Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
889
De la 07 Ianuarie 2003
122886538

Nou ajutor pentru IMM - uri

  • 11 June 2008, 23:00
Transferul afacerilor, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, se va face fără plata taxelor de timbru, a taxelor percepute de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului sau a tarifelor notarilor publici. Taxele şi tarifele vor fi suportate din bugetul statului, printr-un program de finanţare nerambursabilă, derulat de Ministerul pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale (MIMMCTPL).
Prin Ordinul nr. 722/2008, MIMMCTPL a aprobat Procedura de implementare a Programului pentru sprijinirea transferului afacerilor. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial din 6 iunie 2008 şi intră în vigoare în 10 zile de la data publicării.
Procedura de transfer a afacerii este prevăzută in Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici si mijlocii, însă MIMMCTPL trebuie să elaboreze un program multianual de implementare.
Pentru acest an, bugetul este de 200.000 de lei si va fi utilizat pentru acordarea alocaţiilor financiare nerambursabile care vizează cheltuielile efectuate de societăţi comerciale/societăţi cooperative/persoane fizice care desfăşoară activităţi economice in mod independent, pentru plata următoarelor taxe si tarife:
a) taxele şi tarifele pentru operaţiunile de înscriere a modificărilor la O.R.C. pentru Înregistrarea transferului Întreprinderii mici sau mijlocii, precum şi tarifele pentru serviciile de asisteţă prestate de oficiile registrului comerţului, pentru modificările necesare punerii în aplicare a transferului întreprinderii;
b) taxele pentru publicarea, in extras, in Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, a încheierii de modificare ca rezultat al transferului întreprinderii, pronunţată de judecătorul-delegat la oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunal;
c) taxele de timbru pentru activitatea notarială, aferente actelor, în cazul cărora este prevăzută obligativitatea încheierii acestora în forma autentică, necesare operării transferului întreprinderii;
d) taxele de timbru pentru cedarea cu titlu gratuit a întreprinderii, fondului de comerţ, în scopul asigurării transferului întreprinderii mici sau mijlocii.
Conform acestui ordin, transferul întreprinderilor mici şi mijlocii reprezintă transmiterea de către titular a afacerii, respectiv a fondului de comerţ, în scopul asigurării continuării existenţei şi activităţii comerciale a întreprinderii, de regulă în cadrul aceleiaşi familii (soţul, soţia sau copii acestora), cu titlu gratuit. Prin excepţie, către terţi, persoană fizică sau altă întreprindere, se aplică, în condiţiile prevăzute de lege, doar în cazurile în care există o imposibilitate de transmitere a afacerii în cadrul aceleiaşi familii.
Transferul afacerii în cazul persoanelor fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent se realizează în cadrul aceleiaşi familii, in baza declaraţiilor pe propria răspundere ale titularului autorizaţiei şi cesionarului, în cazul cedării afacerii cu titlu gratuit, in timpul vieţii titularului autorizaţiei, sau în baza declaraţiei cesionarului, în cazul decesului titularului autorizaţiei.
Prin excepţie, in cazurile in care exista o imposibilitate de transmitere a afacerii in cadrul aceleiaşi familii este posibil transferul către terţi în baza declaraţiei pe propria răspundere a titularului autorizaţiei sau a cesionarului acestuia (după caz) si a terţului care va continua activitatea economica autorizata a se desfăşura in mod independent.
Nu pot beneficia de alocaţii financiare nerambursabile în cadrul prezentului program, întreprinderile mici şi mijlocii care au primit, cumulat pe parcursul ultimilor 3 ani fiscali (2 ani fiscali precedenţi şi anul fiscal in curs), ajutoare de minimi (din surse publice naţionale sau din surse comunitare) in valoare totala de 200.000 euro. (R.A.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


A pus punct carierei politice
Comentariul comentariilor (CXXXIV)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Surpriză în miez de noapte
Conţac a măcelărit consilierii PSD
Represiune comunistă împotriva tinerilor pro-România la Chişinău
La Chişinău făţărnicia lui Voronin referitoare la libertatea presei continuă
Sunt tinere, au bani şi vor...
Şi-a opărit soacra
Guvernul a redus banii pentru laptele praf destinat sugarilor
Investiţii pentru secţia de infecţioase
Spitalul judeţean nu este atractiv pentru medicii rezidenţi
Incendiu declanşat de un scurt circuit
Program Tele'M Botoşani joi, 12 iunie
Alegerea viceprimarilor rămâne un fief al înţelegerilor locale
Gara ar putea fi reabilitată până la toamnă
Ţurcanu este hotărât să-l decapiteze pe Ostafie
Linie directă către mare
Sorescu a primit funcţie la Interne, devenind coleg cu ex-prefectul Roman
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog