Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7917
De la 07 Ianuarie 2003
122867984

Noul “război rece” sau radiografia Go-ului rusesc

  • 19 August 2008, 23:00
Razboiul ruso-georgian din Caucaz este larg comentat de laboratoarele strategice rusesti dar si de centrele de analiza occidentala. Evident, avem parte de multa manipulare, dar ce este adevar si minciuna?! Este o victorie a Kremlinului, “o victorie a unor invinsi” sau este unul care are un rezultat cu “suma zero”? Totusi, cui i-a convenit si cine a provocat acest razboi. Cu doua luni inainte ca Georgia sa intervina in regiunea secesionista Osetia de Sud exista un razboi nedeclarat cibernetic, iar in timpul interventiei trupelor ruse in Georgia Putin anunta deconspirarea unei retele informative georgiene, care pregatea actiuni teroriste in Moscova si ar fi furnizat harta miscarilor de trupe pacificatoare ruse pe teritoriul Georgiei. Doar ca harta apare scrisa in rusa, fara ieroglife(insemnari) georgiene...
Strategia de noua politica externa a Rusiei si Mitul Rusiei Imperiale
Presedindele rus Dmitrii Medvedev la 15 iulie 2008 a intarit noua conceptie de politica externa a Rusiei, in care se enunta rolul de jucator activ al Federatiei Ruse in politica mondiala.
„Rusia nu va mai fi un simplu observator”,- titreaza analistii rusi.
Noul act de politica externa enuntat de Kremlin a dorit sa arate o concertare a fortei rusesti pe arena internationala si reclama Occidentul sa se adapteze la noul comportament international pe care il impune Rusia. Rusia , SUA si Uniunea Europeana sunt actorii politici de pe mapamond care urmeaza sa ordoneze noua ordine mondiala. Mitul “Noii Rusii” Rusia sub presedintia lui Putin a revenit la ideologia imperiala. Iar actualul presedinte rus Dmitrii Medvedev continua linia descrisa de predecesorul sau. Ideologia Rusiei este una traditionala, care a format Rusia”tarista”, a fost exprimata de URSS.
Strategia Go
Declansarea razboiului in Caucaz nu doar intensifica lupta concurentiala intre actorii globali in “noua configuratie a lumii”, dar si in mod semnificativ accentueaza impulsurile regionale din spatiul post-sovietic. Daca este sa ne raportam la jocul strategic chinez Go, care consta in acumularea unui mai mare teritoriu de pe tabla de joc, putem deduce ca respectivul joc reflecta consideratiile ruse pentru factorii geopolitici in amenajarea spatiului post-sovietic, pentru care Moscova se erijeaza in rolul de lider regional.
Rusia- “coloana vertebrala a Eurasiei”
Directorul centrului de analiza politica “Strategema”, analistul Iurii Romanenko scrie pe portalul politcom.ru, apeland la ganditorul american Halford John Mackinder, ca, acesta inca in anul 1904 a formulat obiectivul cheie al politicii externe a SUA: cine detine controlul asupra Europei de Est, acela detine controlul asupra Eurasiei, iar cine controleaza Eurasia, stapaneste Insulele Mondiale, iar cine stapaneste Insulele Modiale, domina Lumea.
Rusia, conform lui Romanenko, are rolul de “siraspinari ai Eurasiei” si ca este un stat cheie al continentului. Iar pana cand “siraspinarii” nu vor fi sparti, pentru americani intotdeauna va exista un “cosmar” a aliantelor continentale (Rusia-Germania, Rusia-China, Rusia-China-Germania),- afirma acesta. Romanenko sustine ca terenul caucazian trebuie examinat prin prisma intereselor strategice americane care exista in Orientul Apropiat si Orientul Mijlociu. Scopul ar fi in Iran, pentru care se bate si cu Rusia si cu China. Luand Iranul, Statele Unite si-ar intari pozitia strategica in Asia Centrala, ceea ce nu convine nicidecum Rusiei.
Iranul asigura 15% din importul de petrol pentru China, care este un concurent real al SUA, iar avand un asemenea instrument de presiune asupra Pekinului este foarte important.
Caucazul este vazut de rusi ca avand un rol primordial in relatie cu regiunea Caspica, cu imense rezerve de petrol, prin care se poate influenta triumviratul Georgia-Armenia-Azerbaidjan, se poate actiona supra Iranului si Turciei, asupra Europei de Est, inclusiv asupra Ucrainei.
Victoria Rusa, cum este evaluata?
Intr-un comunicare al directorului executiv al Fondului “Ruskii mir”(Lumea rua-n.n.), presedintelui Fondului “Politica” Veaceslav Nikonov la sedinta mesei rotunde “Razboiul in Caucaz: consecinte pentru Caucaz si Lume”, din 12 august 2008, acesta isi pune intrebarea” daca a avut Rusia alte variante de actiune?”.
Potrivit lui Nikonov o alta alegere Rusia nu a avut. Iar daca Rusia nu ar fi intervenit in Osetia de Sud, acesta sustine ca statul rus ar fi fost pus in situatia ca oricine isi poate “sterge picioarele” de el, iar urmatorul razboi s-ar fi putut declansa in insasi Rusia.
“Evenimentele au aratat ca Rusia, in esenta nu are aliati de nadejde si ca politica statelor occidentale poate intra intr-o spirala noua, dura antiruseasca”,- a concluzionat Nikonov.
Daca s-ar estima totalurile razboiului din punct de vedere al politicii externe financiare si al moralitatii, atunci pierderile Rusiei au fost mult mai insemnate, decat cele ale Georgiei,- considera fostul consilier economic a lui Putin, Andrei Ilarionov.
Potrivit lui, liderii rusi nu si-au atins obiectivul principal, cel de substituire a lui Mihail Saakasvili si nici nu au modificat regimul politic din Georgia. Iar unul din rezultatele negative ale razboiului a constat in faptul ca Rusia a fost recunoscuta ca agresor, pe cand Georgia o victima a agresiunii.Illarionov subliniaza faptul ca politica externa a Rusiei a ajuns practic sa se afle intr-o totala izolare. Interventia Rusiei in Georgia a fost sprijinita doar de Cuba. “Nici Iranul, nici Venesuela, nici Uzbekistanul, nici chiar Belorusia nu au rostit un cuvant in directia de sustinere a Rusiei”, -se afirma in declaratia lui Illarionov. In context, presedinetele Fondului politicii efective, politologul rus Gleb Pavlovski, considerat a fi si una din eminenentele cenusii ale Kremlinului, afirma ca pentru Rusia neplacerile abia incep.Pavlovski considera ca “Rusiiei ii este necesar sa formuleze o noua politica in relatie cu Caucazul. Conceptia precedenta nu este una satisfacatoare. Potrivit opiniei acestuia, Rusia de azi nepermis de putin acorda atentie cooperarii cu statele din regiunea caucaziana.
“Noi, spre exmplu, foarte putin lucram cu Turcia”,-explica Pavlovski politica rusa in Caucaz .In context Pavlovski spune ca Rusia a trecut prin toate variantele de relatii cu SUA: de la prietenesti si loiale pana la cele conflictuale. El spune ca azi relatiile cu americanii nu mai trebuie sa fie o prioritate pentru rusi.
SUA cu ochii atintiti spre Rusia
Repurtatul expert de politica internationala, Zbigniew Brzezinski, in articolul “Sa nu lasam ochii in fata rusilor” din 14 august 2008, "Time", SUA, afirma ca intreaga lume se uita spre Rusia: daca aceasta isi atinge scopurile sale imperiale prin metoda de constrangere sau va accepta sa activeze in sistemul relatiilor internationale deja creat, in care sunt pretuite cooperarea si consensusul.Agresiunea Rusiei asupra Georgiei nu trebuie considerata ca un incident unitar, iar Putin si acolitii sai nu vor sa accepte realitatile lumii post-sovietice,-sustine Brzezinski. Urmatorul “ounct fierbinte” poate fi Ucraina,-spune politologul american, iar liderii rusi deja s-au exprimat deschis asupra acestuie subiect. Liderii rusi de nenumarate ori au afirmat ca Crimeia, parte a Ucrainei, trebuie sa intre in compionenta Rusiei. O politica similara fata de Moldova a dus la dezmembrarea fostei republici sovietice. Mai mult de atat, Kremlinul continua economic sa izoleze vecinii sai din Asia Centrala- Kazahstanul si Uzbekistanul. In prezent, Zbigniew Brzezinski este consilierul lui Barac Obama, in lupta pentru presedintia americana.
Rusia importanta pe plan local
Totodata, expertul american Richard Pipes este de parere ca “Rusia lui Putin si a lui Medvedev isi permite sa actioneze si azi ca o superputere, profitand de imobilismul diplomatic si politic al Occidentului». Potrivit profesorului de la Universitatea Harvad, personalitate de seama a National Security Council de la Casa Alba sub presedintia lui Ronald Reagan si presedinte in anii Optzeci al „Team B» al CIA, invadarea Georgiei este un fel de „razboi prin procura impotriva Statelor Unite».Pipes crede ca este vorba de un conflict transversal cu Statele Unite, unicul la indemana reala a fortelor armate, dar pe care Moscova considera ca il desfasoara cu succes. «Puterea militara rusa este mult redimensionata fata de cea a URSS, dar este totusi in continuare importanta pe plan local. Comparativ cu NATO, cu China si cu Statele Unite, aceasta putere este net inferioara, dar fata de alte tari, cum sunt Georgia, Republica Moldova sau Ucraina, ea are o superioritate zdrobitoare.
“Actualul conflict este de fapt un razboi regional, in care alterneaza momente de tensiune cu faze de conflict in adevaratul sens al cuvantului. Pierderile prevazute sunt oricum uriase pentru Georgia, chiar daca Statele Unite o vor ajuta. Din punct de vedere militar, nu se stie daca se va putea reveni la status-quo asa cum a cerut Bush, dar din punct de vedere politic nu. Desi nu are amploarea unui razboi global, evenimentele din acea zona vor avea consecinte la nivel planetar, mai ales in relatiile dintre Rusia si Occident.” — subliniaza Pipes .
Rusia si SUA : lumi paralele Unii analisti rusi considera ca in prezent au loc niste batalii pe eschierul politic american, dar si pe cel rusesc. Evident, bataliile sunt duse de fortele reformatoare si cele conservatoare. Spre exemplu, in SUA lupta pentru fotoliul de presedinte al Statelor Unite se duce intre democratul Obama si republicanul McCain. Potrivit analistilor rusi, Obama este vazut ca omul Walt-street, care propune iesirea din criza si concentrarea pe reforme interne. Pe cand McCain este vazut ca reprezentantul militar-industrial, care va acorda multa atentie politicii externe a SUA si va demara razboiul in Iran, va accentua confruntarea cu Rusia.
In contrast, spun rusii, la Moscova exista un confllict de interese intre grupul “reformatorilor” (Putin-Medvedev) si “conservatorii” (Serghei Ivanov, Nicolai Patrusev si Igor Secin).
Spatiul post-sovietic si controlul rusesc asupra acestuia
Daca poate Rusia sa piarda controlul asupra spatiului post-sovietic, iar rezultatul razboiului Rusiei cu Georgia poate sa zdruncine suprematia rusa pe harta fostei Uniuni Sovietice. Faptul ca liderul georgian Mihail Saakasvili sustine ca Mosova poate definitiv sa-si piarda aliatii din spatiul CSI, iar tacerea Belorusiei in cazul caucazian poate sa zdruncine ideea statului unional comun, lansatade Rusia. Iesirea Georgiei din CSI si doleanta Ucrainei de a ii urma exemplul pun intr-o lumina sumbra capacitatea Kremlinului de organizare a spatiului CSI, in lumina logicii sale.
Politologul rus, directorul Institutului de strategie nationala Stanislav Belcovski sustine ca existenta CSI si-a pierdut orice motivatie inca din anii 2004-2005, dupa revolutiile de culori care s-au produs in spatiul post-sovietic. Belcovski crede ca razboiul din Georgia dus de Rusia va da un impuls formal de destramare a CSI. “ o data cu iesirea Georgiei din comunitatea acest proces va demara. Lichidarea CSI va deveni un act simbolic de incetare a dominatiei Rusiei in spatiul post-sovietic”, afirma Belcovski. Totusi, crede Belcovski, elita ucraineana fiind inteligenta si pragmatica nu va merge la un asemenea pas, intrucat relatiile cu Rusia s-ar deteriora definitiv.
Politologul, deputatul Dumei de stat, Serghei Markov considera ca abandonarea CSI-ului de catre Georgia nu va insemna decesul Comunitatii Statelor Independente si ca decizia lui Saakasvili consta in subminarea statutului “pacificatorilor rusi” care activeaza in Osetia de sud conform mandatului CSI. Acesta crede ca Ucraina nu ii va calca pe urme Georgiei, intrucat este divizata.
Liderul miscarii eurasiatice, filosoful Alexandr Dughin, care a indemnat de la bun inceput Kremlinul sa trimita tancuri in Georgia si prognoza incetarea existentei unor asemenea state, cum ar fi Belorusia, Kazahstan si Ucraina, crede ca operatiunea militara din Georgia s-a realizat rational. Locul Georgiei nu este in CSI si este de parere ca formal CSI degraba va inceta sa existe. Dughin spune ca in CSI sunt doua organizatii: GUAM, care este montata contra Moscovei si EvrAzES, care este cu tendinte pro-ruse.
In loc de concluzii:
Razboiul din Caucaz ne-a prezentat o noua fata a Kremlinului, dispus sa intervina si sa masacreze populatia civila in numele inetereslor si obiectivelor sale, stipulate in politica de securitate nationala. Presedintele american Georges Bush atentioneaza Rusia ca actiunile acesteia pun sub amenintare intrarea acesteia in “structurile diplomatiei, economice si de securitate a sec. XXI. Occidentul intelege bine ca de acum incolo cu Rusia se va trata altfel.
A reinceput un nou “razboi rece” se intreaba expertii si politicienii, ca urmare a noii politici de fier instituite de tandemul Putin-Medvedev. Iar in minte revin intrebarile la care urmeaza sa raspund si sa disec erorile:
- Mitul “Noii Rusii” a fost inventat, el trebuia sa fie si aplicat in pracatica?!
- "Moscova a revenit in calitate de jucator global sau ramane de ordin regional?!"
- Ce o asteapta pe Georgia: sau in NATO, sau cu Abhazia si Osetia?!
- Poate sa devina Caucazul un dus rece pentru relatiile ruso-germane?!
- Poate Ucraina sa devina o noua tinta a Rusiei? ( Expertii rusi considera ca in toamna demareaza in Ucraina un nou sezon politic, care poate sa influenteze vectorii politici din aceasta tara, ajungandu-se pana la rediscutarea “pactului Molotov-Ribbentrop”(intelegerile dintre rusi si germani asupra sferelor de influenta).
Se destrama sau nu CSI-ul?!
Octavian Sergentu, Presa.md
(Roamnien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Morişca socială i-a speriat, dar şi încăierat
Ioan Rotundu
Business is business
Horoscop
Românii continuă să fie jigniţi… pe banii publici
autorităţile statului, care ar trebui să ia măsuri, se fac că nu văd
Program Tele'M Botoşani miercuri, 20 august
Limbaj golănesc împrumutat de Tăriceanu de la Oprescu
Guvernul Tăriceanu a mai pus o taxă pe capul proprietarilor de maşini
Cum ne păcălesc băncile şi scoatem mai puţini bani decât am depus
S-a ales cu dosar penal
Integritatea RM ameninţată de conflictul militar din Georgia?
Serviciile secrete ruseşti au jucat un rol cheie în conflictul ruso-georgian
Kievul nu confirmă decizia de oprire a lucrărilor la Bistroe
Se închide lista ajutoarelor pentru cei cu centrale termice individuale
Niculiţă ameninţă „că-i va popi” pe mulţi din ASP
Primăria şi orăşenii din Flămânzi investesc, ţiganii distrug
Toţi locatarii sunt obligaţi să suporte costurile de reparaţii la acoperişul şi subsolul comun
Funcţionarii din Primăria Rădăuţi Prut nu vor să încheie contractul de reconstrucţie
ei nu cunosc legislaţia şi sensul noilor termeni contractuali de tip european
Poliţia comunitară impotentă profesional, traficanţii de maşini virili comercial
Ţurcanu se va duce după bani, la Guvern
Botoşănenii şi-au întors faţa către Litoralul românesc
Sinistraţii din Coţuşca au primit ajutoare de la liberalii din Alba
PS Calinic Botoşăneanul vine la Broscăuţi
„Italienii” veniţi acasă, în concediu, iau cu asalt Direcţia Muncii
Nemţii caută să angajeze botoşăneni
Comentariul comentariilor (CLXX)
(Ioan Rotundu)
Ţiganii au prins chef de muncă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog