Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
371
De la 07 Ianuarie 2003
123196674
pnl

Nicolae Negru: Filat contra Timofti?

  • 20 November 2012, 23:00
Cazul deschiderii unui consulat rusesc la Tiraspol a devenit o chestiune de principiu, de orgoliu personal al vicepremierului rus Dmitri Rogozin. Pentru noi însă e o chestiune de suveranitate, de demnitate naţională, de care nu putem face abstracţie de dragul unor câştiguri de moment.
E posibil ca Rogozin să-l fi determinat pe vicepreşedintele „Gazprom”-ului, Valeri Golubev, să-şi revadă decizia după ce se anunţase că acesta nu va veni la Chişinău. Ca să-şi atingă scopul personal, Rogozin a vrut, probabil, să-i dea premierului Filat satisfacţia unei cedări.
Tot el a asigurat, pentru prima dată, participarea „observatorilor transnistreni independenţi” la lucrările comisiei interguvernamentale moldo-ruse. Premierul Filat a făcut, la rândul său, un gest similar, „de recunoştinţă”, acceptând deschiderea unui consulat rus la Bălţi, şi începerea negocierilor moldo-ruse privitor la consulatul de la Tiraspol.
Deschiderea unui consulat rus la Bălţi o fi fost pastila care să-i îndulcească lui Rogozin amărăciunea eşecului de la Tiraspol, ca să poată apărea în faţa admiratorilor săi de pe Facebook sau Twitter „călare pe motocicletă”, adică victorios ca întotdeauna. Prea multe „victorii” îşi doreşte el pe o suprafaţă atât de mică precum cea a RM.
Nu este însă suficient de clar ce anume se va negocia în cazul consulatului de la Tiraspol. Condiţiile pentru deschiderea acestuia, despre care vorbea ministrul de Externe, Iurie Leancă, înainte de Rogozin, nu vor fi întrunite în viitorul apropiat. În aparenţă, la vârful puterii de la Chişinău pare să se contureze o divergenţă între Timofti şi Filat în această chestiune. Timofti a declarat, vineri, în cadrul clubului de presă, că Rogozin nu îşi va vedea visul împlinit atâta timp cât trupele ruse nu vor fi retrase de pe teritoriul RM.
Filat însă afirmă că nu vede „cu ce ar încurca inaugurarea acestui consulat general la Tiraspol, dacă condiţiile necesare, care iarăşi reies din norma internaţională, dar şi din norma naţională, sunt respectate”. Sigur, nu e nici o problemă, dacă sunt respectate „condiţiile necesare”. Însă care sunt acestea? Spre deosebire de Timofti, premierul Filat nu precizează despre ce fel de condiţii este vorba, şi ce trebuie să facă Rusia pentru a le îndeplini. Pe 22 noiembrie, subiectul consulatului va fi discutat „în cadrul consultărilor consulare moldo-ruse”, a precizat el pentru Radio Europa Liberă.
Din punctul nostru de vedere, dl Filat face greşeala „personalizării” excesive a problemei respective şi, în general, a relaţiilor cu Rusia. El riscă să se lase prins de tactica şmecheră a lui Rogozin. Dacă deschiderea consulatului nu este acceptată, pierde Rogozin personal, amorul său propriu, dacă se acceptă – câştigă Rusia, dar pierde şi Filat, şi RM.
Purtătorul de cuvânt al premierului, Igor Volniţchi, a declarat pentru Jurnal TV că „poziţia preşedintelui nu-l va determina pe premier să se răzgândească în privinţa consulatului rus”.
Însă poziţia preşedintelui Nicolae Timofti are sens. Retragerea armatei ruse ar fi gestul cel mai convingător de respectare de către Moscova a suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a RM. Altfel nici nu poate fi vorba de întrunirea condiţiilor convenţiei de la Viena referitor la serviciile diplomatice. Doar n-o să accepte Filat ca trupele ruse să asigure securitatea unui eventual consulat rus la Tiraspol. Aceasta va consfinţi o dată în plus controlul unei părţi a teritoriului RM de către Rusia. La ce bun?
jurnal.md

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Un început promiţător
Gastronomie: Supă-cremă de roşii
Ponta cere miniştrilor sp măsluiască gradul de absorbţie al fondurilor de coeziune
Fostul premier croat Ivo Sanader, condamnat la 10 ani de inchisoare pentru coruptie
Toate importurile de fructe din Turcia vor fi supuse controlului amănunţit
Bucureştiul va avea un restaurant "printre nori"
Botoşani: Vorniceneanul Ilie Vreme şi drama vieţii sale
Ioan Rotundu
Cosmeticele de furat i-au adus dosar penal unei tinere din Botoşani
Brazi de la ecologişti pentru botoşăneni
Drumul de la Dealu Mare a fost finalizat şi oficial
Cruzimea primarului Portariuc înmărmureşte comunitatea Botoşanilor
viceprimarul Cosmin Andrei pe post de brută
Medicii ar putea fi condiţionaţi să renunţe la cabinetele private
AJOFM Boto;ani a ocupat 3.145 locuri de munc[
Din decembrie intră în vigoare regulile noi pentru etichetarea alimentelor
SIP Botoşani este în prag de schimbare a liderulu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog