Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22314
De la 07 Ianuarie 2003
122882381

Muzeul de la Flămânzi renaşte din cenuşa trecutului istoric local

  • 14 August 2008, 23:00
Recent, am purtat o amplă discuţie cu Lucica Pârvan, directoarea Muzeul Judeţean Botoşani, pe tema posibilei înfiinţări în localitatea Flămânzi a unui muzeu dedicat ţăranului român, muzeu care să înlocuiască faimosul edificiu cultural de pe vremuri, care a ars acum două decenii. Astfel, am aflat că toţi primarii din Flămânzi de după 1990 şi-au propus să reînfiinţeze un astfel de edificiu cultural, dar până la urmă, după cum se ştie, nu s-au vehiculat decât vorbe şi intenţii.
„Eu personal sunt cam sceptică, pentru că nu mai cred nimic până nu văd. Bineînţeles că acolo unde există interes se poate face ceva, şi vreau să-i citez în acest sens pe cei de la Lozna, care s-au mişcat foarte bine, înfiinţând recent un punct muzeistic deosebit de atractiv. Din păcate, prea mulţi sunt cei care doar vorbesc, şi atât”, crede Lucica Parvan.
Totuşi, directoarea muzeului afirmă că dacă se va găsi la fostul Ocol Silvic sau în altă parte, o locaţie adecvată înfiinţării muzeului, primarul poate să conteze pe sprijinul instituţiei judeţene pentru întocmirea unei tematici (la care profesorul Ionel Bejenaru lucrează de câţiva ani), precum şi pentru colectarea materialului care urmează să fie expus. Vizavi de exponatele fostului muzeu, colectate cu greu de regretatul profesor Munteanu, acestea practic nu mai sunt de găsit, cea mai mare parte din ele fiind distruse, se pare, în incendiul amintit.
„Anul trecut, când s-au împlinit 100 de ani de la Marea Răscoală Ţărănească din 1907, am avut o discuţie în acest sens cu cei din comitetul de organizare. Noi am propus să organizăm acolo o expoziţie şi le-am cerut sprijinul în acest sens, dar dânşii ne-au spus că nu s-a mai păstrat mare lucru din exponatele fostului muzeu. Aşa că patrimoniul muzeal nu s-ar putea reface decât dacă s-ar umbla din casă în casă şi s-ar solicita de la cetăţeni obiecte vechi, documente, fotografii, etc. Factorii de decizie locali, care vor să înfiinţeze muzee, trebuie să ştie că un muzeu trebuie făcut de specialişti, deci pot oricând apela la noi pentru sprijin logistic. Iar dacă la Flămânzi se va pune, cu adevărat, problema organizării unui muzeu, se va constitui un colectiv din care vor face parte, cu siguranţă, şi specialiştii Muzeului Judeţean”, ne-a mai spus directoarea Pârvan (foto).
Problema muzeului din Flămânzi se află şi în atenţia primarului Constantin Pitorac care, chiar la următoarea şedinţă a Consiliului Local Flămânzi, va propune aprobarea efectuării unui studiu de fezabilitate pentru reabilitarea clădirii fostului Ocolul Silvic, cea în care va funcţiona muzeul, clădire care are fisuri mari şi care necesită reparaţii urgente.
„Clădirea, chiar dacă a făcut obiectul unei intrări în posesie mai greoaie, datorate formalităţilor de transfer din custodia Ocolului Silvic în cea a Primăriei, figurează în inventarul nostru, este clădire de patrimoniu, deci putem începe repararea ei, sperând să o reabilităm exact în forma în care a fost ea construită iniţial. În acest scop, încercăm să obţinem o finanţare şi prin proiectul de reabilitarea a obiectivelor culturale şi istorice, derulat de Ministerul Culturii şi Cultelor, iar dacă vom obţine aceşti bani, vom înfiinţa acolo un muzeu cum nu a mai avut localitatea de mult”, ne-a spus primarul Constantin Pitorac.
Totodată, la şedinţa Consiliului Local Flămânzi din luna august vor exista şi alte propuneri de reabilitare a obeliscului şi a porţilor de la fostul muzeu, două obiective importante ale oraşului care trebuie să arate cât mai bine în perspectiva introducerii lor în circuitul turistic. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Atenţie la ţepele pe care le puteţi lua în cazul mansardelor de la bloc
Program Tele'M Botoşani vineri, 15 august
Comentariul comentariilor (CLXVIII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Un altfel de examen
Ministrului de Interne să pună steagul romanesc la sediile maghiarilor din Covasna
Ucraina ar putea deveni următoarea ţintă a Rusiei
Biserica de la Malainiţa se sprijină pe vechile mănăstiri româneşti din Timoc
Inspectorii de la Primării NU au voie să intre în locuinţele dvs.
Poate banca să îmi scoată casa la vânzare, dacă nu am plătit ratele?
Cum se derulează executarea silită a unui contract bancar de credit de consum
Leacul lui Băsescu pentru fierbinţeala lui Geoană
De ce l-a bătut Iliescu la fund pe Năstase
Oprişanu iar şi-a făcut de lucru cu pezevenghiul de Niculiţă
Dedeman şi-a deschis porţile şi la Botoşani
Fetiţă lovită de maşină sub ochii mamei
Şase comune cu PUG-uri pe cale de expirare
2.000.000 lei pentru înlăturarea efectelor provocate de inundaţii
Apă la cotă de avarie pentru săvinenii cu datorii
Sinistraţii din Rădăuţi Prut umblă cu memorii pe la Mediu
Pentru că n-are încotro, preşedintele Ţâbuleac a mai lăsat din condiţii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog