Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20349
De la 07 Ianuarie 2003
122880416
New York Times:

Simbolul puterii din România? Două mâini în jurul gâtului

  • 21 October 2012, 23:00
"Probabil cel mai bun lucru ce poate fi spus despre relatia dintre presedintele si premierul Romaniei este caracterul sau neambiguu: nu se pot suporta. Acest lucru nu este surprinzator, avand in vedere ca una dintre principalele actiuni intreprinse de Victor Ponta dupa ce a venit la conducerea tarii in luna mai a fost sa organizeze un referendum pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
Incercarea a esuat, insa efectele sale otravitoare sunt inca resimtite", scrie New York Times in editia electronica, intr-un material intitulat "Simbolul puterii din Romania? Maini in jurul gatului", care include un interviu cu premierul Ponta. Principalele puncte ale articolului, care apare si in editia tiparita a cotidianului: Aceasta acrimonie a distrus marile speriante care au insotit victoria electorala a politicianului de 40 de ani, care a promis o schimbare generationala intr-o tara care s-a straduit sa depaseasca una dintre cele mai dure mosterniri comuniste dintre statele din fostul bloc sovietic.
Cei doi barbati sunt acum prinsi intr-o coabitare inconfortabila pana la alegerile din decembrie, lasand aceasta "tara balcanica" fara directie. Si chiar si votul s-ar putea dovedi a fi nerelevante, potrivit analistilor, scrie Dan Bilefsky.
Intr-un interviu acordat in opulentul Palat al Parlamentului, Ponta a recunoscut anumite greseli, insa nu si-a exprimat un regret direct. El si-a putut cu greu ascunde dispretul pentru Basescu, pe care l-a acuzat ca tine cu dintii de putere desi a fost respins de majoritatea romanilor, catalogandu-l pe presedinte "ilegitim" politic.
"Mentalitatea mea ca politician dintr-o noua generatie este de a respecta institutia chiar daca nu respect persoana", a spus Ponta, citat de NY Times. "El nu va da niciodata inapoi. Este un fost capitan pe mare, si nu vei vedea un fost capitan de vas care sa fie umil sau care sa renunte".
Referitor la referendum, explicat in articol, Ponta a declarat ca principala sa greseala a fost ca nu a cominut eficient motivele din spatele votului. Pentru a reface imaginea tarii, Ponta spune, evita confruntarile cu preseditnele, iar recent s-a retras dintr-o intalnire pe politica exerna pentru a evita o altercatie daunatoare.
"Partenerii nostri europeni si americani apreciaza stabilitatea si predictibilitatea, iar lipsa acestora doua duce la exagerari si neintelegeri", a spus Ponta, explicand lectiile pe care le-a invatat de cand a devenit premier.
Autorul articolului precizeaza ca Basescu a refuzat invitatia pentru un interviu, pastrand linia de "low profile" pe care si-a mentinut-o de la referendum incoace. Cotidianul american aminteste ca "diplomatii vestici au fost atat de ingrijorati in luna august ca tara se indreapta spre anarhie, incat Washington-ul l-a trimis pe asistentul pentru afaceri europene si eurasiatice a secretarului de stat american la Bucuresti, unde Philp Gordon s-a intalnit cu amandoi si a avertizat ca Romania trebuie sa pastreze statul de drept.
In articol este citata si Monica Macovei, care a acordat un inerviu in care sustine ca incalcarea statului de drept inaintea referendumlui a fost cea mai grava de dupa era Ceausescu. Ea a insistat insa ca statutul de membru al Uniunii Europene a fost esential pentru a depasi scandalul politic. UE monitorizeaza indeaproape sistemul de justitie din Romania si ofera finantarea de care are mare nevoie. "Am aderat la UE pentru a respecta regulile, nu a le distruge", a spus Macovei.
Sunt putine indicii insa ca tumultul politic se va sfari curand. Coalitia de stanga a lui Ponta este asteptata sa aiba rezultate bune in alegerile din decembrie, spun analistii, insa s-ar putea sa nu obtina o majoritate. Iar alegatorii par si mai dezamagiti de Basescu si partidul sau de dreapta, pe care il asociaza cu masurile de asuteritate, concluzioneaza NY Times.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Iertare… în chiloţi
Israelul a interceptat nava internaţională Estelle cu activişti pro-palestinieni
Adversarul nostru nu e USL, care se prăbuşeşte singură oricum
adversarul nostru e timpul
CEDO a obligat Rusia să achite peste un milion de euro pentru încălcarea dreptului la educaţie in Transnistria
Am citit, am nevoie de determinare juridică
Câţi salariaţi sunt la Stat, câţi la privat şi în ce sectoare economice lucrează
Lumea lu' Rotundu: Din dragoste!
Ionică Nechifor lustragiul
Ioan Rotundu
Dreapta sclifosită
Ioan Rotundu
„A fost o decizie pe care am salutat-o imediat”
Ţurcanu vrea să fie proprietar pe Staţiunea Popăuţi
Botoşani: Monument al eroilor inaugurat la Icuşeni - Vorona
Jandarmeria Botoşani – Buletin informativ
Se anunţă aglomeraţie pentru angajările la Protecţia Copilului
Controlul ministerial de la ITM este încă învăluit în ceaţă
va rezista Mesler tăvălugului schimbării?
Sistemului sanitar nu i se netezeşte calea spre mai bine
Noii şefi de la Nova Apaserv vor fi verificaţi la activitate în scurt timp
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog