Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24584
De la 07 Ianuarie 2003
122884651

Negocieri, deficite şi salarii bugetari

  • cum s-a bătut palma la sediul Băncii Naţionale
  • 4 May 2012, 23:00
Fac din start mentiunea ca reintregirea salariilor in sectorul public aduce mai degraba a mita electorala fie ca venea de la PDL fie ca vine de la USL. E un calcul mai degraba asumat politic de presedinte decat unul economic.
Problema nu este daca reintregirea se va face, ci mai degraba modul in care ea va fi ambalata. Discutiile de vineri de la sediul Bancii Centrale au aratat un Florin Georgescu extrem de abil si oficiali ai Fondului si ai Bancii Mondiale extrem de ingaduitori din acest punct de vedere. La fel de linistit era si Liviu Voinea.
In ultimele zile, semnalele privind acceptul dat de finantatorii straini majorarii salariale in sectorul bugetar se inmultisera. Au fost conferinte colocviale la sediul ASE cu participarea unor oficiali ai Fondului si fara presa, intalniri extrem de discrete la sediul BNR, discutii informale cu autoritatile. Scenariul pe marginea caruia s-a discutat azi la Banca Centrala e simplu: exista un buffer (un tampon) de 4,7 miliarde de euro, pregatiti pentru care Romania isi depaseste tinta de deficit. O rezerva de lichiditate pentru situatii exceptionale. In mod formal, ea nu poate fi folosita in mod direct pentru majorarile salariale.
Dar majorandu-se salariile, bugetul intra intr-o situatie exceptionala, care permite utilizarea acestor bani. In plus, explica unul din participantii la discutiile de vineri, jumatate din bani se intorc la buget prin plata contributiilor sociale s.a.
Asa incat, e gresit spus ca deficitul este egal cu suma cheltuita pentru plata reintregirii salariale. Din 1,5 miliarde lei, la cat estima Bogdan Dragoi cheltuielile nete, circa 7-800 de milioane se intorc si se fac venituri la buget. "Lucrurile nu stau atat de grav cum se pretinde. E loc pentru aceasta reintregire, e de vazut doar modul in care o cuprindem in Scrisoarea de intentie", a spus unul dintre participanti.
Banii au existat in Trezorerie, iar Ponta stia asta. A speculat cu abilitate momentul si probabil va consemna un plus de imagine aparand ca salvatorul bugetarilor, in ciuda grelei mosteniri lasate de MRU. Strict tehnic, Dragoi avea ieri dreptate. Masa salariala - cele 42 de miliarde de lei - nu va fi depasita.
Masura este pur electorala, majorarea salariilor bugetarilor ne-aducand crestere economica. Bugetarii sunt circa o treime din total angajati. Ca sa le majorezi sustenabil salariile bugetarilor, trebuie sa iei banii de undeva.
Ai variantele: Impozite sau taxe mai mari aplicabile celorlalte doua treimi sau sectorului privat in genere (i.e. companii) fie un Fisc mult mai agresiv in descinderile la firmele private. In ambele cazuri, sectorul privat e cel care pierde. In niciun caz nu poti lega reintregirea salariala de o relansare a consumului ori a economiei.
Negocierile de la sediul Bancii Centrale nu au fost deloc dure, ci au avut loc intr-un cadru foarte relaxat, cu un Florin Georgescu pus pe glume si cu un Mihai Tanasescu (care a asistat fara a avea si calitatea de negociator) in verva. In orice caz, nu a fost ca la o negociere anterioara, la care toti cei prezenti - de la Guvernatorul Isarescu si Jeffrey Franks si pana la stafful tehnic - intrerupsesera negocierile si discutiile si se uitau blocati la TV-ul din perete. Se "dadea" caderea Guvernului.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zileri
Bancul zilei: Telenovela românească
Lovitura pentru Chevron
Guvernul Ponta prevede moratoriu imediat pentru exploatarea gazelor de sist
Luni, la ora 10.00, miniştrii desemnaţi vor fi audiaţi în comisii
la 16.00 - plen pentru investire
Sectorul privat din zona euro s-a contractat abrupt in luna aprilie
Italia: Somajul se apropie de 10%
tinerii sunt tot mai interesaţi de meseria de cioban
Nu acceptam condiţionări de la nimeni; o să restabilesc legalitatea
Comunicat şocant de la Asociaţia Cuţu-Cuţu
asociaţia nu vrea câinii în lagăr precum au fost duşi evreii
Cum tratează PSD problema corupţiei în programul de guvernare
Se întâmplă în Botoșani!
„Veţi vedea un alt Cristian Roman”
Severitatea vameşilor a descurajat micul trafic
„Bomba” lui Răzvan Rotaru a făcut un ruşinos fâs
Un ofiţer sub acoperire i-a întins o cursă unui angajat de la Permise
Şi anul acesta Bacul va fi supravegheat video
Cadrele medicale vor să-l aducă la Botoşani pe ministrul Cepoi
11 medici pensionari rămân în activitate în spitalele judeţului
Încă un caz de „beţie” ne aduce în atenţia ţării
Dacă Năstase nu va fi condamnat procurorul de caz ar trebui arestat
Monica Macovei: E o declaraţie halucinantăMă aştept la lucruri urâte împotriva procurorilor care au făcut dosare cu politicieni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog