Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18569
De la 07 Ianuarie 2003
122904218
Mugur Isărescu, BNR:

Prognozăm o creştere economica în 2011 de 1,5%

  • dar ea nu va fi suficientă ca oamenii să simtă o îmbunătăţire concretă
  • 5 November 2010, 23:00
„Pietele sunt afectate de maniera in care se duce discursul public. Daca ar fi sa fac o ierarhizare a locului in care se duce cel mai degraba acest discurs public uneori emotional, alteori chiar speriat, primele care reactioneaza sunt pietele. Eu nu sunt avocatul lor, dar trebuie sa spun ca asa reactioneaza toate pietele din lume.
Am spus-o si ieri, poate prea brutal, dar ideea era sa nu ne mire faptul ca prima noastra de risc este atat de ridicata, cu toate ca rezerva noastra e suficient de mare iar datoria e mica. Noi platim costuri disproportionat de mari fata de nivelul rezervei si cel al datoriei din cauza acestui discurs public. Dupa o ajustare de asemenea proportii, va mai trece un an jumatate pana sa simtim o crestere a nivelului de trai”, a declarat Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, la postul public de radio.
Vezi care sut principalele declaratii ale Guvernatorului:
Pietele suprareactioneaza, iar mesajul meu este ca orice vorba are un cost si uneori platim nemeritat de mult.Sunt afectate intr-o masura si relatiile cu Parlamentul, Guvernul samd si lumea care se uita la noi se intreaba si ne intreaba de ce creditul bancar nu isi revine, de ce se platesc dobanzi atat de mari. Discutia despre inflatie este uneori mult prea usuratica. Ba ca daca am lasa inflatia ridicata am iesi din recesiune. Si acestea au costuri.
Nu as fi avut aceasta interventie daca nu as fi observat o revitalizare a mesajului inflationist si mai ales daca nu am fi primit intrebari taioase din partea partenerilor nostri externi.
Trebuie sa dovedim mai multa seriozitate in discurs. Daca vrem sa traim mai bine, trebuie sa producem mai bine, mai mult si mai eficient, sa avem mai multa inovatie Trebuie sa ajunegm sa consumam mai mult doar daca producem mai mult. Dupa ce facem acest lucru, ne putem gandi la o distributia veniturilor. Aceasta trebuie sa fie echilibrata si sa incurajeze munca, spiritul antreprenorial. Bineinteles ca trebuie sa ii protejam paturile defavorizate, dar cu echilibru.
Am acumulat o datorie publica de 30% si o datorie privata- populatia s-a imprumutat iar banii trebuie dati inapoi.
Fondul ne-a avertizat si in trecut ca economia este supraincalzita si ca avem o crestere peste potential.
Miscarea discutiei de la cifrele reale catre vinovati are si ea riscuri. Tot cautand vinovati, deficitele curg.
In perioada in care am beneficiat de mari intrari de capitaluri si de imprumuturi private si ne-am dezvoltat pe baza unui consum cu mult peste ritmul de productie. In perioada de criza, capitalurile nu au plecat, dar nu au mai venit altele. Daca plecau, ne era mult mai greu. Cel mai greu s-a obisnuit bugetul, care mizase pe venituri care nu mai existau.
Unde s-a gresit? S-a sperat ca o crestere economica tine la nesfarsit, s-au facut proiecte pe aceasta baza, dar eu cred ca se greseste in continuare. E ca intr-o familie: ti-ai asigurat un nivel de trai mai bun decat resursele pe care le poti asigura si trebuie sa faci ajustari.
Un tata bun nu e cel care la prima solicitare a copiilor, le da bani. Ci cel care analizeaza daca poate sa o faca
Trebuie sa fim mai prudenti si sa promitem mai putin.
Cinismul ar insemna sa spun ca nu e treaba BNR, dar este. Datoria noatra e sa spunem adevarul, chiar daca el e cinic. Nu ne implicam foarte mult in tipologia solutiilor, pentru ca asta depinde de Guvern. Maniera in care se strange cureaua este pur politica.
Incercam sa discutam insa atat cu cei alesi cat si cu alegatorii. Prima sarcina e sa spunem adevarul. A doua sarcina e sa spulberam cateva iluzii.
Economisti cu greutate in Romania vantura ideea deprecierii cursului ca pe o solutie. Eu cred ca asta e o greseala pentru ca populatia a avea o noua iluzie. Noi nu dam sperante false populatiei. Faptul ca leul e stabil nu reflecta niciun artificiul al BNR. Cursul reflecta o anumita stabilitate in relatia noastra externa valutara. Prognozam o crestere economica in 2011 de 1,5%, dar ea nu va fi suficienta ca oamenii sa simta o imbunatatire concreta. Dupa reluarea cresterii, poate prin 2012 se va simti.Unele categorii vor simti imbunatatirea mai devreme: exportatorii. Daca tendintele continua, cresterea exporturilor va fi de 20%.
Vor fi sectoare care au facut reforme mai repede si vor simti o imbunatatire mai rapida si alte sectoare unde, din cauza unei rezistente la schimbare, revenirea va mai intarzia.
Marea dificultate o avem in sectorul bugetar. Aici avem o rezistenta la schimbare. Nu spun ca nu e nemotivata, dar ajustarea este inevitabila. Cu cat intarziem, aceasta ajustarea va fi facuta salbatic, de catre piata.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Vorba cu dublu înţeles
Horoscop
Grazuităţi oferite de PSD
Deghizare incredibilă la bordul unui avion
s-a îmbarcat ca bătrân de 55 de ani, a coborât ca tânăr asiatic de 20 de ani
De ce Adrian Păunescu nu are nevoie de lacrimile noastre
N-am avut cele mai bune zile ale mandatului
dar nici să-mi dau demisia
Lege împotriva mâncării nesănătoase
primul oraş care interzice Happy Meal-ul
O groapă comună în care sunt îngropaţi peste 100 de evrei ucişi de Armata română
a fost descoperită lângă Iaşi
Va călca actuala conducere a României şi R. Moldova pe urmele lui Ribbentrop şi Molotov?
Băsescu a fost adus la putere de efectele regimului Iliescu-Nastase
ca procuror, Ponta nu a reuşit să prindă pe nimeni, nici măcar pe Traian Băsescu
Emil Boc discută în PDL gestul lui Mihail Hârdău privind Legea Educaţiei
Au postul de subprefect, n-au om
Grupul Şcolar „Dimitrie Negreanu” în campanie socială de sprijin pentru familiile aflate în dificultate
Ofertă de angajare în muncă
Vicele Ghiorghiţă promite la Botoşani un Revelion de vis
„Zilele filmului românesc” la Botoşani
Primăria Botoşani sprijină iniţiativa liberalului Ţurcanu
cu condiţia să nu facă stână pe Pietonalul Uniriir
Contracte noi cu Nova Apa Serv
Îi este ruşine că-i senator, dar nu demisionează
La Flămânzi, consilierii PSD şi PNL votează împotriva proiectelor de interes local
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog