Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10648
De la 07 Ianuarie 2003
122896297

Năstase condamnat la 3 ani de închisoare şi în dosarul Zambaccian

  • 30 March 2012, 23:00
Adrian Nastase a fost condamnat de magistratii Inaltei Curti de Casatie de Justitie la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj insa a fost achitat pentru acuzatia de luare de mita in dosarul Zambaccian. Daniela Nastase, judecata in acelasi dosar, a fost şi ea condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare.
Al treilea inculpat din dosar, Irina Jianu, a fost condamnata la 3 ani de inchisoare cu executare. Decizia Curtii poate fi atacata cu recurs. Instanta l-a achitat pe Adrian Nastase pentru infractiunea de luare de mita, dar l-a condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru infractiunea de santaj.
De asemenea, instanta a dispus si o perioada de incercare pentru Adrian Nastase de 6 ani si restrangerea unor drepturi.
In cazul Irinei Paula Jianu, fost sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, instanta a dispus o pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru folosirea bunurilor societatii comerciale impotriva scopurilor acesteia si o alta pedeapsa, de trei ani de inchisoare, pentru participare improprie la folosirea de documente false la vama. Cele doua pedepse au fost contopite de instanta, Jianu urmand sa execute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de inchisoare.
De asemenea, instanta i-a obligat pe Adrian Nastase, Daniela Nastase si Irina Jianu la plata sumei de 60 de mii de lei reprezentand cheltuieli de judecata.
Instanta a ridicat sechestrul instituit pe imobilul din Zambaccian apartinand sotilor Nastase si a obligat-o pe Irina Jianu la plata unor sume de bani reprezentand prejudiciul constatat in dosar. Ion Cazacu, avocatul lui Adrian Nastase, a declarat ca sentinta va fi atacata cu recurs.

El a mentionat ca este vorba despre o sentinta complicata, pe care trebuie sa o analizeze, si a subliniat ca nu isi explica cum judecatorii au decis achitarea lui Adrian Nastase pentru luare de mita, dar l-au condamnat pentru santaj.
Completul de magistrati ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost format din judecatorii Ana Hermina Iancu, Alixandri Vasile si Sandel Lucian Macavei. La ultimul termen, pe 20 martie, procurorul de sedinta al DNA a cerut pedeapsa cu inchisoarea pentru Adrian Nastase si ceilalti inculpati. Pana acum, Adrian Nastase a fost achitat in dosarul Matusa Tamara si condamnat la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul Trofeul Calitatii.
La fel ca si celelalte doua dosare, cazul Zambaccian se afla in prima instanta astfel incat solutia magistratilor poate fi atacata cu recurs. La ultimul termen din dosar, Adrian Nastase a declarat in fata magistratilor ca este nevinovat si dosarul este unul politic, comandat de Traian Basescu.
Dosarul Zambaccian
Dosarul in care fostul premier Adrian Nastase este acuzat ca a primit diverse obiecte si contravaloarea unor lucrari de constructie in schimbul numirii si mentinerii in functia de directoare a Inspectoratului de Stat in Constructii a Irinei Jianu a ajuns in instanta in 2006, dar s-a intors la procurori un an si jumatate mai tarziu, din cauza unei decizii a Curtii Constitutionale.
DNA a refacut urmarirea penala si l-a retrimis pe Nastatse in judecata in mai 2010. In 7 februarie 2006, procurorii DNA au confirmat inceperea urmaririi penale impotriva lui Adrian Nastase si a altor cinci persoane "pentru fapte de coruptie". In 16 februarie 2006, Departamentul National Anticoruptie a dezvaluit ca Nastase era cercetat pentru luare de mita si primire de foloase necuvenite.
Mai exact, in perioada 2001-2004, Nastase "ar fi folosit influenta si autoritatea decurgand din calitatea de presedinte al partidului de guvernamant, dar si prerogativele specifice functiei de prim-ministru al Guvernului Romaniei, obtinand foloase necuvenite de la invinuita Irina Paula Jianu".
Astfel, el ar fi primit peste 100.000 USD (reprezentand contravaloarea unor bunuri importate din China) si 1.200.000 RON (reprezentand contravaloarea tamplariei din aluminiu si lemn cu geam termopan, executata la imobilele din Bucuresti, strada Zambaccian nr. 16 si comuna Cornu, judetul Prahova). In schimbul acestor foloase, Nastase ar fi dispus numirea si mentinerea Irinei Paula Jianu in functiile de inspector general de stat si presedinte al Consiliului de Conducere la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC).
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Ion, Măria şi americanii
ISU Botoşani sprijină programul “Şcoala altfel”
IŞJ: COMUNICAT DE PRESĂ
PCRM continuă inventarea unei naţiuni – „naţiunea moldovenească”
Recursul în dosarul Trofeul Calităţii va fi judecat pe 21 mai
Ponta va cere luni revocarea din funcţie a Robertei Anastase
Victor Ponta, nu are loc pentru toţi PDL- istii şi nici nu au ce căuta la USL
Botoşani: Judeţul va avea, în curând, episcopie
Botoşani: Social-democraţii se încaieră pentru şefia partidului
Mişcarea pentru Botoşani îşi doreşte dialog deschis cu cetăţenii
Ca să fie luat în seamă, Portariuc se agaţă de Flutur
Este reorganizat sistemul medicinii de familie
IŞJ Botoşani: Aproape 150 de posturi vor fi scoase la concurs
ITM: Inspectorii au puteri sporite în control
L-au potcovit!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog