Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1221
De la 07 Ianuarie 2003
110921691

Mugur Isarescu: Economia Romaniei e supusa unui risc sistemic sever

  • 7 April 2016, 23:00
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat joi ca economia Romaniei este supusa unui "risc sistemic sever", generat de "intensificarea initiativelor legislative" care intervin in sistemul financiar-bancar, cu referinta directa la Legea darii in plata.
"Raportul asupra stabilitatii financiare prezinta o harta a riscurilor. Actualul raport mentine cele sase riscuri identificate in cel precedent si adauga inca doua noi: un risc sistemic sever, legislativ sever si un risc sistemic ridicat, dat de posibila iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana", a explicat guvernatorul, in conferinta de prezentare a Raportului asupra stabilitatii financiare, aprilie 2016, potrivit Agerpres.
Guvernatorul a subliniat ca Banca Nationala a identificat pentru prima oara in Romania un risc sistemic sever generat de schimbarile legislative care afecteaza sistemul financiar.
"In ultimele sase luni, s-au intensificat initiative legislative care isi propun sa reglementeze domeniul financiar - bancar, prin interventia retroactiva in contractele incheiate intre clienti si banci", a subliniat Isarescu.
El s-a referit la Legea privind darea in plata, dar nu numai, care, in procesul de reexaminare a fost corectata in anumita masura, "dar chestiunea de fond pe care o reprezinta retroactivitatea legii se mentine", ca si stabilitatea si credibilitatea cadrului legislativ.
Potrivit guvernatorului BNR, aceste propuneri legislative au fost concentrate intr-un risc sistemic sever pentru ca, in afara de Legea privind darea in plata, mai sunt in discutie si alte initiative care pot afecta stabilitatea financiara.
Mugur Isarescu a mai atras atentia asupra faptului ca reformele realizate si beneficiile obtinute datorita acestora nu sunt ireversibile. Mai mult, guvernatorul sustine ca mediul extern este in continua schimbare, fapt care prezinta, de asemenea, riscuri pentru stabilitatea financiara a Romaniei si, de aceea, pe plan intern trebuie sa fim atenti sa nu cream vulnerabilitati suplimentare.
"Azi vorbim pe plan international despre coborarea sub zero a dobanzilor, despre stagnarea seculara, teme care acum 50 de ani erau de neimaginat. Intr-un astfel de mediu extern, trebuie sa fim atenti ce ramane - si fundamentele economie de piata trebuie sa ramana -, ce se schimba, sa fim atenti sa nu cream vulnerabilitati interne suplimentare care sa se adauge acestor mari schimbari externe", a mai spus Isarescu.
El a facut referire, in acest context, si la necesitatea consolidarii politicilor fiscale, precum si la evitarea unui comportament prociclic al mixului de politici, astfel incat cresterea economica sa fie sustenabila si de durata, pentru ca o crestere nesustenabila "se va intoarce chiar impotriva cresterii economice, corectiile devenind inevitabile"
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Kelemen Hunor, despre consultarile de la Cotroceni:
Nu putem sacrifica pe altarul securitatii tot ce inseamna drepturile si libertatile fundamentale
Viorel Hrebenciuc, urmarit penal pentru marturie mincinoasa
Finantele au publicat formularele pentru impozitarea din oficiu a romanilor
care nu isi indeplinesc obligatiile declarative privind veniturile realizate
Cearta pe crenvursti la adunarea generala a actionarilor de la Daimler, soldata cu interventia politiei
Şofer băut, depistat în trafic la Oroftiana
Ţigări ascunse în spatele scaunelor unui autoturism, descoperite la frontieră
Efectele scandalului Panama Papers: Seful unei banci austriece a demisionat
Horoscopul zilei de 8.04.2016
Bancul zilei: Sex electoral
Reţeta yilei: Ciorbă de cartofi
La Drăguşeni, spaima de PSD este fără leac
Ioan Rotundu
Moment emotionant la Vatican. Papa Francisc a binecuvantat o fetita pe cale sa orbeasca
Papa Francisc va vizita insula Lesbos
Primarul Chelariu când chefuieşte,
În dodii electorale vorbeşte
Botoşani: Ieri, în şedinţa CDS, prefectul Nechifor şi-a apărat din nou tizul
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă