Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11258
De la 07 Ianuarie 2003
122871325
Muzeul Holocaustului critică BNR pentru că

Refuză să retragă moneda cu patriarhul Miron Cristea

  • 20 August 2010, 23:00
Muzeul Holcaustului din Statele Unite a criticat vineri decizia Bancii Nationale a Romaniei de a nu retrage moneda comemorativa ce-l infatiseaza pe patriarhul Miron Cristea, despre care afirma ca a avut vederi antisemite si a militat pentru alungarea evreilor din Romania, transmite AP.
Cu o zi inainte, BNR a declarat ca moneda a fost emisa la solicitarea expresa a Patriarhiei Romane, pentru a marca dubla celebrare a celei de-a 125-a aniversari a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane si respectiv a implinirii a 85 de ani de la infiintarea Patriarhiei Romane.
Pentru celebrarea acestor evenimente, BNR a realizat o dubla emisiune numismatica in care sunt cuprinse o moneda de aur si cinci monede de argint, reprezentand simboluri ale Bisericii Ortodoxe Romane.
Muzeul din Washington DC a precizat vineri intr-un comunicat ca perioada in care Miron Cristea a fost premier al Romaniei, intre 1938 si 1939, "a marcat inceputul unei campanii sistematice a persecutiei antisemite de catre Guvernele romane care i-au urmat, ce a avut ca rezultat devastarea comunitatii evreilor din Romania in timpul Holocaustului".
Directorul muzeului, Sara Bloomfield, a declarat ca decizia BNR de a nu retrage moneda este "nechibzuita", "indiferenta fata de memoria victimelor si incompatibila cu progresul extraordinar pe care Romania l-a facut pentrui a-sti recunoaste trecutul".
BNR: Emisiunile numismatice nu doresc sa raneasca sentimentele niciunei comunitati
BNR a afirmat joi ca simbolurile care se regasesc pe cele sase monede emise sunt Catedrala Patriarhala, Icoana Sfintei Treimi, Palatul Patriarhal (cladire simbol pentru istoria Romaniei, locul unde s-a desavarsit Unirea de la 1859), Stema Patriarhiei si toti Patriarhii - intaistatatori ai Bisericii Ortodoxe Romane trecuti in vesnicie: Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu si Teoctist Arapasu:
"Simbolurile alese pentru aceasta emisiune dedicata dublei aniversari a Bisericii Ortodoxe Romane sunt legate intrinsec si determinant de istoria acestei institutii fundamentale a societatii romanesti, institutie care a avut un rol esential in definirea si dezvoltarea identitatii nationale si culturale a Romaniei. Daca este sa ne referim numai la patriarhii Romaniei, este un fapt indeobste cunoscut si recunoscut ca acestia au avut un rol crucial in dezvoltarea Bisericii Ortodoxe Romane, fiind personalitati marcante care au ilustrat istoria Bisericii si istoria Romaniei".
Includerea lui Miron Cristea in aceasta emisiune nu este si nu poate fi legata de scurta sa activitate ca prim-ministru al Romaniei, ci se integreaza firesc in suita patriarhilor Bisericii Ortodoxe Romane, au declarat reprezentantii bancii centrale, adaugand ca "emisiunile numismatice ale BNR nu doresc sa raneasca sentimentele niciunei comunitati, sa aduca atingere intereselor vreunor grupuri sau sa transmita mesaje xenofobe, rasiste sau antisemite".
Radu Ioanid: Sunt socat de decizia Bancii Nationale
La inceputul lunii august, Radu Ioanid, director in cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului de la Washington, s-a declarat "socat" de decizia bancii centrale de a emite o moneda pentru comemorarea fostului conducator al Bisericii Ortodoxe Romane. Potrivit lui Ioanid, patriarhul Miron Cristea, care a fost si prim-ministru al Romaniei intre anii 1938-1939, este cel responsabil cu revizuirea legii cetatenei, prin care aproximativ 225.000 de evrei - respectiv 37% din populatia evreiasca din tara - au fost deposedati de cetatenia romana.
Ioanid a cerut astfel BNR retragerea monedei, printr-o scrisoare privata transmisa, pe 29 iulie, guvernatorului Mugur Isarescu.
Numai 6.000 de evrei mai traiesc astazi in Romania, mentioneaza AP, precizand ca aproximativ 300.000 de evrei si tigani au fost exterminati in tara noastra in timpul Holocaustului.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, sâmbătă 22 august şi duminică 23 august
August 23, sărbătoarea noastră dragă
sau cum s-au agitat steagurile în fundul lui Feodorov
Bancul zilei: Alcoolul şi soacra
Basarabia, osul care i-a ramas in gat Rusiei in relatia cu Romania
Cazul Grecu „ar putea acoperi un agent rus infiltrat în cadrul serviciilor de informaţii române”
În plină criză economică sindicatele mai leagă o piatră de moară economiei
majorarea salariului minim la 750 ler
Zece senatori PDL, aşteptaţi să demisioneze
Niolas, ţiganul de la Elysee
Organismului nostru îi place sexul
Gherla, celula 56, un „bandit” mai puţin!!!
Parcare subterană în centrul Botoşanilor în circa doi ani
cu bani de la Elena Udrea
Ţurcanu se răscoală împotriva birului impus de Crin Antonescu
Ţurcanu nu mai vrea prostituţie politică în PNL
Luni se întrerupe apa la robinete
La Protecţia Copilului se moşeşte funcţia de director economic
CAS Botoşani stă bine la colectările de fonduri
Botoşănenii caută nod în papură operatorilor de telefonie mobilă
doar pentru a-şi rezilia contractele în favoarea altor operatori
Inspectorii sanitari ţin la secret o unitate alimentară închisă
Inspectorii sanitari ţin la secret o unitate alimentară închisă
S-au înghesuit să-i vadă Udrea
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog