Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3732
De la 07 Ianuarie 2003
122889381

Neghiobie sau trădare?

  • 10 October 2008, 23:00
A nu acorda ajutor unui individ in pericol, constituie in codul penal delictul de omisiune de ajutor si este grav pedepsit. Dar in cazul ca acest ajutor nu este dat unei colectivitati in pericol de a-si pierde viata nationala, el este mult mai grav. Cum poate fi calificat un asemenea fapt? El este un genocid al sufletului unui popor, al unei culturi. Valoarea diversitatii culturale, a sufletului si a limbii unei colectivitati nationale, este aparata prin legile Consiliului Europei de catre toate Statele care au semnat „Charta limbilor regionale sau minoritare”, promulgata la Strasbourg la 5 noiembrie 1992.
Dar aceasta valoare culturala a sufletului romanesc, cu toate legile existente in favoarea ei, noi riscam sa o pierdem azi, din nepasare si neghiobie! Cum poate fi calificat altfel votul dat de deputata Cornelia Cazacu la APCE in favoarea dezbinarii Romanilor din estul Serbiei in Vlahi si Romani, dupa precedentul, la fel de incalificabil, al Dlor Frunda si Vasile Ungureanu, la 9 septembrie, care au stat indiferenti la orice sprijin pentru Istroromani, in sedinta plenara a Comisiei juridice a APCE?
Astfel, este continuata politica de genocid cultural fata de populatiile romanesti din afara hotarelor, aceeasi cu a guvernelor comuniste, al caror debut in politica externa in 1945, a fost tocmai inchiderea a 114 scoli primare si 4 gimnazii (licee) romanesti care existau de 100 de ani in nordul Greciei si trecerea lor in proprietatea statului grec, impreuna cu bisericile romanesti de pe acelasi teritoriu. In afara tarii, statul roman dupa 1990, a continuat mai departe politica vitrega a regimului comunist fata de minoritatile istorice romanesti din alte state, fiindca tot aparatul MAE, cu rare exceptii, a ramas format din aceiasi oameni de dinainte de 1990 sau de urmasii acestora, cu aceiasi lipsa de suflet romanesc, care a caracterizat aparatul de stat comunist al carui model a fost internationalismul proletar, cu acelasi dispret al celor de astazi fata de tot ceea ce este romanesc, ca si al bunicilor lor inscaunati de Soviete in 1945, in numele revolutiei proletare!
Din aceasta cauza, ei sunt prizonieri ai viziunii cominformiste despre neam si tara – „Romania e un stat imperialist, care a ocupat teritorii straine apartinand altor popoare, citeste Basarabia, Bucovina de Nord, care trebuie distrus”-, si in politica fata de minoritatile romanesti ei saboteaza aplicarea tratatelor bilaterale ale Romaniei si a Tratatelor si conventiilor europene pentru minoritati sau limbi minoritare in favoarea minoritatilor romanesti, boicotand astfel aceste tratate, caci ele nu intra in campul constiintei lor, asa cum nu intra ideea de Patrie, Romania, care le este complet straina!
Unde s-a deschis in Serbia de Rasarit sau in Croatia, ori in Grecia, Bulgaria, Albania, o singura gradinita de copii romaneasca, finantata de respectivele state dupa normele europene in vigoare? Si mai cu seama, sa ni se spuna, unde au cerut-o, reprezentantii oficiali ai statului nostru, din MAE? Nicaieri! Din aceasta cauza, statele de la sud de Dunare devin pe zi de zi ce trece, un imens cimitir romanesc, in fata carora MAE, sistemul „ticalosit”, priveste nepasator cu bratele incrucisate. Cu astfel de oameni nu se poate face nimic, soarta Romaniei si a minoritatilor sale, este pecetluita! La acestia se adauga „alesi ai natiunii” care la APCE voteaza contra intereselor romanesti, aparate acolo nu de un deputat din Romania, dar din R.Moldova, deputatul roman Vlad Cubreacov si de un deputat din Ucraina, Dl.Ion Popescu, cinste lor!
Reprezentantii nostri diplomatici din unele state unde exista minoritati romanesti, s-au redus la simpli incasatori de taxe de vize, de pasapoarte, de legalizari de acte si misiti de tranzactii comerciale,ei reprezinta o ambasada in care cuvantul „roman” supravietuieste ca simpla indicatie geografica pe firma sa, dar inauntru a fost spalat chimic, fara a lasa nici o urma in inima lor, presupunand ca vreodata ar fi existat. Voi da astazi –continuand in viitor cu alte cazuri- exemplul unei singure minoritati romanesti istorice, Istro-romanii, si al Ambasadei din Zagreb, pe care le cunosc bine. Cazul este emblematic pentru toate minoritatile noastre de la sud de Dunare, aparate doar de cateva ONG-uri, fara nici un sprijin oficial, si de catre deputati romani de peste hotare!
Istro-romanii reprezinta ramura cea mai apuseana a romanitatii si sunt o dovada vie a centralitatii noastre in Europa, a acelor timpuri cand noi eram „navigatori –naieri- ai uscatului”, cum zice C.Noica, si am ajuns pasnic, prin transhumanta si transmigratie, pana in inima continentului.
Dialectul romanesc vorbit de ei este unul dintre cele patru dialecte fundamentale ale limbii romane si, evident, pastrarea lui inseamna pastrarea integritatii limbii romane, a noastra, a tuturor!
Astazi riscam sa le pierdem pe amandoua, si dialectul si pe ultimii sai vorbitori, daca nu se traduc in viata de catre statul roman, impreuna cu statul croat, normele juridice existente, care-i apara, dar raman neaplicate, prin nesolicitarea lor cronica, de catre reprezentantii statul roman!
Dupa ce intre cele doua razboaie mondiale, Istroromanii au avut o scoala primara, numita „Imparatul Traian”, cu predarea in propria limba, intre 1921-1925, si au avut o comuna proprie, cu folosirea limbii lor in administratie, Valdarsa sau Susnievita, intre anii 1921-1943, ambele opera a marelui patriot istroroman Andrei Glavina (1881-1925), in Iugoslavia comunista a lui Tito, ei nu au mai avut nimic, le-a fost luat orice drept national. In 1991, in locul Iugoslaviei, a venit pe locurile lor, noul stat croat, ceea ce a constituit o raza de speranta, si multe s-ar fi putut face. In 1994 a fost infiintata la Triest „Asociatia Culturala Istro-romana Andrei Glavina”, care i-a scos pe Istroromani din uitarea ultimei jumatati de secol, readucandu-i in atentia opiniei publice interne si internationale, a tiparit o revista trimestriala in dialect istro-roman, a tinut numeroase intruniri publice, a participat in mod activ la Conferintele Consiliului Europei avand ca tema limbile minoritare, etc.
La 19 mai 1993 a fost semnat la Zagreb „Agreement on co-operation in the fields of education, culture and science between the Government of Romania and the Government of the Republic of Croatia”, care la articolul 4 prevedea trimiterea de profesori din tara mama la respectivele minoritati, cea romana din Croatia si respectiv cea croata din Romania si la articolul 15 deschiderea de centre culturale si asociatii pe teritoriul celeilalte Parti, iar la 18 februarie 1994 a fost semnat la Zagreb de catre Presedintii Croatiei si ai Romaniei, Tratatul de baza romano-croat, primul Tratat de acest fel in istoria celor doua popoare care mentioneaza la art. 17 –lucru nou si foarte important- existenta pe teritoriul respectivelor tari a celor doua minoritati, cea romana in Croatia si cea croata in Romania, prevazand, la acelasi art. 17, paragrafele 1 si 3, protectia si realizarea drepturilor persoanelor apartinand celor doua minoritati si aplicarea de catre Partile Contractante a standardelor internationale pentru protectia identitatii etnice, culturale, lingvistice si religioase a persoanelor apartinand respectivelor minoritati nationale.
Desi acest Tratat a fost ratificat de Parlamentele din cele doua tari inca din anul 1994 (septembrie 1994), ambasadorii pe care statul roman ii tine in functie la Zagreb, nu cunosc continutul Tratatului, iar in cazul unui precedent ambasador, Dl. Constantin Ghirda, nici macar existenta acestui Tratat! Ambasadori ai statului nostru in tari cu minoritati romanesti care nu cunosc legile noastre, Tratatele noastre bilaterale, si nu cunosc nici legile europene in materie de minoritati –Conventia cadru pentru minoritati in Europa din 1995, etc, etc.- si nici macar Charta europeana a limbilor regionale sau minoritare, adevarata „Biblie” a Europei contemporane in materie de minoritati, sunt o rusine si un pericol pentru tara pe care o reprezinta!
Pentru ce sunt trimisi la Zagreb, pe banii contribuabilor romani, acesti domni, data crasa, rusinoasa lor incompetenta? Actuala ambasadoare de la Zagreb, Doamna Oana Cristina Popa, nu stie nimic exact despre Tratatul de baza romano-croat, vezi si raspunsurile sale in interviul ce i-a fost luat in iunie 2007 de catre revista „Formula AS”. Doamna ambasador a venit in aprilie 2006 cu masina oficiala cu soferul ambasadei pana la Pola, unde a intalnit pe Presedintele Regiunii Istria, care a invitat-o sa viziteze satele istroromane, dar Domnia sa s-a dus in port la un stand comercial, ceea ce este bine, dar apoi, gata, s-a intors acasa si la Istroromani nu a mai mers niciodata...
Cine-i alege, cine-i selectioneaza pe acesti ambasadori si pe ce criterii? Pentru ce sunt trimisi la Zagreb, pe banii contribuabilor romani, acesti domni?
Ca o replica la incapacitatea M.A.E. din ultimii 17 ani, Asociatia „Andrei Glavina” a organizat in aprilie 2000, la Pola, in colaborare cu Facultatea de Filosofie si Istorie, al carui decan era Dl.Prof. Goran Filipi, un studios al dialectului istro-roman, primul Sympozion istro-roman, la care a rasunat pentru prima oara intr-o aula academica un discurs in limba umililor tarani istro-romani, tinut de Presedintele Asociatiei Culturale Istroromane „Andrei Glavina” , ca un act de dreptate fata de veacurile de intuneric in care istoria si stapanirile i-au tinut pe acesti oameni si limba lor. In urma acestui Sympozion, la care au participat reprezentanti oficiali din Romania, printre care un deputat si un senator, secretarul de Stat Viorel Badea, Directorul DRRPH, a incheiat un Acord de parteneriat intre Statul roman si Asociatia „Andrei Glavina”, semnat pentru Statul roman de Dl. Viorel Badea si pentru Asociatia „Andrei Glavina” de presedintele acesteia, Dr.ul Emil Petru Ratiu.
Acest acord prevedea deschiderea unui curs de limba, istorie si geografie a Romaniei, tinut voluntar de Dr. Emil Petru Ratiu, in satele istro-romane, dupa acordurile prealabile ale MAE, prin Ambasada de la Zagreb, cu autoritatile competente croate, precum si infiintarea a doua case de cultura istro-romane, una la Susnievita si alta la Jeian. Cu toate numeroasele solicitari ale Presedintelui Asociatiei „Andrei Glavina” la Bucuresti, de acolo nu a mai venit nici un raspuns, totul s-a blocat, s-a terminat in gol. Cine a „franat”, a sabotat „de sus” tinerea acestor cursuri, o prima aplicare, ad-hoc, a prevederilor Tratatului bilateral romano-croat, pe care Dr.ul Ratiu spera sa-l puna in sfarsit in miscare, in acest fel, in ciuda inertiei obstinate a Autoritatilor noastre?
„Clonii” vechiului regim, cu vechea mentalitate cominformista, –mimetizati azi in „democrati” de moda noua-, Dl. Ambasador Constantin Ghirda, caruia serviciile noastre de informatii, urmase ale celor vechi, i-au cerut ca om „avizat” si oficial, parerea „competenta” si cu „competentele” D.sale, bineinteles, totul a fost sabotat?
Chiar si incercarile timide, rareori cand au fost, din partea oficialitatilor de a face ceva in favoarea Istroromanilor, au fost spulberate de la centru, de la MAE si de catre servicii: in 1995, cand subsemnatul a fost invitat la Triest de catre secretarul de stat la MAE, pe atunci, Dl. Adrian Dohotaru, cu intentia de a merge impreuna la Romanii din Istria, un „ordin de sus”, l-a „sfatuit” pe secretarul de stat, in ultimul moment, sa nu mai faca aceasta vizita!
In 2002, dupa o convorbire personala la Ambasada din Zagreb, cu ambasadorul Mihai Dinucu, acesta, aparent, era convins sa ceara superiorilor sai la Bucuresti, la o reuniune a ambasadorilor la care urma sa plece, activarea prevederilor tratatului romano-croat in favoarea Istro-romanilor. Dupa intrunire s-a intors la Zagreb complet schimbat, eschivandu-se de la orice discutie, pentru ca la insistentele Dr.ului Ratiu, la urma sa declare scurt ca de la Bucuresti nu a fost admis sa se ceara partii croate punerea in aplicare a prevederilor Tratatului romano-croat in ce priveste Istro-romanii. S-a intamplat un lucru asemanator, pentru cursurile de limba, istorie si geografie a Romaniei?
Iar in cazul Istro-romanilor totul ar fi atat de simplu de rezolvat, Croatia nu este Grecia sovina si intoleranta! Croatia a finantat, in intregime, cheltuielile pentru Sympozionul istro-roman din anul 2000, -inclusiv pentru cele cateva zeci de oficiali romani veniti la Sympozion!- , dar nesolicitata, nu poate rezolva problemele minoritatilor noastre. Croatia are 14 minoritati recunoscute, pentru care aloca in total sume de zeci de milioane de kune in fiecare an, corespunzand la cateva zeci de milioane de euro, acordand drepturi care pentru Istroromani –ca si pentru alte minoritati ale noastre- guvernele noastre se obstineaza sa nu le ceara, conform reflexelor antiromanesti, devenite o a doua natura, a aparatului care la noi detine si-si perpetueaza puterea.
Ar fi deajuns ca un ambasador al nostru, demn de acest nume, sa mearga in Trg (Piata) Sveti Marka nr.2, la „Oficiul pentru comunitatile sau minoritatile etnice al guvernului Republicii Croatia” din Zagreb, si sa ia de acolo toate datele, pentru a vedea aplicarea legilor croate fata de minoritati, fara a mai vorbi de reciprocitate – Croatii Carasoveni au la noi 3 gradinite de copii in limba lor, 2 scoli primare, o sectie la liceul sarbesc „Dositei Obradovici” de la Timisoara, un deputat in Parlamentul de la Bucuresti si sunt circa 3000 de suflete, dar au fost vizitati de doua ori de primul ministru croat si odata de Presedintele Croatiei, care au cerut aplicarea legilor din Tratate si Acorduri in favoarea lor, caci Ministerul lor de externe nu a sabotat pe conationalii sai, cum se intampla in cazul MAE. cu minoritarii romani! In favoarea Istro-romanilor este si „Charta limbilor regionale sau minoritare” a Consiliului Europei, ratificata de mult timp atat de Romania cat si de Croatia, deoarece prevederile si spiritul ei nu conditioneaza protectia legala a unei limbi minoritare de statutul de minoritate nationala (punctul 17, „Approche et concepts fondamentaux”).
Si sa nu uitam ca la Bruxelles comisarul pentru limbile comunitare este un roman, Dl. Ladislau Orban! Si sa nu irosim ceea ce destinul ne ofera bun si pretios!
Dar pentru aceasta este nevoie ca vechiul sistem „ticalosit”, cu vechea mentalitate cominformista, sa fie curatat din radacini. Indepartarea unor ambasadori incompetenti si nemotivati, fara sentiment national, prin inlocuirea lor cu altii mai competenti si chiar cu dragoste de neam, nu ar rezolva situatia de stagnare a politicii noastre fata de etnicii romani, deoarece acesti ambasadori mai buni ar fi niste „muste albe” in cadrul unui sistem „ticalosit”, antiromanesc, care le-ar impiedica orice actiune. Pagubele pe care ei le-au facut si le fac poporului roman sunt inestimabile.
Avea poate dreptate, fostul Presedinte Constantinescu, sa declare ca este prizonierul unui sistem securisto-mafiot si nu poate face nimic? Sunt intrebari cum nu se poate mai grave.
Conducatorii de astazi ai tarii, guvernul, Presedintia, au datoria sa faca lumina si curatenie, altfel istoria ii va acoperi nu cu uitare, ci cu un enorm repros ca ceea ce ar fi putut sa fie un inceput nou, o continuare a unei revolutii sufocate de nomenclaturisti, s-a terminat intr-o urias fiasco si dezamagire. Faceti curatenie de sus pana jos!
Impiedicati ca padurea sa piara dinauntru, curatiti padurea noastra de uscaturi si de cei care taie dinauntru falnicii, secularii arbori ai neamului romanesc, in Istria, in Timoc, si in alte parti. Aveti aceasta datorie fata de acest popor, inselat si batjocorit, cum spunea Presedintele Basescu la 5 octombrie a.c.. Asteptam fapte!
Pentru Romanian Global NewsDr. Emil Petru Ratiu, Presedinte al Asociatiei culturale istroromane „Andrei Glavina”
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Marele jaf al facturii la gaze
Comentariul comentariilor (CCXII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Martorul din noptieră
Ofertă pentru restaurante şi baruri
Trei comune şi-au dat mâna pentru modernizarea infrastructurii
Sediul Comunităţii Românilor din Varset a fost devastat
Petiţie către Senatul României
Au luat prime de vacanţă, iar acum au rămas fără bani de salarii
Generalul Rusu recunoaşte existenţa profesorilor beţivi
N-avem medici de medicina muncii, n-avem nici boli profesionale!
Cam 50% din cei consiliaţi şi-au găsit un loc de muncă
Drept la replică la declaraţia d-lui av. Dan Humelnicu, candidat PD-L
Apel pentru botoşănenii cu actele de identitate expirate
Vasilescu se pregăteşte să-i bată măr pe Buhăianu şi Macaleţ
senatorul conservator se pregăteşte să candideze independent în Colegiul 3 Botoşani
Pedeliştii îi cer prefectului să-l demită pe Gabriel Oprişanu
Au sosit iar camerunezii!
Frăsânica un pas în spate, Marinescu unul în faţă
Ţânţarul Buhăianu vrea să-l doboare pe elefantul Conţac
de trei zile-n coace, lui Buhăianu, gura nu-i mai tace
Poliţiştii, pirotehniştii şi jandarmii şi-au unit forţele pentru a anihila o bombă
iar bomba, aflată pe o bancă din faţa Judecătoriei, nu era decât…
Liberalii au pus la cale excluderea lui Ţurcanu din PNL
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog