Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2543
De la 07 Ianuarie 2003
122888192

Noutăţile contractului colectiv de munca în construcţii în Italia

  • 8 August 2008, 23:00
Atasatul roman pentru probleme de munca din cadrul Ambasadei Romaniei la Roma comunica noutatile privind contractul colectiv de munca, la nivel national, in Italia, in domeniul constructiilor, preluate de pagina de web a Primariei din Torino, citata de Romanian Global News. Raporturile de munca - angajarea si documentele aferente
Prin art. 1 se stabileste obligatia intreprinderii de a realiza angajarea lucratorului prin intermediul unei scrisori care cuprinde caracteristicile raportului de munca. De asemenea, angajatorul trebuie sa recunoasca in scris dobandirea unei calificari de catre un muncitor sau faptul ca acesta desfasoara munci grele, schimband incadrarea lucratorului in mod corespunzator.
Muncitorul trebuie sa pastreze o copie a comunicarii preventive a angajarii („comunicazione preventiva di assunzione”) sau a declaratiei de angajare („dichiarazione di assunzione”), care contine datele de inregistrare din registrul matricol sau din statul de plata si sa prezinte documentul respectiv in situatiile prevazute prin lege. In acelasi timp, angajatorul are dreptul sa solicite lucratorului cazierul judiciar inainte de angajare.
In privinta muncii part time, o intreprindere nu poate angaja muncitori cu acest tip de contracte decat cu conditia ca numarul acestora sa fie mai mic de 3% din totalul angajatilor pe perioada nedeterminata. De asemenea o alta conditie este ca numarul angajatilor part time sa nu depaseasca 30% din totalul lucratorilor cu program de lucru normal.
Formare profesionala
In cadrul art. 91 din Contractul Colectiv National, a fost introdusa obligativitatea efectuarii de catre muncitor a 16 ore de formare profesionala inainte de inceperea activitatii pe santier. Angajatorul trebuie sa comunice, cu trei zile inainte de angajarea propriu-zisa, coordonatele nominale ale lucratorilor la Scuola Edile (Scoala Constructorilor) competenta din punct de vedere teritorial, care va fi responsabila de derularea activitatii de formare. De asemenea, va fi realizata o formare individuala continua pe santier de 8 ore anual.
La art. 114 este prezentata „bursa de munca pentru industria constructiilor” care are rolul de a garanta lucratorilor o cariera profesionala adecvata, asigurand o transparenta mai mare a pietei muncii in domeniul constructiilor.
Salariu
Valoarea APEO (Vechimea Profesionala Ordinara in domeniul Constructiilor) va creste de la a treia acordare cu 5%, la care se adauga un alt procent de 5% de la a 6-a acordare, cu respectarea conditiilor de acces prevazute in Regulamentul de Vechime Profesionala din domeniul Constructiilor.
Cresterea salariala la al 3-lea nivel va fi de 104 de euro, fiind astfel repartizati:
- 74 de euro de la 01.06.2008
- 30 de euro de la 01.01.2009
Tratamentul in caz de boala
La nivel national, a fost obtinuta reducerea perioadelor de lipsa de la serviciu din motive medicale (boala) de la 7 la 6 zile pentru a beneficia de 50% din salariu si de la 14 la 12 zile pentru a avea dreptul la 100% din retributie.
Munci grele
In cazul in care muncitorul desfasoara, in mod continuu, munci grele, pentru mai mult de 3 luni, la cererea scrisa a muncitorului, angajatorul va trebui sa ii comunice in scris categoria de incadrare profesionala care corespunde cu noile atributii. De asemenea toate schimbarile de incadrare trebuie sa fie inregistrate in cartea de munca sau in fisa profesionala cu indicarea datei la care a fost efectuata schimbarea incadrarii.
Pentru muncitorii care desfasoara munci grele este creat un fond din care se poate acorda o prestatie, care prevede un acces imbunatatit la pensie, echivalenta ca 0,10% din contributiile platite la Cassa Edile (Fondul Edilitar).
Cassa Edile (Fondul edilitar)
In noul contract de munca este specificat faptul ca Fondul Edilitar acorda bonusurile pentru Craciun si pentru vacanta de vara numai in conditiile in care s-a realizat plata de catre angajator a contributiilor calculate in baza art. 18 din respectivul Contract de munca. De asemenea, inscrierea la Cassa Edile a lucratorilor mandateaza Fondul Edilitar sa actioneze pentru recuperarea sumelor cu titlu de varsamant datorate de catre angajatori, Fondul Edilitar nefiind obligat la acordarea drepturilor financiare in lipsa platii contributiilor de catre respectivul angajator.
Perioada de proba
Prin modificarea celui de al 5-lea paragraf al art.2, sunt scutiti de la efectuarea perioadei de proba muncitorii care au mai lucrat pentru aceeasi intreprindere, avand aceeasi incadrare, cu conditia ca raportul de munca sa nu fi fost intrerupt de mai mult de 3 ani. Anterior, in vechiul contract de munca, era prevazuta o perioada de 5 ani.
Schimbarea incadrarii
In scopul cresterii gradului de transparenta a incadrarii profesionale, la art.3 a fost introdus un nou paragraf prin care se dispune ca dupa doua luni de la desfasurarea efectiva a activitatii lucrative cu o noua incadrare, la solicitarea scrisa a lucratorului, angajatorul trebuie sa comunice in scris noua incadrare a acestuia.
Orarul de lucru
Muncitorul trebuie sa respecte un preaviz de cel putin 3 zile pentru a solicita acordarea concediului anual.
Recuperari
Prelungirea orarului pentru recuperarea perioadelor de intrerupere a activitatii datorate unor cauze neprevazute, nu trebuie sa depaseasca limita maxima de o ora pe zi, fiind obligatoriu sa fie realizate in termen de 15 zile – anterior erau 10 – de la data la care a avut loc intreruperea lucrului.
Munca suplimentara, in timpul noptii
A fost modificat procentul acordat pentru munca nocturna, in afara turelor regulate de la 25% la 28% si pentru munca nocturna cuprinsa in ture regulate de la 11% la 12%.
Preavizul
Absente nejustificate ale lucratorului de la locul de munca superioare a 5 zile se considera demisie. In aceste conditii, angajatorul, in urmatoarele 5 zile, va trebui sa realizeze comunicarea obligatorie de incetare a raportului de munca prevazuta prin lege.
Siguranta
Tema sigurantei a fost relationata de catre partile sociale cu o alta problema a sectorului – munca fara forme legale. Textul contractului sporeste rolul RLS (Responsabil cu Securitatea la Locul de Munca) si RLST (Responsabili teritoriali cu Securitatea la Locul de Munca) (art.87), CPT (Comitetul Paritar Teritorial in domeniul sigurantei la locul de munca din sectorul constructiilor) trebuind sa indeplineasca conditiile de omogenitate si de functionare pe intreg teritoriul national.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comunicat de presă
milioane de euro pentru judeţul Botoşani
Cârlanul dolofan şi proţapul buclucaş
(Lucullus)
Avansări în grad la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani
Sprijin pentru proiectele noi ale Bisericii Sfânta Maria din Atlanta
Apel în numele celor care apără frontierele limbii române
Românii din Italia strâng semnături pentru modificarea legii votului uninominal
Patriarhia Moscovei intre ignoranta si perfidie imperiala (III)
Program Tele'M Botoşani
Logică de poliţist
Horoscop
Guvernul i-a exclus de la ajutoarele europene chiar pe cei neajutoraţi
Comentariul comentariilor (CLXIV)
(Ioan Rotundu)
Oraşul de sub Meseş şi vestigiile de la Porolissum (II)
Ioan Rotundu
Bătrânii dintr-o comună, terorizaţi de Poliţia Rurală
Conţac dovedeşte că ştie să facă treabă... ca la carte
Pedeliştilor li se va sonda imaginea
Poliţiştii botoşăneni sunt alături de persoanele sinistrate
PSD angajează avocat pentru pensionarii de pe fosta platformă industrială
Parlamentarii botoşăneni ajută sinistraţii
Proiectare gratuită pentru construcţia a 20 de case la Baranca
Un bătrân şi-a omorât nevasta de 66 ani, după care s-a aruncat în fântână
Un italian şi-a ameninţat fosta iubită că îi dă foc la casa din România
Studiu geofizic pentru construirea fântâni în zonele calamitate
Patronii botoşăneni privaţi de credite cu dobândă subvenţionată
„Va ieşi ceva frumos şi trainic în Centrul Vechi”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog