Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Editorial
Sănătate
Alune americane
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
38407
De la 07 Ianuarie 2003
103386680

Noul proiect al legii malpraxisului

  • * litigiul poate fi soluţionat amiabil, cuantumul daunelor morale - plafonat
  • 20 June 2013, 23:00
Pacientii pot solutiona litigiul amiabil in cel mult sase luni, cuantumul daunelor morale va fi plafonat, iar medicii pot fi asigurati pentru incidente petrecute cu pana la trei ani inaintea incheierii contractului de asigurare, potrivit unui proiect de modificare a legislatiei malpraxisului, ce va intra vineri in dezbatere publica. Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat a explicat, joi, propunerile de modificare a Legii sanatatii (Legea nr. 95/ 2006), la Titlul XV, referitor la malpraxis, transmite Mediafax.
"Vorbim doar despre o propunere care va fi supusa dezbaterii publice, timp de o luna, incepand de vineri si nu de un document final. Prin acest proiect, pacientii nu vor avea obligatii de plata in solutionarea amiabila, vor avea la dispozitie sase luni pentru rezolvarea litigiului pe cale amiabila, si, mai mult, pentru prima data vor avea acces la documentele medicale ale cazului, pana acum acestea putand fi date numai la cererea instantelor", a explicat secretarul de stat.
De asemenea, pacinetii vor beneficia de un evaluator care poate fi desemnat sau ales de ei dintr-un corp de experti. In plus, un mediator va putea negocia valoarea daunei morale cu pacientul si asiguratorul.
Potrivit documentului, personalul medical va fi obligat sa se asigure atat pentru daunele materiale, cat si pentru cele morale. Pentru daunele morale va fi stabilit un anumit plafon, asa cum se practica si alte tari. In plus, medicul va fi asigurat pentru incidente petrecute cu pana la trei ani inaintea incheierii contractului de asigurare.
"Procedura prealabila nu reprezinta o retragere a accesului la justitie intrucat este o procedura limitata in timp - sase luni - mai scurta in timp decat termenul de prescriptie a actiunii in justitie, este o procedura fara cheltuieli, ofera pacientului acces la toate documentele medicale, pe care le poate folosi ulterior in actiunea juridica", a adaugat Arafat.
Polita de asigurare in sistemul public va fi acoperita partial de catre angajator, adica de catre spital. Spitalul va avea insa propria asigurare si apoi ar putea contribui cu o anumita cota la polita de asigurare a medicilor, a explicat Raed Arafat, precizand ca prin noul proiect, spitalul va evita riscurile de blocare a conturilor.
Asiguratorii vor putea sa estimeze activitatea financiara, avand in vedere limitarea daunele morale, si vor putea negocia despagubirea la un nivel inferior al cuantumului maxim pentru care se incheie contractul de asigurare.
Potrivit secretarului de stat, actuala lege prevede o procedura de analizare a cazurilor de malpraxis in comisii care functioneaza pe langa directiile de sanatate publica (DSP). Procedura punea pacientii in situatia de a plati, in termene foarte scurte, onorarii de expertiza greu de suportat si, drept urmare, expertiza nu se efectua, iar pacientii recurgeau la sesizari penale, solutionarea cazurilor putand dura si cinci - sase ani, a mai explicat Arafat.
Totodata, actualele prevederi includ obligativitatea incheierii de asigurari pentru malpraxis, dar fara a face dinstinctie intre asigurarea pentru daune materiale si cea pentru daune morale. Drept urmare, asiguratorii au oferit contracte de asigurari care, in marea majoritate, nu acopereau daunele morale.
Totodata, conditiile de incheiere a contractelor pentru asigurare de malpraxis pot face contractele inoperante, caz in care asiguratorii nu achita despagubirile stabilite de instante.
Avand in vedere ca spitalul raspunde in solidar cu angajatii sai, acoperirea prejudiciilor revine spitalului in care se produce evenimentul, iar daca spitalul nu are buget pentru acoperirea acestor prejudicii, se ajunge la situatia blocarii conturilor institutiei si la regres impotriva Ministerului Sanatatii sau a autoritatii publice locale care are in administrare spitalul, a mai spus Arafat.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Dreptatea lui Stalin
În Brazilia, clasa politică este stupefiată de protestele de stradă
poporul se trezeşte: fie încetează să ne fure, fie oprim ţara
Raport: Leul ar putea menţine tendinţa de depreciere
Patru români, incluşi de Google pe o listă cu studenţi deosebit de talentaţi la informaticaă
Această aşa-zisă lege privind frontiera de stat a Transnistriei e o provocare
Topul judeţelor cu cei mai mulţi elevi navetişti
Alune americane
O conexiune politică stupefiantă
Ioan Rotundu
Botoşani: Dezastrul preconizat la Staţiunea Popăuţi s-a produs
staţiunea a fost dată pe mâna unui intrus
Carrefour România susţine producătorii români!
Moscova cere, în Parlamentul de la Chişinău, demisia ministrului Apărării, Vitalie Marinuţă
Guvernul schimba tot sistemul taxei de timbru, plăţile cresc si de 25 ori
Culise şi observaţii despre criza dintre Voiculescu şi Antonescu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă