Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15044
De la 07 Ianuarie 2003
122875111

Nervii primarului Portariuc au cedat în faţa libertăţilor presei

  • 5 October 2012, 23:00
„Primarul PSD de Botoşani intră în istoria post-revoluţionară a oraşului. Nu prin realizarea vreunui proiect măreţ, nici prin construcţia celor peste 1.000 de locuinţe promise botoşănenilor sau prin crearea vreunui loc de muncă, ci printr-o măsură luată împotriva întregii prese din Botoşani. Fără să poarte vreo discuţie în prealabil, deşi orice uzanţe de bun simţ impuneau aşa ceva, primarul OSD Ovidiu Portariuc a întocmit un regulament aparent de acreditare la Primăria Botoşani, dar care de fapt restricţionează în mod brutal activitatea jurnaliştilor la municipalitate.
Regulamentul în cauză face parte dintr-un proiect de hotărâre de Consiliu Local pe care edilul şef susţinut de USL doreşte să îl supună aprobării aleşilor de la municipiu. Acesta este unul fără precedent la Botoşani, nici un alt CL şi nici vreodată Consiliul Judeţean, în cei aproape 23 de ani trecuţi de la revoluţie, nu au mai conceput un asemenea proiect.
În principiu normativul stabileşte procedura de acreditare a lucrătorilor din presă, însă în realitate are darul de a pune pumnul în gură ziariştilor. Iar acest lucru este cât se poate de clar încă de la primul articol al regulamentului.
„Procedurile de refuz ale acordării sau de retragere a acreditării unui ziarist se pot declanşa numai pentru fapte care împiedică desfăşurarea normală a activităţii autorităţilor publice locale sau a Primăriei municipiului Botoşani şi care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist”, se arată în aşa numitul „Regulament de acreditare a reprezentanţilor mass-media pe lângă autorităţile administraţiei publice locale şi Primăria municipiului Botoşani”.
Deşi în aparenţă se doreşte a se arăta ca jurnalistul poate scrie orice, alineatul are cel puţin trei capcane. Astfel prin formularea „fapte care împiedică desfăşurarea normală a activităţii autorităţilor publice locale sau a Primăriei municipiului Botoşani” se lasă practic loc ridicării acreditării sau refuzului de acordare a acreditării pentru aproape orice articol.
Aceasta deoarece primarul este cel care decide dacă o faptă împiedică sau nu desfăşurarea activităţii. În aceste condiţii Portariuc poate considera că un anumit articol afectează activitatea instituţiei şi atunci îi ridică acreditarea. De exemplu, dacă un jurnalist scrie despre implicarea viceprimarului PSD Cosmin Andrei într-un scandal public cu acuzaţii de comercializare a unor substanţe halucinogene, primarul poate considera că acesta este afectat şi, făcând parte din conducerea instituţiei, întreaga activitate are de suferit şi deci sunt întrunite condiţiile de retragere a acreditării. .
A doua capcană este angajamentul că acreditarea nu poate fi ridicată ca urmare a „opiniilor” exprimate de jurnalist. Ori, în proporţie de peste 90%, articolele sunt pur informative, se prezintă cifre, declaraţii, proiecte, jurnaliştii îşi exprimă de obicei opiniile doar în editoriale, astfel încât, conform acestei formulări, aproape pentru orice informaţie prezentată, de exemplu cât a cheltuit Portariuc din bani publici pentru campania electorală mascată de la Summer Fest – ul făcut de prietenii săi, poate fi interpretată ca aducând atingere bunei desfăşurări a activităţii instituţiei. .
A treia capcană vine de la includerea „autorităţilor publice locale” pe lângă Primăria Botoşani. Aceasta înseamnă că prin regulament jurnaliştilor le este restricţionat accesul nu numai la Primăria Botoşani, ci şi, de exemplu, la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale, la Poliţia Locală sau la Direcţia de Servicii Publice, Sport şi Agrement. .
Condiţii unicat pentru eliberarea unei acreditări.
Capitolul al doilea al regulamentului are la rândul prevederi unicat la Botoşani, pe care niciodată, nici o altă instituţie nu le-a impus. Astfel, jurnaliştii trebuie să completeze un formular în care, de exemplu, lucrătorii din TV şi radio sunt obligaţi să precizeze ce emisiune fac, de la ce oră şi cât durează, în timp ce angajaţii de la ziare trebuie să declare tirajul. În afară de asta, toţi jurnaliştii care vor însă să se acrediteze trebuie să trimită un CV, o copie după cartea de identitate, o copie după legitimaţia de serviciu şi două poze. Nici o altă instituţie din Botoşani, nici măcar Poliţia sau Jandarmeria, nu au asemenea solicitări pentru emiterea unei acreditări. .
Portariuc stabileşte în proiect îndatoriri ziariştilor .
Deşi pare greu de crezut şi de imaginat, în condiţiile în care jurnalistul nu este în nici un fel subordonat primarului, Ovidiu Portariuc a prevăzut în regulament un capitol de „drepturi şi îndatoriri ale ziariştilor acreditaţi”, ca şi cum aceştia ar fi plătiţi din banii Primăriei Botoşani. Astfel, ziariştilor li se pune în vedere să respecte normele Clubului Român de Presă, care nu este altceva decât un ONG cu numai 24 de firme din media printre membri, care nu dă legi şi nu emite acte normative şi nu poate trasa vreo obligaţie. .
Este ca şi cum Portariuc şi Andrei îşi fac o asociaţie pentru combaterea consumului de etnobotanice şi asociaţia stabileşte obligaţii unei firme care vinde halucinogene în "capătul lui 1". De asemenea, prin regulamentul conceput, jurnaliştii sunt obligaţi să poarte la vedere un ecuson eliberat de Primăria Botoşani, lucru care, de exemplu, nici măcar la Poliţie nu se întâmplă. Primarul îşi dă voie să ridice acreditarea cui doreşte.
Finalul este apoteotic şi deschide calea tuturor abuzurilor pentru Portariuc. „Retragerea definitivă a acreditării se decide de către primar, în cazul nerespectării de către ziariştii acreditaţi, a prevederilor prezentului regulament”, se specifică la penultimul articol. .
Se confirmă astfel ceea ce spuneam anterior şi anume că Ovidiu Portariuc poate dispune prin propria voinţă retragerea acreditării unui jurnalist, tot el fiind cel care interpretează dacă respectivul a încălcat sau nu regulamentul pe care tot el l-a conceput, bineînţeles nu în dezavantajul său. .
Raport de specialitate pentru presă făcut de… registrul agricol.
Nici Prefectura, nici Consiliul Judeţean, nici Poliţia sau Jandarmeria nu au impus vreodată un regulament de acreditare, tot aşa cum nici un primar nu şi-a permis la Botoşani după revoluţie să vină cu un asemenea act. Incredibil şi de-a dreptul jignitor este că printre serviciile care au întocmit un raport de specialitate în vederea adoptării regulamentului este şi… registrul agricol. .
Portariuc calcă în picioare legea liberului acces la informaţiile de interes public Trebuie spus şi că, deşi unele prevederi din amintitul regulament sunt preluate din legea privind liberul acces la informaţiile de interes public şi din normele metodologice de aplicare, primarul Ovidiu Portariuc a introdus în proiect prevederi care nu există în aceste acte normative. .
De exemplu, nicăieri nu se stipulează că, pentru acordarea unei acreditări, un jurnalist trebuie să trimită CV, poze sau copii după cartea de identitate şi după legitimaţie. De altfel, aceste prevederi contravin flagrant tocmai amintitelor norme. „Participarea ziariştilor la activităţile autorităţilor sau instituţiilor publice nu va putea fi limitată ori restricţionată prin reglementări interne ce exced textului Legii nr. 544/2001”, se specifică în normele de aplicare a legii 544/2001, ori prevederile cu buletinul şi pozele tocmai asta fac, depăşesc cadrul legal din domeniu. .
Sursa: Articolul a fost preluat vde pe WWW.botoşăneanul.r0. Titlul articolului ne aparţine

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Leac pentru birocrate
Bulgaria s-a plâns CE că România întârzie punerea în exploatare a podului de la Vidin-Calafat
PIB a crescut in al doilea trimestru cu 0,5%
Plângerea OPSPI împotriva lui Dan Diaconescu, de competenţa DNA
Profesorii botoşăneni felicitaţi de prefectul judeţului
Botoşani: Prefectul Constantinescu răspunde acuzaţiilor lui Roman
PSD-iştii botoşăneni fac sondaje
Michi Şpagă vrea capital electoral în nordul judeţului
Hoţul, adică Moscova, strigă: “nu mai scormoniţi trecutul” !
Ungaria anunţă noi masuri de austeritate şi recunoaşte că va intra în recesiune in acest an
Ce păţeşte un cetăţean care a denunţat o taxă pe care Arhiepiscopia Ortodoxă Română - Sibiu o încasează
de la fiecare candidat la examenul de permis auto
Diplomat belgian, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei
AJOFM dă asigurări patronilor că vor primi subvenţiile cuvenite
dacă angajează absolvenţii acestui an
Examenul de rezidenţiat va fi mult mai costisitor
În sănătate, contractul colectiv de muncă nu s-a semnat încă
Botoşani: CAS vrea să-i spioneze pe medici folosindu-se de pacienţi
Protest al presei din Botoşani
faţă de regulamentul abuziv al primarului Ovidiu Portariuc
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog