Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24501
De la 07 Ianuarie 2003
122910150

Noii “pragmatici” statalisti de la Chisinau si Bucuresti

  • un nou produs al laboratoarelor Moscovei?
  • 18 August 2010, 23:00
De ceva vreme, cativa oameni politici de la Chisinau, si trompete ale lor de la Bucuresti, repeta, ca proasta in targ, ca relatiile dintre Chisinau si Bucuresti trebuie sa fie “pragmatice”. Cuvantul este rostit cu importanta si usor incruntat. Pragmatismul invocat de ei ar vrea sa alunge dintre cele doua state romanesti legatura de suflet specifica aceluiasi neam, iar relatiile cu Romania sa fie la fel ca cele cu, sa zicem, Rusia sau Ucraina sau Germania.
Acesti baieti care au imprumutat o formula utilizata cu ceva ani in urma de agenti de influenta ai Moscovei la Bucuresti, atunci cand venea vorba de a construi ceva intre Bucuresti si Chisinau, au ca element cheie al discursului lor statalitate R. Moldovei, pe care, in opinia lor, relatiile privilegiate si de suflet cu Bucurestiul ar pune-o in pericol.
Sigur, orice analist normal la cap isi da seama ca intre doi frati, inainte de a pune pragmatismul, pui legatura de sange, de neam si ca mersul firesc este ca fratii sa fie impreuna, mai devreme sau mai tarziu. Este o cautare naturala data de Dumnezeu.
Cat de tarziu si cu ce riscuri pentru cei doi frati? Ei bine aici intervine o alta problema. Isi poate permite Romania sa lase in voia sortii, intr-un "No Man's Land" geopolitic, la mana interventiilor Moscovei si Ucrainei, trei milioane de romani, abia scapati de sub terorea unui regim dictatorial prorusesc?
Ce garantii are Romania ca termenul de 10-15 ani, cat i se spune celui de-al doilea stat romanesc, si celor trei milioane de romani, ca trebuie sa astepte pana la o eventuala integrare in UE, nu va fi doar o lunga perioada de instabilitate provocata de dorinta Rusiei de a relua sub controlul sau teritoriul basarabean? Si daca Rusia reuseste sa-si pun o noua marioneta la Chisinau care doar va mima dorinta de integrare europeana, respingand integrarea in NATO, va face de fapt imposibila integrare UE, iar in acest timp va continua procesul stalinist de “moldovenizare” a romanilor de dincolo de Prut?
Oare nu aceste lucruri se ascund in spatele mult clamatei statalitati si independente? Oare nu sunt cei care vorbesc de “pragmatism” la Chisinau dar si la Bucuresti doar niste “scule” mai europene ale Moscovei care incearca sa-i dea ragaz acesteia sa se intoarca de unde a fost data afara?
Tot felul de analisti care se pricep la toate si la nimic, si care se plimba de la o televiziune la alta, de la Bucuresti si de la Chisinau au inceput sa poarte mesajul acesta “pragmatic”. Al lui Vlad Filat si Marian Lupu.
Primul dintre ei este plans de un analist al unui cotidian dambovitean ca nu este invitat la Bucuresti. Pai cum sa fii invitat la Bucuresti cand tu te tarai pe la usa lui Putin si incerci sa-ti minti electoratul, parte din el gata sa moara in aprilie 2009 pentru ideile care te-au adus la putere?
Iar la Bucuresti Filat a fost. A spus unele lucruri, a promis altele, iar dupa intalnirile cu oficialii rusi a uitat ce a spus si a promis la Bucuresti. Dincolo de Prut sunt trei milioane de romani si cine va face politica antiromaneasca la Chisinau, chiar daca va castiga pe termen scurt, pe termen mediu va pierde. Asa a pierdut si Voronin si aliatii sai, asa vor pierde si altii care au acum acelasi obiectiv pe care il avea Voronin, dar la care incearca sa ajunga prin mijloace soft, care sa pacaleasca electoratul.
Ca si operatiunea montata de FSB, impreuna cu tratamentul aplicat diplomatului roman retinut la Moscova pentru ca obtinea ilegal materiale “despre situaţia economică şi politică din Transnistria şi Republica Moldova” si operatiunea “pragmatismului“ intre cele doua state romanesti si impingerea lui Vlad Filat in postura de victima a relatiilor de suflet dintre Bucuresti si Chisinau, poarta marca acelorasi laboratoare si da semnale Romaniei in preajma unor evenimente fundamentale pentru viitorul celor trei milioane de romani de peste Prut: referendumul si alegerile prezidentiale.
Numai ca Romania nu mai este singura, iar demersurile sale, chiar daca nu place unor prieteni din UE, vin sa stabilizeze si sa intareasca frontiera NATO. Iar in NATO altcineva da tonul.
Eugen Popescu, Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, joi, 19 august
Incendiu provocat de un aparat electric aflat sub tensiune
Bancul zilei: Ar putea avea tentă sexuală
"Un Jean Valjean contemporan",
american condamnat la 25 de ani de închisoare pentru că a furat mâncare
Se va interzice medicilor să lucreze concomitent şi la stat şi la privat
Gestul României de a expulza un diplomat rus e neprietenesc
va lua măsuri in consecinţă
Extremiştii maghiari fac trafic de droguri in tabăra de la Gheorghieni
Ungurii atacă unitatea României pe toate fronturile, autorităţile tac
Rezoluţia Universităţii de Vară de la Izvorul Mureşului va fi trimisă autorităţilor statului român
Cuvintele cheie ale Festivalului „Hora de la Flămânzi”
exuberanţă şi profesionalism!!!
Cum l-a „pârlogit” Miluţă pe Ţâbuleac
Bani pentru comunele afectate de inundaţii
Ministrul Elena Udrea aşteptat la Botoşani
Criza pune hingherii la treabă
Autoturism furat din Italia, depistat de poliţişti în municipiul Dorohoi
Groapa cu ghinion
299 de cadre didactice s-au autoeliminat din sistem
Ministerul Educaţiei cere siguranţă în şcoli, dar nu dă şi banii necesari
Aptitudini fizice şi mentale mai dure pentru permisul auto
DSP tot nu are numită conducere
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog