Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11187
De la 07 Ianuarie 2003
122871254

Naveta profesorilor - decontata de Ministerul Educatiei, nu de autoritatile

  • 2 September 2015, 23:00
locale 65.000 de profesori navetisti ar putea sa primeasca decontarea transportului de la Ministerul Educatiei, si nu de la autoritatile locale, afirma vicepresedintele liberal Raluca Turcan. Aceasta anunta ca astazi, 2 septembrie 2015, Comisia pentru Invatamant din Camera Deputatilor a votat propunerea PNL ca decontarea transportului profesorilor sa fie facuta din finantarea de baza, adica de la Ministerul Educatiei.
Proiectul de lege prevede ca decontarea sa se faca atat pentru profesori, cat si pentru personalul auxiliar din invatamantul preuniversitar.
"Una dintre problemele serioase cu care se confrunta peste 65.000 de cadre didactice este faptul ca autoritatile locale refuza sau nu-si permit sa deconteze costul transportului, profesorii fiind nevoiti sa scoata bani din propriul buzunar pentru a-si face meseria", afirma Raluca Turcan, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro.
Aceasta avertizeaza ca cei mai afectati de lipsa decontarilor sunt profesorii navetisti din comunitatile sarace. "Primariile sarace sunt cele care nu pot deconta acest cost, iar cei penalizati sunt exact elevii din comunitatile dezavantajate care inregistreaza rate ridicate de abandon scolar", sustine vicepredintele liberal.
Potrivit Ralucai Turcan, "decontarea abonamentelor lunare de catre autoritatile locale inseamna, pana acum:
1. Intarzieri garantate la plata decontarilor
2. Discriminarea cadrelor didactice care lucreaza in comunitati sarace
3. Incalcarea dreptului constitutional la invatatura."
"Din cauza faptului ca profesorii navetisti sunt nevoiti sa renunte la catedra, elevii sunt cei care au de suferit", continua Turcan.
PNL face apel catre toate partidele "ca votul dat astazi in Comisia pentru Invatamant sa fie sustinut in plenul Camerei Deputatilor si ca aceasta masura, cu impact direct asupra reducerii abandonului scolar, sa reprezinte o prioritate in structurarea finantarilor facute de Ministerul Educatiei Nationale", se arata in comunicat.
Amintim ca legea educatiei prevede ca decontarea navetei pentru profesori si elevi nu se realizeaza din finantarea de baza a scolilor, ci se asigura din bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale si din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata (articolul nr. 105 din legea nr. 1/2011).
Pentru ca au existat foarte multe cazuri in care primariile nu decontau naveta profesorilor, Guvernul a prevazut anul acesta obligativitatea ca autoritatile locale sa prevada in buget sumele necesare decontarii navetei (sursa si detalii).
Potrivit Executivului, aproximativ 65.000 de cadre didactice, din randul personalului didactic de predare si personalului didactic auxiliar, fac zilnic naveta intre localitatea de resedinta si localitatea in care predau. Numarul cel mai mare de profesori navetisti se inregistreaza la scolile din mediul rural (sursa).
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Copii lui Ion
Horoscopul zilei de 3.09.2015
Reţeta zilei: Ghiveci de legume la borcan
Botoşani: Preotul Ioniţă i-a întors pe iacobineni în Evul Mediu
Ioan Rotundu
Să-i fie într-un ceas bun şi cu mult noroc, părinte protopop!
Ioan Rotundu
Prognoza meteo pentru joi si vineri
Victor Ponta sustine ca unele prevederi din Codul Fiscal care au fost amanate ar putea fi puse in practica mai devreme de 2017
Vanghelie a primit doua zile libere pentru a asista la nasterea copilului sau
Deputatul Bogdan Diaconu l-a avertizat pe Nicolae Banicioiu, despre ilegalitatile comise de Octavian Bitu
finul ministrului sanatatii si director al Salii Polivalente - referat DNA
Victor Ponta s-a intalnit cu reprezentantii ExxonMobil si OMV Petrom pentru a discuta despre gazele din Marea Neagra
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog