Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22473
De la 07 Ianuarie 2003
122882540

N-o minţiţi pe Merkel!

  • 20 August 2012, 23:00
„Este foarte bine informată şi nu-i plac minciunile”

Deşi încă nu a fost anunţată agenda vizitei la Chişinău a cancelarului german Angela Merkel, cert este că va avea o excursie în beciurile de la Cricova, unde astăzi pregătirile sunt în toi. Moldovenii care au afaceri în Germania susţin că, dacă vrei să o impresionezi pe Angela Merkel, trebuie să o însoţeşti în locurile pe unde au locuit nemţii basarabeni, pe urmele „Bessarabiendeutsche”, să o atenţionezi că e timpul cinei sunând dintr-un clopoţel, să fii punctual şi să spui doar adevărul.
Cheltuielile pentru vizita cancelarului german Angela Merkel vor fi suportate de către ţara gazdă, adică R. Moldova. „Atunci când o delegaţie de la noi se deplasează într-o vizită oficială în altă ţară, cei care ne-au invitat acoperă toate cheltuielile”, a declarat pentru JURNAL Lilia Gurez, şefa Direcţiei Comunicare şi Relaţii cu Mass-media din cadrul Guvernului. Amintim că Angela Merkel a fost invitată la Chişinău de premierul Vlad Filat.
Deocamdată nu a fost făcut public traseul pe care va circula coloana oficială, însă surse din cadrul MAI sustin că pe toată durata vizitei arterele principale ar putea fi blocate, circulatia rutieră în Chişinău riscând să fie paralizată. Nu a fost estimat şi cât ne va costa vizita cancelarului federal, însă oficialii de mai bine de două săptămâni vorbesc despre importanța acestui eveniment pentru R. Moldova.
„Presa din Germania nu prea mediatizează acest subiect. E important să constientizăm că Angela Merkel este unicul politician european care contribuie la integrarea R. Moldova în comunitatea europeană”, a menţionat pentru JURNAL Igor Popa, avocat moldovean înregistrat la judecătoria din Frankfurt, care prestează servicii pentru nemtii interesati de R. Moldova. Acesta a intrat în lista persoanelor de afaceri invitate la întâlnirea cu Angela Merkel la Chişinău. „Încă nu ştiu locul unde ne vom întâlni. Eu voi veni de luni la Chişinău”, a menţionat avocatul.
Igor Popa spune că a rămas foarte impresionat de cancelarul german după ce s-a întâlnit cu ea la Camera de Comerţ germană. „Este o doamnă foarte inteligentă şi un diplomat adevărat. O jurnalistă din Germania a realizat un desen animat în care Merkel era prezentată cam urâtă şi puţin dezgolită.
Cancelarul german a reacţionat foarte calm şi a spus că Germania este o ţară democrată şi fiecare are dreptul la opinie. Majoritatea nemţilor o compară pe Angela Merkel cu Margaret Tatcher. Consider că, la fel ca în alte ţări pe care le-a vizitat, şi la Chişinău ar fi impresionant să i se confere lui Merkel titlul de Doctor Honoris Causa”, consideră Igor Popa.
De menţionat că, în timpul vizitei cancelarului german în România, din octombrie 2010, Universitatea „Babes-Bolyai” i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa, pentru contribuţia istorică la unificarea europeană.
Drum bun şi flori (nu) pentru Merkel
Drumurile de la Aeroport spre Chişinău au fost reparate de urgenţă, iar lucrătorii de la Agenţia Spaţii Verzi lucrează de zor pentru a planta flori de-a lungul traseului, care mai de care mai frumoase. Deşi s-a vehiculat că aceste acţiuni fac parte din suita de pregătiri pentru venirea înaltului demnitar german, uite că nu e tocmai asa. „Este o lucrare periodică de întreţinere.
Din start, a fost pusă sarcina ca lucrările să fie făcute până pe data de 18 august. La reparaţia acestei porţiuni de drum lucrează aproximativ 60 de muncitori. Şi nu are nicio legătură cu vizita doamnei Merkel”, ne-a asigurat Iurie Paşa, vicedirector al ÎS „Administraţia de Stat a Drumurilor”.
Pe de altă parte, Eliferie Haruţa, şeful Agenţiei Spaţii Verzi, a declarat pentru JURNAL că florile sunt plantate în locul celor ofilite din cauza secetei. „Probabil că muncitorii lucrează mai cu sârguinţă, datorită faptului că vine Angela Merkel”, a spus responsabilul de înverzirea Chişinăului.
De altfel, sursele noastre susţin că pe cancelarul german nu o poţi impresiona cu drumuri bune sau cu flori frumoase şi mai ales cu edificii luxoase şi bucate sofisticate. În vizitele sale Merkel preferă să vadă mai mult partea istorică a unui oraş, clădiri istorice, obiective vechi. „Merkel ar fi foarte impresionată dacă ar păşi pe urmele nemtilor basarabeni şi ar vizita comunitatea germană din R. Moldova. Ea este o doamnă foarte bine informată şi nu acceptă minciuna”, a subliniat avocatul stabilit în Germania.
Cinci ore împreună cu Merkel
Deşi sunt secretizate detaliile despre itinerarul oficialului german, surse din cadru MAI susţin că, timp de o săptămână, programul vizitei a fost schimbat de mai multe ori. Cea care a fost aşteptată la 22 august dimineaţa, va veni la Chişinău după-masă, aproximativ la ora 16 va ateriza avionul cu delegatia din Germania.
Presa germană scrie că Angela Merkel nu este mulţumită de noua aeronava Airbus 340 pe care o foloseşte pentru călătoriile oficiale. Este prea mare pentru a ateriza pe anumite aeroporturi din lume, unele fotolii nu i se par la fel de confortabile precum cele din vechiul Airbus şi… uneori durează cam mult pregătirea de zbor a navei.
Poftele gastronomice ale cancelarului german de asemenea nu o singura dată i-au pus pe jar pe bucătari. Cu toate acestea, Angela Merkel a declarat într-un interviu pentru o revistă germană că pentru ea este foarte important ca cina să fie luată la timp. „Tatăl meu era pastor şi, când venea ora 18, bătea într-un clopot. E ora cinei. În anii de studenţie, mi-am stricat regimul”, a menţionat Angela Merkel.
Potrivit programului vizitei la Chişinău, oficialul german va lua masa la restaurantul din Cricova, unde urmează să ajungă după ora 18. Însă nu înainte de a merge la Reşedinţa de Stat, aproximativ la ora 17 va depune o coroană de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, după care, la Palatul Republicii, se va întâlni cu parlamentari, oameni de afaceri din R. Moldova şi din Germania şi alţi invitaţi – în cazul în care programul nu va mai suporta schimbări.
Ministrul de Interne, Dorin Recean, a declarat că pentru asigurarea securităţii şi ordinii publice vor fi dislocaţi 2000 de poliţişti, cu o mie mai puţin decât în timpul vizitei vicepreşedintelui SUA Joe Biden. „E plin Chişinăul de agenţi de securitate germani”, spun surse din cadru MAI. Nemţii au venit în R. Moldova pentru ca, împreună cu agenţii de aici, să asigure toate măsurile necesare de securitate.
Unica problemă despre care a vorbit anterior şeful Serviciului Protecţie şi Pază de Stat, Igor Bodorin, este lipsa unei maşini blindate. Dacă s-a soluţionat şi această problemă de asemenea este un mister. Potrivit serviciului de presă al Guvernului, astăzi reprezentanţii de la Ministerul de Interne vor organiza o conferinţă de presă în cadrul căreia vor oferi mai multe detalii despre venirea la noi a uneia din cele mai influente femei din lume.
Angajaţii de la Combinatul de vinuri „Cricova” au confirmat că Angela Merkel le va fi oaspete: „Mulţi oficiali vin la noi şi mereu sunt primiţi regeşte. Până acum toate bucatele erau aduse de la un restaurant din Chişinău, deja pregătite. De la masa plină cu bucate alese, niciodată nu lipseau purceluşii fripţi”.
Angajaţii susţin că, de vreo cinci zile, în beciurile oraşului subteran s-a deschis şi un restaurant luxos, unde pot fi pregătite şi bucatele preferate ale cancelarului german. Nu vor lipsi şi plăcintele noastre tradiţionale. Pentru securitatea absolută, procesul de preparare a mâncării va fi supravegheat de către experţi germani. Angela Merkel vine la Chişinău şi cu propriul chelner, care o serveşte oriunde s-ar afla.
Victoria Popa, Svetlana Panţa, Marina Liţa
Jurnal.md


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Minune
Lumea lu' Rotundu: Porolissum Zalău (partea II)
Ioan Rotundu
Reportaj de vacanţă (II)
Ioan Rotundu
Ce ne-a adus aici şi cum putem ieşi din criză
nu injecţii de lichiditate, ci proiecte de infrastructură
Pe fondul adâncirii crizei, numărul magazinelor care cumpără aur a crescut de patru ori
Rezultatele preliminare ale recensământului: 19.043.767 - populaţia stabilă a României
Adrian Năstase descrie condiţiile din penitenciar
CCR a primit de la Guvern datele solicitate
Zegrean: "Mâine vă lămurim cu toate"
Mona Pivniceru şi-a dat demisia din magistratură pentru a deveni ministrul Justiţiei
dorinţa sa este să-l schimbe pe Daniel Morar din fruntea DNA
Nova Apaserv a deschis noul centru de încasări!
Grenade aduse acasă cu căruţa
Botoşani: Frigiderele au încurcat socotelile firmei Dorna
afacerea cu laptele nu s-a prins
Memorialul Ipoteşti luat cu asalt de elevii merituoşi
Austriecii vor plomba drumurile din judeţul Botoşani
Un tânăr de 27 de ani a dispărut fără urmă
Ministerul Educaţiei preferă la conducerea şcolilor interimari
Ministerul Sănătăţii umflă schema personalului TESA
şi asta în timp ce există o acută criză de medici şi asistenţi, posturile fiind blocate
Ministerul Educaţiei trage de timp în examinarea conducerilor interimare ale IŞJ
AJOFM pregăteşte noi amenzi pentru agenţii economici
Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog