Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16075
De la 07 Ianuarie 2003
122876142

Mulţumesc pentru idee Ungariei!

  • promovez o lege prin care creditele imobiliare în alte valute decât leul să fie interzise şi în Romania
  • 10 June 2010, 23:00
Pornind de la masurile anti-criza luate de alte guverne din UE - - am decis sa promovez in Parlament , pentru ca vad ca Guvernul nostru nu are suficient curaj sa faca acest pas, o masura luata de Guvernul de dreapta din Ungaria.
O masura simpla si eficienta dar care are nevoie de determinare si curaj.
Creditul imobiliar este cheia reluarii cresterii pe segmentul dezvoltarilor imobiliare. Sa ne intelegem foarte bine; Romania este o tara care practic nu produce aproape nimic. Orice reluare a cresterii economice nu se poate face decat stimuland ramurile economice; una dintre cele mai importante ramuri este cea a constructiilor a carei involutie a aruncat economia tarii in degringolada. Si totul s-a datorat creditelor imobiliare acordate in valuta. Fapt absolut criminal pentru o Romanie care , acum :
- nu produce mai nimic si traieste doar din consum
- majoritatea covarsitoare a romanilor primesc salarii in moneda nationala, dar platesc rate la creditele imobiliare in euro
- riscul valutar şi fluctuaţiile dobânzilor pe piaţa internaţională afecteaza grav evolutia acestor credite in valuta
- salariile vor continua sa scada in sectorul privat si pe fondul reducerilor salariale din sectorul bugetar, aceasta masura este obligatorie daca dorim sa evitam sa ajungem o tara de debitori la banci;
- un alt dezavantaj al creditelor in valuta il constituie cursul de schimb oferit de banca, majoritatea institutiilor de credit impunind clientilor sa schimbe banii la ghiseele proprii unde, de multe ori, cursul oferit, la care se adauga si comisioanele, este mai mic decit cel fixat de piata.
Creditele imobiliare in alte valute decat moneda locala trebuie ca atare interzise si in Romania pe modelul Ungariei. Atat pentru a proteja populatia dar si pentru a oferi un stimulent pentru repornirea motoarelor industriei constructiilor de locuinte.
Daca se gandea cineva la aceasta masura pe la sfarsitul lui 2008 cand rasarisera zorii acestei crize economice, Romania nu ar mai fi fost nevoita sa mai cheltuiasca zeci de miliarde de euro pe an ca sa tina cursul euro la 4.2RON.
Asa ca voi "importa" aceasta masura anti-criza extrem de inspirata luata de Guvernul Ungariei. Care iata ca ia si alte masuri deosebit de inteligente.
Impozitele aplicate IMM vor cobori de la 19% la 10% in Ungaria .
De acum cine va dori sa investeasca in zona Europa centrala si de est va avea urmatoarele alternative: Romania - 16% cu perspectiva de 25%, dar cu posibilitatea de 80% (multumita forfetarului) impozit pe profit, Bulgaria 10%, Ungaria 10%. Ungaria este si mai aproapede Occident, deci practic investitii in Romania .........chuchu.
Ah, si daca n-ati inteles ce am vrut sa spun: ce destepti sunt politicienii de dreapta care conduc Ungaria si ce .....neinspirati sau fricosi sunt unii politicienii de dreapta care conduc Romania!
Adresez aceasta RUGAMINTE PUBLICA PREMIERULUI EMIL BOC :
D-le prim-ministru
Eu promovez aceasta lege legata de interzicerea creditului imobiliar in valuta. Va rog sa cereti Ministerului Finantelor Publice sa nu ma saboteze si sa il sustina. In egala masura insa d-le prim-ministru
Eu sunt doar un simplu senator
Nu le pot acoperi pe toate
Va rog ca in maxim doua saptamani, sa anuntati si dvs. pe modelul Ungariei masura de taxare suplimentara a bancilor , masura care sa se aplice pe modelul unguresc pe parcursul a cel putin trei ani de zile si care ar putea sa aduca la buget circa 7-800 de milioane de euro anual.

Argumente pentru eliminarea creditului imobiliar in valuta :
Imprumuturile in valuta sunt, in general, recomandate persoanelor care obtin venituri in moneda straina sau au salariile indexate in functie de cursul de schimb. In aceste cazuri, riscul valutar este acoperit, iar clientul nu va fi afectat de evolutiile nefavorabile de pe piata valutara.
Persoanele care incaseaza venituri in lei pot opta in siguranta pentru creditele in valuta numai daca nu se imprumuta pana la limita gradului maxim de indatorare. In acest caz, clientii ar trebui sa opteze pentru un prag ceva mai mic, pentru a se asigura ca pot face fata unei posibile deprecieri semnificative a monedei nationale.Costul creditului este format din dobanzi si comisioane. Dar, la imprumuturile in valuta, intervine un cost suplimentar generat de evolutia cursului de schimb.
Atunci cand leul se apreciaza (cursul de schimb euro/leu scade), rata lunara - transformata in lei - se micsoreaza, astfel ca imprumuturile in valuta devin mai ieftine. Invers, cand leul se depreciaza, creditele in moneda straina se scumpesc.Sa luam un exemplu. Un imprumut in lei are o dobanda de 8%, iar altul in valuta de 7%. In cazul in care leul se depreciaza intr-un an cu 5%, dobanda reala platita de client (exprimata in lei) la imprumutul in moneda straina va fi de 12,4% (1,07x1,05-1). In caz contrar - cand leul se apreciaza intr-un an cu 5% - dobanda reala platita la creditul in valuta este de numai 1,7% (1,07x0,95-1).
Senator Iulian Urban

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Program TV SOMAX – vineri, 11 iunie
Horoscop
Bancul zilei – Leac pentru comoditatea funcţionarului de bancă
Bucătăria Jurnalul: Cartofi noi umpluţi
Trădarea intereselor naţionale româneşti în Parlamentul European
antiromânul Laszlo Tokes susţinut de PDL pentru funcţia de vicepreşedinte al PE
România arată ca o ţară tribală
exportăm cherestea şi importam…cartofi, ceapă şi bonibon
Guvernul iar se face că reduce numărul de agenţii guvernamentale
România şi Letonia, singurele economii din Europa şi Asia Centrală care vor scădea
Preşedintele Băsescu dă lecţii de drept constituţional Parlamentul
Şeful DRP chemat în ajutor de Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria
Mica publicitate
Cred că unii medici au introdus coplata înainte de a fi oficializată
Isterie cu dureri în cot
Ioan Rotundu
TNL Botoșani pichetează sediul parlamentarilor PD-L
Românul şi ciclismul
Pute rău de tot!
Mercur vândut a colţ de stradă
Restaurantele vor primi bani europeni doar pentru „Încurajarea activităţilor turistice”
Italienii vor strânge vântul de pe dealurile comunei Cândeşti
Farmaciştii nu se mai sperie de ameninţările celor de la CAS
Bugetarii sunt obligaţi să strângă şi mai mult cureaua
Bolnavii cronici în pericol de la căldură
Judeţul Botoşani, fruntaş pe ţară în nereguli la concediile medicale
Jaf de 43 milioane EURO/an - patronat de guvern
in achizitiile publice din domeniul diagnosticului de laborator
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog