Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Publicitate
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8878
De la 07 Ianuarie 2003
122580817
Mureaţi, şi pe asta n-o aflaţi!

Prea cinstitul primar a împărţit apartamentele după propunerea portarului

  • după ce-a stat un an de zile în Italia, cu voia primarului, portarul a fost pontat în concediu fără plată
  • în tot acest timp, de la telefonul primarului s-a vorbit în Italia de zeci de milioane de lei
  • sătul de viaţa peninsulară, portarul a revenit la primărie pentru a fi promovat în funcţie
  • aşa a ajuns un portar să facă ordine în împărţirea apartamentelor
  • 7 November 2007, 23:00
Despre blocul A2 din strada Spiru Haret din Dorohoi s-a scris şi s-a discutat de nenumărate ori, mai ales că în acest bloc a primit apartament fiul primarului Gherasim. Blocul A2 este construit cu subvenţii de la stat, special pentru tinerii care se încadrează în prevederile OG 19 din 1994. Fondurile au fost alocate de MLPTL, prin Consiliul Local. Deşi Ministerul de Interne şi Ministerul Apărării nu au contribuit cu nimic la construcţie, prin dispoziţia primarului s-a stabilit ca trei locuinţe să aibă destinaţie de locuinţe de serviciu, una pentru cadre din MAPN şi două pentru cadre din MI.
Înainte de 1989, Maricel Gherasim a avut apartament repartizat de stat, însă l-a cedat cumnatei sale, el fiind mutat în interes de serviciu la Mitoc. Repartiţia sa a fost adusă de la Rădăuţi Bucovina, iar pe baza acesteia a beneficiat de apartament de serviciu în blocul A2. Pentru ca Maricel Gherasim să poată cumpăra apartamentul, printr-o dispoziţie, primarul Gherasim a schimbat destinaţia din locuinţă de serviciu în locuinţă cu vânzare, însă nu a existat o hotărâre de Consiliu Local prin care să se stabilească preţul de vânzare printr-o expertiză.
Seria ilegalităţilor la acest bloc continuă şi dincolo de faptul că fiul primarului a primit apartament, deşi cu încălcarea legii. Începând de la parter şi până la ultimul etaj, pe fiecare palier există câte un apartament dat “pe bază de pile”. Garsoniera de la parter a fost cumpărată, conform OG 19 din 1994, de către familia Lupu Valentin. “În ceea ce priveşte primăria, noi am dat garsoniera acestei familii pentru că se încadra în prevederile ordonanţei. Ei au achitat toate ratele, au devenit proprietari, şi conform legii au putut să vândă locuinţa. Acum acolo este un magazin”, a declarat primarul Gherasim, interpelat în legătură cu situaţia garsonierei. Vânzarea locuinţei este cât se poate de legală, problema fiind mai mult una morală. Această ordonanţă a fost emisă pentru a sprijini unele categorii defavorizate ale populaţiei pentru a-şi putea cumpăra o locuinţă, dar faptul că această garsonieră a fost vândută dovedeşte “câtă nevoie” avea acea familie de casă. Un alt aspect care trebuie reţinut este că aceste locuinţe se dau în funcţie de priorităţi, iar cazul familiei Lupu a fost considerat prioritar.
Situaţia se repetă în cazul familiei Petrache. Această familie a făcut cerere la primărie pentru a-i fi acordată o locuinţă conform ordonanţei 19, însă o parte a familiei era plecată la Braşov. Cu toate acestea şi cazul Petrache a fost considerat prioritar, fiindu-i repartizat un apartament în blocul A2. Familia Petrache nu a locuit niciodată în acest apartament, ratele fiind achitate acum de familia Zgâmbău, care locuieşte la etajul superior. “Această familie nu a reuşit să achite ratele, de aceea a închiriat apartamentul la altcineva. Apartamentul apare în proprietatea lui Petrache, dar ratele sunt plătite de Zgâmbău în numele primului. Repartiţiile s-au dat şi cu aprobarea Consiliului Local, situaţia acestor apartamente a fost verificată şi de oameni din Prefectură”, a adăugat primarul Gherasim.
Surse din cadrul primăriei ne-au declarat sub protecţia anonimatului că, de fapt, în apartamentul lui Petrache locuieşte şefa de cabinet a primarului. De toate aceste repartiţii s-a ocupat unul dintre angajaţii primăriei, pe nume Cicerone Hlisac. Despre Cicerone Hlisac, primarul nu a avut decât cuvinte de laudă. De la primar am aflat că Cicerone Hlisac a lucrat ca portar la primărie, post în care l-a găsit primarul la începutul mandatului. “El era la primărie dinainte de 1989. Când am început mandatul, lucra ca ofiţer de serviciu la poartă, însă am văzut că era abil în relaţiile cu publicul şi l-am promovat. L-am pus să se ocupe de audienţe şi la spaţiul locativ se ocupa de anchete sociale, de repartiţii imobiliare. În acea perioadă tulbure, pentru că era o avalanşă de cereri pentru locuinţă, el s-a descurcat foarte bine, a dat dovadă de foarte mult tact. A participat la repartizarea celor 21 de apartamente din Spiru Haret, la blocul A2, unde stă şi el, dar şi la repartizarea altor locuinţe pentru tineri. Anul trecut, în faţa primăriei s-au adunat vreo 30 de ţigani care l-au învinuit că a primit bani pentru a repartiza locuinţe. Dar eu am chemat doi poliţişti, iar când au venit aceştia ţiganii au fugit. Acum Cicerone Hlisac este plecat în Italia. Şi-a depus o cerere pentru concediu fără plată pe timp de un an, iar eu i-am aprobat. El nu este singurul căruia i-am aprobat concediu fără plată şi care a plecat în străinătate”, ne-a spus primarul.
Despre Cicerone Hlisac am aflat că este preferatul primarului şi era un “factor de decizie” în ceea ce priveşte repartizarea apartamentelor. Mai mult decât atât, el este rudă cu şefa de cabinet a primarului, şi vecin cu Maricel Gherasim, fiul primarului. Promovarea lui în perioada 2000-2002 din portar în referent a fost făcută pe principiul promovării tinerilor, după cum ne-a declarat primarul. Problema este că şi în această perioadă, Cicerone Hlisac a fost plecat din ţară, activitatea lui în cadrul primăriei reducându-se la perioade scurte de timp, cât a fost în ţară.
Despre legalitatea aprobării concediului fără plată pe o durată de un an, am solicitat părerea unei persoane avizate, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă. Conform celor declarate de una dintre persoanele din cadrul ITM, concediul fără plată nu este strict reglementat de legislaţia în vigoare. Însă problema este că la o perioadă de concediu de un an de zile, dacă ne referim strict concret la cazul primăriei, nu se mai poate justifica existenţa postului respectiv, din moment ce timp de un an primăria a putut să renunţe la omul care lucra pe acest post.
Care au fost motivele care l-au determinat pe primar să aprobe cererea de concediu fără plată a lui Cicerone Hlisac, rămâne un nou mister a lui “nea Vasile”. În ce priveşte opinia dorohoienilor despre modul în care primarul Gherasim a împărţit apartamentele, expresivă ni s-a părut exclamaţia unuia: “Întrebaţi-l pe prea cinstitul primar!”
(Minodora POLITIC)

N.R. - Articolul a fost publicat în cotidianul Jurnalul de dimineaţă nr. 951/27 ianuarie 2003. Atât primarul Vasile Gherasim cât şi fiul său Marcel ne-au chemat în judecată pentru calomnie, dar noi am continuat seria dezvăluirilor. În final au pierdut procesul.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Construcţie agresivă şi inestetică, dar cu toate aprobările legale
Academia Carmen Caragiu de la Pro Tv îşi închide porţile
Comunicat de presă
„Un computer pentru fiecare elev” începând cu anul viitor
Program TELE'M Botoşani, joi, 8 noiembrie
Programul activităţilor Zilelor Liceului Economic
Pui cu susan
Fanatism pescăresc
Horoscop
Vrea un job, pune maşina la bătaie!
Botoşăneanul cu vila cea mai tare din ţară
(Cârcotaşul)
Frig în şcolile dorohoiene
Referendum în rândul profesorilor
Profesorii au vrut să iasă în stradă, s-o oprească pe Bontaş din drum
Au învăţat pentru a deveni… şomeri
O nouă rundă de înscrieri pentru a deveni eco-şcoală
"Festivalul Naţional al şanselor tale"
Cabinetele medicale insalubre, în atenţia prefectului
Au început lucrările la magistrala de gaz
Primarii botoşăneni au fost instruiţi pentru alegeri
Punct muzeistic deschis la Truşeşti
Ciuştea zice că nu-i invidios pe circul PNL, dar…
S-a deblocat începerea lucrărilor la cele opt drumuri
Festivalul Şanselor Tale lansat şi la Botoşani
Italieni din Bari interesaţi de colaborări cu Botoşanii
Anomalii administrative: un sfert din Botoşani are statut de sat
Ramona Mănescu, negociator- şef al tinerilor români în Europa
Năravul din fire, la noi n-are lecuire
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog