și-a plătit cotizația
Eugen Teodorovici nu exclude posibilitatea de a investi o parte din fondurile publice de pensii
Victor Borcoi, tatăl lui Cătălin Stavără, îşi prezintă fiul
Ioan Rotundu
O primă condamnare pentru Stavără zis Borcoi, amantul Ralucăi Stâncescu
Ioan Rotundu
Bătaie ca-n filme între femeile de la Staţiunea Popăuţi
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog