Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13283
De la 07 Ianuarie 2003
122898932

Nerestituirea iazului Obştii Dracşani, simbolul corupţiei din Prefectura Botoşani

  • Ioan Rotundu
  • 17 April 2015, 23:00
De 25 de ani moştenitorii celor care au cumpărat în urmă cu peste 100 de ani de la un boier ucazul Dracşani se luptă să-l recupereze dar de fiecare dată au fost învinşi de corupţia care domină instituţia Prefecturii Botoşani.
Mihai Popa, actualul preşedinte al Obştii, este un veteran al luptei cu instituţiile statului. Nu a fost membru PCR tocmai pentru faptul că-şi exprima nemulţumirile la adresa regimului în mod public. Cu toate acestea a fost menţinut zeci de ani la rând şeful serviciului Salarizare Personal din cadrul UJCC Botoşani. În tot timpul regimului comunist a ţinut bine ascuns Registrul cu membrii Obştii, iazul Dracşani fiind confiscat de regimul comunist. Multă vreme l-a căutat securitatea lui Dej şi Ceauşescu dar n-au reuşit să-i dea de urmă.
După 1990 Mihai Popa a scos Registrul. De unde-l pitise şi a încercat reactivarea Obştii în scopul de a recupera iazul. Numai că, cu amărăciune, Popa avea să constate că i-a fost mai uşor să lupte cu reprezentanţii regimului comunist decât cu fii acestora pătrunşi în instituţiile statului ca reprezentanţi ai noului regim democratic.
Iazul Dracşani s-a aflat în proprietatea societăţii SITNA SA Botoşani. Ca mai toate societăţile de stat, SITNAS a fost devalizată sub masca privatizării. Ce a mai rămas s-a redefinit sub numele de Societatea comercială Piscicola SA Botoşani încăpută pe mâna unor băieţi deştepţi care au ştiut unde să ungă osia ca să ruleze bine roţile corupţiei.
În perioada cât a fost prefect Alexandru Simionovici, acesta nu s-a arătat interesat de revendicările membrilor Obştii pentru faptul că nu i s-a părut a fi o sursă de câştig personal. Mai atent la lupta membrilor a fost Mihai Elvădeanu, directorul direcţiei Juridice din Prefectură. Elvădeanu (foto) a fost cel care a deturnat restituirea iazului către adevăraţii proprietari, uzând de fabricarea unor acte care şi acum pot fi lesne dovedite ca fiind false.
Având deja experienţa unui transfer de vreo 10 ha de teren sub buza Botoşaniului, la Lebăda, teren vândut apoi pe un preţ bun lui Gheorghe Ciubotaru care a ridicat pe el actualul Alfa Land, Elvădeanu a ştiut ce paşi juridici să urmeze ca membrii Obştii să nu poată recupera iazul.
În timpul Guvernului Năstase, Mihai Popa a apelat la parlamentarii botoşăneni să sprijine Obştea ca să recupereze iazul. Deputatul PSD Viorica Afrăsânei şi cu senatorul PRM Dumitru Codreanu au depus eforturi susţinute în favoarea Obştii dar s-au lovit de refuzul celorlalţi colegi parlamentari botoşăneni.
Speranţele lui Popa au crescut după 2004 când puterea a fost preluată de Alianţa DA. Credea Popa că a venit şi vremea cea bună să recupereze iazul. Ce nu ştia la acea vreme Popa era faptul că, în fond, plecaseră fii comuniştilor înregimentaţi în PSD şi veniseră cei înregimentaţi în PNL şi PDL.
În Prefectura Botoşani director la Direcţia Juridică şi apoi subprefect era tot Mihai Elvădeanu, cel care moşise deja cine era stăpânul iazului. Mihai Popa a luat legătura cu prefectul Cristian Roman. Acesta era nou în funcţie şi necunoscător al culiselor acestei afaceri ale căror capete de sfori le deţinea Elvădeanu.
„Atribuirea terenurilor în natură pe vechiul amplasament nu a putut fi admisă, motivat de faptul că din anul preluării acestor terenuri de către stat şi până în prezent în amenajarea piscicolă Dracşani au fost efectuate de către stat investiţii”, a fost răspunsul lui Elvădeanu prin gura prefectului Roman în urma întâlnirii din 18 noiembrie 2006. Chichirezul cu investiţiile statului a fost abil strecurat de Elvădeanu, numai că era un motiv total fals, lucru ce avea să-l constate mai târziu şi judecătorii. Cristian Roman a plecat din funcţie iar locul său a fost luat de liberalul Gheorghe Sorescu. Din nou Popa a crezut că-i zâmbeşte soarele. În 28 noiembrie 2007 are loc o întâlnire între cei doi.
„Noi ne aflăm în instanţă şi poziţia mea este foarte clară. Mi se pare firesc să aşteptăm poziţia instanţei. Nu vom accepta să ni se impună un punct de vedere pe care noi să îl susţinem în instanţă în condiţiile în care ei sunt nemulţumiţi de poziţia noastră”, le-a spus obştenilor prefectul Sorescu, prin gura sa vorbind din nou Elvădeanu.
Între timp obştenii au câştigat în instanţă dreptul de reconstituire a 700 ha luciu de apă. Din nou obştenii se adresează Prefecturii ca să le restituie iazul şi din nou dialogul decurge cu prefectul Gheorghe Sorescu şi de acum subprefectul Mihai Elvădeanu.. Dialogul are loc în ziua de 25 februarie 2008 iar concluzia - prefectul le-a promis petiţionarilor că li se va reconstitui dreptul de proprietate a suprafeţei de până la 700 de hectare în prima şedinţă a Comisiei de Fond Funciar, la care va fi invitat să asiste şi liderul Obştii transformată între timp în Asociaţie, Mihai Popa: „Vom căuta şi soluţii să vă oferim altceva în locul suprafeţei de pe vechiul amplasament, dacă va fi posibil tot luciu de apă. Dacă nu, vi se vor acorda despăgubiri”, a declarat Gheorghe Sorescu.
Lupta celor 1.500 moştenitori durează de ani de zile. „Am avut două adunări generale, pe 18 la Lunca şi pe 19 februarie la Flămânzi. Ne-am adresat actualului prefect pentru a reexamina cererea noastră din 2005 de reconstituire a dreptului de proprietate pe vechiul amplasament. Suntem a treia generaţie cu un picior pe pământ şi cu unul în groapă. Dacă nu ni se va rezolva problema vom lua şi noi calea haiduciei ca şi banditul Coroi”, a asigurat preşedintele Obştii, Mihai Popa.
Protestele membrilor Asociaţiei Obştii Dracşani se radicalizează şi în 24 octombrie 2008 în faţa Prefecturii Botoşani are loc un nou protest public. Din nou Mihai Elvădeanu trage sforile în favoarea celor de la Piscicola SA Botoşani.
Puterea liberală a fost înlocuită din nou de social-democraţii lui Iliescu – Năstase – Ponta iar prefect a revenit Costică Macaleţi. Actualul prefect nici pe departe n-are vreun interes să retrocedeze iazul, aşa că vineri, 17 aprilie a.c., membrii Asociaţiei au protestat în faţa Prefecturii şi a sediului PSD. Inutil protest! Răul a fost făcut şi nu vrea nimeni să-l repare pentru că toţi cei care ar putea să-l repare sunt corupţi Încă n-a sosit vremea să public cât de profundă este corupţia pe seama iazului Dracşani, cine sunt corupţii şi care le-au fost interesele. Îmi stă în faţă o importantă piedică peste care nu pot trece încă.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Chibzuinţă
Bancul zilei: Zeamă de gulaş
Horoscopul zilei
Kaspersky Lab a descoperit un atac informatic neobisnuit: doua grupuri infractionale cibernetice s-au luptat ca-n "Razboiul Stelelor"
Profesorul de Teologie Constantin Necula critica Biserica Rusa pentru ca binecuvanteaza tancurile
Luni incepe recensamantul traficului rutier de pe toate drumurile din tara
Imi cer scuze pentru eroarea uriasa de a fi crezut in justitia facuta cu implicarea SRI
Agentiile spatiale pregatesc apararea planetara: modificarea traiectoriei unui asteroid
Guvernul de la Budapesta intentioneaza sa introduca in toate scolile economia si finantele, ca materii obligatorii
Parlamentul va decide in privinta pensiei speciale a parlamentarilor
Portariuc iar o caută cu lumânarea
Ioan Rotundu
Femeie cazuta intr-o fantana, salvata de pompieri
Maşină distrusă parţial într-un incendiu
Primarii din judeţ, instruiţi în domeniul situaţiilor de urgenţă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog