Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3903
De la 07 Ianuarie 2003
123147898
pnl
Nicolae Negru

Capetele turtite şi cele ascuţite din politica moldovenească

  • 30 September 2011, 23:00
Va amintiti, stimati cititori, tara Lilliput, descrisa de Jonathan Swift în calatoriile lui Gulliver, era înfloritoare la prima vedere, însa lupta permanenta pe viata si moarte între cele doua partide politice locale – Partidul Tocurilor Înalte si Partidul Tocurilor Joase – îi puneau în primejdie existenta.
Primii pretindeau ca tocurile înalte se potrivesc cel mai bine Constitutiei tarii lor, în timp ce al doilea partid considera ca legea fundamentala poate fi onorata numai purtând tocuri joase. Disputele lor înversunate pe aceasta tema durau de 70 de ani. O alta urgie venea din exterior, dar nu fara legatura cu caracterul liliputanilor care tineau atât de mult la traditie, încât modificarea spargerii oualelor de la capatul mai turtit la cel ascutit a generat sase rascoale si emigrarea adeptilor capetelor turtite în tara vecina, care profita de ei în scopurile sale expansioniste.
La o privire mai atenta, viata politica din RM are multe similitudini cu cea din Lilliput, ba chiar e si mai absurda, mai caraghioasa. Lupta permanenta între liderii partidelor AIE este si mai lipsita de sens, caci ei nu au divergente privind înaltimea tocurilor, cu atât mai mult nu discuta despre spargerea corecta a oualor, ei se razboiesc în pofida „valorilor si principiilor comune”. Înversunarea cu care se ataca unii pe altii ar putea parea unui calator ca Gulliver imposibil de explicat, de natura irationala.
Snobul Strelet
Sa luam, de exemplu, reactia dlui Valeriu Strelet, presedintele fractiunii parlamentare a PLDM, la mesajul liderului PD si presedintelui interimar Marian Lupu. Pentru prima data în acesti doi ani, Lupu a iesit în fata cetatenilor RM si a declarat ca nu se (mai) tine de scaunul prezidential, ca este dispus sa puna în discutie statutul sau de candidat al AIE la acest post si, în calitatea sa de presedinte interimar, invita partidele parlamentare la o masa rotunda pentru a gasi o iesire din blocajul primejdios în care se afla RM.
În loc sa salute pasul lui Lupu, dl Strelet, pe care nu l-am fi suspectat de mari pretentiuni în materie de comunicare publica, reactioneaza la mesajul partenerului de alianta strâmbând din nas, cu o replica rautacioasa, cu atât mai lipsita de politete cu cât nu pare sa aiba alt sens decât ofensa.
„Este nostima aceasta iesire, însa nu cred ca era nevoie de o adresare catre popor ca sa fixezi ora si locul întâlnirii partidelor parlamentare”, a spus dl Strelet. Sigur, exista dreptul la opinie si, la o adica, se poate discuta daca Marian Lupu a ales bine forma de comunicare, dar nu era cazul sa faci lucrul acesta în public, decât doar daca urmaresti cu orice pret umilirea partenerului si scandalul. Altfel ar trebui sa-l credem pe dl Strelet model de perfectiune.
„PLDM vorbeste de un an de zile despre un dialog între partidele parlamentare”, ne aminteste dl Strelet si, în loc sa se bucure ca, în sfârsit, vocea partidului sau a fost auzita, el îi da lui Marian Lupu o lectie gratuita, demagogica, din partea cetatenilor: „Cetatenii asteapta ca noi, politicienii, sa avem un dialog, sa identificam solutii, dar nu sa iesim în fata lor cu expunerea unor situatii care si asa sunt evidente”.
Demisia „profesionistilor perfecti”
Cazul este cu atât mai deranjant, cu cât avem impresia ca dl Strelet nu a vorbit din capul sau. Înainte de a lua locul lui Godea, el nu facea parada de nesimtire, aroganta si impertinenta. De atitudine meschina, lipsita de corectitudine si – de ce nus – de generozitate în relatia cu partenerii da dovada de obicei premierul Filat.
La demiterea generalului Iurie Dominic, seful Statului- Major al Armatei Nationale, premierul nu s-a putut abtine sa faca parada ieftina, comentând insinuant ca în persoana celui demis armata pierde „un profesionist perfect”. De parca profesionistii perfecti nu ar avea responsabilitati.
De ce mor atâtia tineri soldati în armata condusa de acest „profesionist perfect”s Demisiile de acest fel, când „profesionistii perfecti” platesc pentru faptul ca nu controleaza situatia în domeniul ce li s-a încredintat, nu necesita explicatii în Occident, si ar trebui sa devina o norma în RM. Dl Lupu a procedat corect cerându-i sefului statului major sa demisioneze, dupa cum a procedat corect premierul Filat când a cerut demisia directorului Agentiei de Medicamente, pentru ca scapase de sub control situatia din domeniu.
Experienta si simtul masurii
Pe de alta parte, nici reprezentantii PL si PD nu se comporta ireprosabil. Sa ne amintim de reactia lui Ghimpu la decizia Curtii Constitutionale, când el a regretat ca numirea premierului s-a facut înaintea alegerii presedintelui. Filat, la rândul sau, a sugerat ca astfel liderul PL demonstreaza ca nu are habar „cum se guverneaza o tara”, provocându-i lui Ghimpu amintiri despre bogata sa experienta. Experienta care, din pacate, nu poate înlocui stapânirea de sine si simtul masurii.
Acum o saptamâna, Valeriu Lazar raspundea sfidator, prin intermediul presei, ca nu va stopa privatizarea uzinei de tractoare „Tracom”, în pofida vointei premierului, care considera ca e nevoie de o pregatire mai buna a uzinei pentru acest proces. Eu respect regulamentele si nu comunicatele de presa ale Guvernului, afirmase Lazar.
Nu e pentru prima data când ministrul Economiei îl „înteapa” pe premier. Se pare ca dlui Lazar îi este prea strâmta haina de ministru, încât nu mai poate respecta simplele conveniente, regulile de buna purtare, care spun ca nu este etic sa manifesti în public dispret pentru autoritatea primului ministru.
El îl ignora sau „scuipa” cu atâta curaj în directia lui Filat încât îti vine sa crezi ca o face intentionat. Comportamentul ireverentios al lui Strelet fata de Lupu este, într-un fel, simetric cu cel al lui Lazar fata de Filat. Sa fie întâmplator acest fapts Sau rivalitatea dintre Lupu si Filat a luat forme atât de caraghioases S-ar putea sa fie si una si alta. Adica sa existe si un îndemn, dar si initiativa, râvna sufleteasca, dorinta de a face pe plac superiorilor cu orice pret.
Lucrul acesta ar fi amuzant, daca am fi în rolul lui Gulliver, care a parasit cu prima ocazie tara Lilliput.
Jurnal.md

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: La sexolog
Caricatura zilei
Preşedintele ANRSC susţine sistemul de termoficare
Reţeta zilei: Muşchi de viţel învălit
FMI va revizui prognoza de creştere economică a României pe 2012 la circa 2%
Reformele din România au încetinit
există îngrijorări legate de posibile presiuni politice
Prin programul Rabla pot fi cumpărate maşini electrice şi hibride începând cu 3 octombrie
Grecia ar putea reduce salariile a 100.000 funcţionari publici cu până la 40%
Botoşani: Cu „saleam” şi ţuiculiţă, ai ajuns primar bodiţă… Ursache
Mii de botoşăneni au primit ajutoare sociale necuvenite
vin aparţine primăriilor care n-au verificat condiţiile de acordare
Beneficiarii de ajutoare la căldură vor fi verificaţi la venituri
Botoşani: Şefii ANRSC îi pun la plata căldurii către Modern Calor pe debranşaţi
cei cu centrale individuale au intentat procese
Buhăianu şi Humelnicu s-au luat de Nokia
nu credem că cei de la Nokua s-ai înspăimântat
Botoşani: Daciana Sârbu ne va testa glicemia pe Pietonalul Unirii
Răzvan Rotaru vrea să pozeze în Toma Necredinciosul
îl contrazic faptele
USL-iştii botoşăneni se îngrijesc de bolnavi
apărând funcţiile de conducere şi ale celor din administraţie
Groparii USL sapă adânc la destrămarea alianţei
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog