Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21334
De la 07 Ianuarie 2003
122881401
Nicolae Negru:

Spicherul şi sexul oamenilor

  • 30 September 2012, 23:00
În luna mai a acestui an, o celulă a Federaţiei Informale Anarhiste, care aparţine Frontului Revoluţionar Internaţional, l-a împuşcat în picior pe şeful unei companii de inginerie nucleară, Ansaldo Nucleare, din Italia.
„Cu această acţiune noi îţi întoarcem o mică parte a suferinţelor, pe care tu, om de ştiinţă, le provoci acestei lumi”, se spune în declaraţia anarhiştilor. Anterior, celula respectivă îi atacase pe cercetătorii italieni în domeniul nanotehnologiilor, iar în 2010, a încercat să arunce în aer un laborator IBM din Zurich, Elveţia.
În aprilie 2011, anarhiştii au trimis un colet cu bombă la Swissnuclear, care face lobby în folosul industriei nucleare. Bomba a explodat, rănind două persoane. Fiindcă ingineria nucleară şi nanotehnologiile nu fac parte din preocupările moldovenilor, savanţii noştri pot dormi liniştiţi.
Dar nu toţi. Lingviştii, filologii, istoricii pot avea probleme. Din cauza denumirii limbii, fireşte. Incredibil, o „bombă” cu efect întârziat a fost aruncată în direcţia lor chiar zilele trecute, de o persoană din vârful piramidei de stat, preşedintele Parlamentului.
O privire serioasă
Deşi gestul antiştiinţific al lui Marian Lupu este de o stupiditate rară şi merită ironizat şi comentat în derâdere, nu strică şi o privire mai serioasă asupra cuvintelor sale.
Căci acestea provoacă ură sau, cel puţin, antipatie, desconsiderare faţă de lingvişti şi faţă de Academia de Ştiinţe în întregime. Spicherul parlamentului nostru nu numai că pune la îndoială obiectivitatea academicienilor moldoveni, el îi învinuieşte că îşi promovează ideile în scopuri politice, în detrimentul „statalităţii” şi independenţei RM.
Cruce pe ştiinţific
Lupu pune cruce pe „ştiinţific” şi îi scoate pe savanţi din cercul celor care au un cuvânt de spus în disputa lingvistică şi identitară. „S-a zis cu ştiinţificul, deoarece ştiinţifice sunt tezele susţinute de oamenii de ştiinţă, iar eu astăzi vă zic: voi promovaţi ideile ştiinţifice, însă vă atrag atenţia că ştiinţele sociale sunt cu o puternică influenţă subiectivă. Iar dacă sunt subiective, înseamnă că sunt promovate în interese politice”. E ca şi cum ai spune că oamenii au organe sexuale, iar dacă au organe sexuale înseamnă că le folosesc pentru a-şi înşela partenerii de viaţă. Prin urmare, după logica lui Lupu, s-a zis cu fidelitatea conjugală.
O nouă ţintă pentru „patrioţi”
Trecând peste carenţele de logică, peste falsul silogism, ideea că savanţii nu merită luaţi în considerare, că aceştia dăunează statului moldovenesc, îl temporizează, nu e de neglijat. După unionişti, Academia de Ştiinţe a RM poate deveni o nouă ţintă pentru „patrioţii” Moldovei. Fiindcă veni vorba, e simptomatic faptul că „democratul” Lupu nu vede nicio primejdie pentru „proiectul Republica Moldova” din partea celor care aruncă cu pietre în unionişti şi ne cheamă să aderăm la Uniunea Eurasiatică.
Interzicerea adevărului
Fireşte, dl Lupu are dreptul să se opună unionismului şi să pledeze pentru eternizarea Republicii Moldova în baza conceptului rusesc, stalinist, îmbrăţişat de Putin (care i-a ţinut o lecţie de istorie şi lui Filat). Mai cu seamă că există suficienţi continuatori ai cauzei lui Molotov şi Ribbentrop în RM şi în afara ei. Inclusiv în Europa.
Dar nu cu metode staliniste se apără această cauză, nu cu ignorarea sau interzicerea adevărului că noi folosim limba lui Eminescu, limba română. În mod evident, marşul unioniştilor este un pretext pentru a ataca acest adevăr. În acelaşi mod predecesorii dlui Lupu atacau şi interziceau religia şi genetica. Religia era „opiul poporului” şi împiedica modelarea „omului nou”, submina indirect, autoritatea partidului, iar genetica – la fel, submina credinţa în atotputernicia omului şi partidului înarmat cu teoria materialismului ştiinţific marxist-leninist. Bolşevismul dlui Lupu trebuie să ne preocupe mai mult decât stupiditatea declaraţiilor sale.
Să rebotezăm limba rusă
Dl Lupu îi tratează pe unionişti drept duşmani împotriva cărora sunt aplicabile orice mijloace, inclusiv lapidarea şi scoaterea în afara legii, discriminarea în cel mai cinic şi neruşinat mod. Au dreptate cei care se întreabă de ce dl Lupu nu aplică şi faţă de celelalte limbi vorbite în RM aceeaşi abordare, de ce numai limba română trebuie să fie jertfită pe altarul „statalităţii”.
De ce limbii ruse să nu-i spunem altfel – limba lipovenească, de exemplu, ca să barăm nostalgia ruşilor de aici după URSS şi tendinţa lor de a se reuni cu Rusia. De ce să nu rebotezăm limba bulgară, să-i spunem limba taracliană sau bugeceană (de la Bugeac), ca să rupem relaţiile bulgarilor cu Bulgaria, să-i transformăm în moldoveni get-beget. Şi limba ucraineană are particularităţi locale care trebuie legiferate, şi idişul este vorbit altfel decât în alte părţi. Să rupem cu trecutul istoric, să „topim” toate limbile în creuzetul moldovenismului şi să „forjăm” o naţiune moldovenească inedită, „autentică”.
Viziuni „agrariene”
Am mai aflat cu acest prilej că pe dl Lupu îl deranjează conţinutul Declaraţiei de independenţă, şi putem presupune de ce a ars aceasta în safeul din cabinetul său, în timpul protestelor din 7 aprilie 2009. Nu e greu de ghicit în ce tabără se afla în momentul proclamării independenţei RM tânărul „Marian Ilici”. Viziunile sale îl situează printre „agrarienii” care au votat independenţa de nevoie, fiindcă s-a prăbuşit URSS. Ca şi ei, ca şi comuniştii, Lupu este un nostalgic, care s-a împotrivit dezintegrării „imensului stat”, iar acum luptă să-i conserve amintirea „luminoasă” în inimile noastre.
E adevărat, înainte de a-i inspira pe „patrioţi” la noi fapte de „vitejie” în numele defunctului imperiu, dl Lupu e ridicol, ca orice om care se sforţează să oprească roata istoriei.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Fan Dinamo
Blaga este de acord cu Meleşcanu că Oltchim este o problemă de interes naţional
Negocierile privind privatizarea Oltchim vor fi reluate azi
Victor Ponta dă Europei lecţii de populism economic
Lumea lu' Rotundu - Mănăstirea Eşanca
PDL, un partid corupt, obosit şi foarte plictisitor
măcar Dan Diaconescu nu este plictisitor
Consiliul Concurenţei a amendat Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti cu 130.000 euro
Nu cred că există o criză economică reală
multe dintre argumentele crizei sunt fabricate
Ponta întreţine acest circ politico-mediatic spre dezavantajul oamenilor de la Oltchim
Întoarcerea lui Miky Şpagă
Ioan Rotundu
Un Cepoi degerat
Ioan Rotundu
Acţiune caritabilă sau mită electorală?
Indirect, Ţurcanu loveşte iarăşi în primarul Portariuc
Botoşani: Împăratul Ţurcanu a împărţit demnităţile în Spitalul judeţean
1000 lei subvenţie pentru cursurile de calificare a femeilor
Actuala conducere a IŞJ ar putea avea viaţă scurtă
Haos în finanţarea Spitalului judeţean „Mavromati”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog