Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3148
De la 07 Ianuarie 2003
122888797

„Noaptea muzeelor” aduce surprize botoşănenilor

  • 17 May 2012, 23:00
Muzeul Judeţean Botoşani în colaborare cu Asociaţia Judeţeană a Jurnaliştilor Profesionişti, Asociaţia Judeţeană a Organizatorilor de Evenimente Botoşani, Foto Club Botoşani, asociaţiile „Cheia Sol”, „Arlechin” şi Trupa „Icarus” vă invită sâmbătă, 19 mai 2012, la ediţia a VIII-a a Nopţii Muzeelor. „Noaptea Muzeelor” este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM). Muzeul Judeţean Botoşani se numără printre cele aproape 3000 de muzee din Europa ce sărbătoresc anual acest eveniment.
Programul de vizitare: 19.00 -24. Se pot vizita gratuit expoziţiile: „Exponatul nopţii”, „Expoziţia de Istorie”, „Campaniile electorale aceeaşi Mărie cu altă pălărie”, „O lume ce apune...”, „Ochii din spatele ferestrelor”, „Decoraţii şi brevete româneşti”, „Sala Tezaurului” - taxa de intrare: 1 leu. Orele 19.00 – program artistic cu participarea asociaţiilor „Cheia Sol”, „Arlechin” şi Trupa „Icarus”;
În această noapte deosebită Muzeul Judeţean Botoşani prezintă o mască lucrată de regretatul meşter Gheorghe Ţugui din satul Chişcovata, comuna Vorona, judeţul Botoşani, în anul 1975.
Meşterul popular, un fin observator al fizionomiilor umane în diferite momente de viaţă, a creat mii de măşti, fiind cunoscut şi apreciat peste graniţă, mergând la festivaluri în Bulgaria sau ca invitat special în Franţa, în cadrul unui proiect mai îndelungat, făcând demonstraţii practice, în cadrul unor cercuri ce cuprindeau persoane de vârste diferite, despre cum se construieşte o mască,.
Creaţiile sale se găsesc astăzi în colecţii muzeale sau particulare din ţară şi din străinătate.
Folosită la obiceiurile de Anul Nou, în ajunul şi în cursul zilei de Sf. Vasile (ocrotitor al sănătăţii), masca a fost purtată în jocul ritual de purificare a spaţiului comunităţii săteşti, de alungare a duhurilor şi spiritelor rele dincolo de hotarul satului.
Purtate de bărbaţi în hora moşilor, aceştia jucau în pas apăsat, măştile reprezentând în acelaşi timp în credinţa străveche strămoşii reînviaţi la Anul Nou, care se întorceau în sat pentru a petrece la moment de sărbătoare cu cei vii, şi, pentru că la momentul încheierii ritualului numai doreau să se întoarcă în sălaşul lor, măştile trebuiau strânse în toloaca satului şi arse. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Carocatura zilei
Bancul zilei: Mare escrocherie
Spania confirmă re-întoarcerea în recesiune
Costurile ieşirii Greciei din zona euro: 1 trilion de dolari
Prin noua lege a sănătăţii vrem să introducem taxa pe fast food şi pe berea cu alcool
Taxa pe prostime
Ioan Rotundu
Botoşani: Prefectul cere combaterea evaziunii fiscale
Primarul Mazăre şi Diaconescu vin la Botoşani în aceeaşi zi
PSD vine cu o nouă găselniţă electorală
poate, poate îi va prosti pe botoşăneni să voteze cu Portariuc
Maşină incendiată pe strada Bucovina
Ieri a fost Ziua Internaţională de Luptă împotriva Hipertensiunii arteriale
Medicii botoşăneni salută scumpirea berii de către USL
Ministrul interimar al Educaţiei promite indemnizaţii majorate
Se aşteaptă deblocarea posturilor din Sănătate
Îl văd mult prea mult pe domnul Ponta la televizor
nu ştiu când mai stă la Palatul Victoria
Ambasadorul SUA spune că plătim prea mult pentru hgaze
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog