Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25822
De la 07 Ianuarie 2003
122911471

Nu avem voie să pierdem timpul!

  • 6 October 2011, 23:00

Ar fi de scris timp de 48 de ore dar spre a nu-l pierde voi scrie pe scurt.

Neobosita doamnă profesoară Rozalia Groza, din primăvară şi-a exprimat dorinţa unui pelerinaj mai scurt şi cu mai puţini pelerini spre a fi de folos sufletelor tuturor.

Cine-mi cunoaşte caracterul ştie că spre a mă afirma sar ca păduchele-n frunte. Am vorbit cu doamna Rozalia că poate-mi ajută Dumnezeu să rezolv de un transport mai ieftin decât cel existent pe piaţă şi să avem pelerini din cei care L-au cunoscut pe Dumnezeu înaintea comunismului.

Ne-a ajutat Dumnezeu, s-a rezolvat problema transportului numai problema pelerinilor era în aşteptare… La întrebarea doamnei Rozalia ce facem am spus că fiind sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului o rugăm să ne ia de mână când mergem să invităm câte o doamnă în pelerinaj, ţinând cont că şofer îl avem pe economistul Ciprian al cărui zi onomastică este chiar pe doi octombrie, Îi rugăm şi pe sfântul Ciprian şi Sfânta Iustina să mijlocească în aşa fel încât să fie toate locurile ocupate. Unele doamne care au spus sigur că merg s-au retras aproape de ziua plecării şi de aceea am spus că suportăm noi transportul şi plecăm chiar cu jumătate de maşină. Aceeaşi doamnă Tecla m-a sfătuit că ar fi mai bine să strâng banii ca să fiu sigură pe oameni. I-am răspuns că am vorbit cu oameni care merg la biserică şi nu la cârciumă.

Surpriză, nu ne-a lăsat Maica Domnului! Când mi-a cerut Ciprian lista cu pelerinii spre a fi vizionată de A.R.R. „am îngheţat”. Am pus mâna pe telefon şi surpriza nu s-a terminat că Ioana a hotărât că merge, doamna Anişoara nu a mai avut loc. I-am transmis lista doamnei Rozalia şi aşa a putut rezerva cazarea la Mănăstirea Hadâmbu la 16 doamne şi un singur domn. Domnul Ciprian, căruia şi pe această cale, în numele tuturor pelerinelor îi mulţumim frumos pentru felul în care care ne-au fost îndeplinite „mofturile” şi mai ales pentru surpriza de a ne fi dus şi la Schitul Sfintei Cruci de la Lebăda Botoşanilor.

Hai la drum, că nu trebuie să pierdem timpul. Ora plecării a fost stabilită sâmbătă la ora 6,30. Da, exact la ora 6,27, după citirea „catalogului” s-au pus roţile în mişcare. Dintre numele catalogului menţionăm doamna Victoria 82 ani, doamnele Tecla, Ileana, Aneta, Paula, Voichiţa , Ecaterina cu vârsta ce indică 7 zeci şi...ani , doamne cărora le dorim sănătate şi le mulţumim că ne-au dat imbold, nouă „tinerelelor”, să participăm la toate slujirile de la Mănăstirea Hadâmbu (Vecernie, Utrenie şi Sfânta Liturghie).

Nu am plecat fără să spunem Tatăl nostru şi Cuvine-se…. la tonul dat de tanti Ileana. Am ajuns la Mănăstirea Coşula exact când băteau clopotele pentru începerea slujbei. Aici am fost răsplătiţi de Sfântul Nicolae cu câte o iconiţă a sfântului şi, ne-a mai spus Sfântul Nicolae, că este nevoie de bani mulţi acolo spre a fi restaurate picturile şi întreţinut locul în care-şi are slujirea.

Nu aveam timp de pierdut şi am plecat direct la Cuvioasa Parascheva care ne-a primit în genunchi că… tocmai se citea Sfânta Evanghelie. După ascultarea Sfintei Evanghelii ne-am aşezat frumos la rând spre închinare. Sperăm să ne ierte Cuvioasa că am plecat ca Iuda de la Cină dar eram grăbiţi să ajungem la timp la cazare.

Aşa că am luat la rând mănăstirile: Sfinţii Trei Ierarhi, Golia, Frumoasa, Galata şi Cetăţuia. La aceste mănăstiri am realizat şi faptul că domnitorii Moldovei îşi dorm somnul de veci prin ctitoriile lor. La Iaşi spre a te închina, cu adevărat, la toate ctitoriile domnitorilor îţi trebuie cel puţin două săptămâni.

La Hadâmbu ne-am cazat, am avut timp să vizionăm animăluţele (lebede, raţe, struţi, căprioare, iepuraşi, etc.) mănăstirii şi am plecat la vecernie. Şi dacă tot am luat-o pe Maica Domnului de mână, Maica noastră nu ne-a lăsat din mână până nu şi-a văzut Icoana făcătoare de minuni aşezată în biserica veche a Hadâmbului. De Acoperământul Maicii Domnului (al doilea hram) Icoana a fost scoasă spre închinare în curte şi ne-a aşteptat pe noi, nevrednicii, să o însoţim în cântecul clopotelor, al cântărilor ce se cuvin Maicii Domnului şi al vântului care s-a iscat din senin spre a fi aşezată la locul de închinare în biserică. Problema era că de unde luăm lumânări, când Părintele Stareţ Protosinghel Nicodim Gheorghiţă ne-a rugat să-i însoţim înconjurând biserica şi cântând osanalele Maicii Domnului. Salvarea ne-a venit din două locuri: doamna Didina, care fusese la Ierusalim a desfăcut o cutie de lumânări de la sfântul Mormânt al Mântuitorului şi ne-a omenit cu câte o lumânare şi, de unde mă mirasem ziua că doamna Tecla cumpărase de la magazin un snop de lumânări, doamna Tecla a împărţit repede pentru sănătatea dumneaei şi a familiei sale câte o lumânare. Aşa că botoşănenii au avut câte două lumânări iar doamna Aneta a avut cinstea să păstreze lumânările aprinse până în biserică. Să mai spun că predicile şi cântările părintelui stareţ răsună, cu folos, în împrejurimi atât după Vecernie, Utrenie sau Sfânta Liturghie.

De la Hadâmbu nici un credincios care a participat, sau nu, la Sfânta Liturghie nu pleacă flămând. O sală de mese imensă aşteaptă pelerinii cu mâncare de post. Mâncarea de la mănăstire mi-a ţinut de saţ până luni şi-i mulţumim vieţuitorilor mănăstirii pentru ospitalitatea de care dau dovadă şi mirenilor care, în costume cu cravată la gât, ne-au servit la mese.

Am plecat de la Hadâmbu cu regretul că nu avem timp să rămânem mai mult acolo. Am plecat la Vlădiceni să ne vedem cu Părintele Calistrat. M-am chinuit vineri să aflu un nume de telefon de pe blogul părintelui „Hristos a înviat!” spre a ne fi programat pentru un cuvânt dar nu am reuşit. Dumnezeu mi-a văzut strădania aşa că…

Am ajuns la Vlădiceni şi şi am aflat că ne aşteaptă părintele Ionuţ spre a ne citi o rugăciune şi a ne spune un cuvânt de învăţătură. Am intrat în biserică şi am fost întrebaţi dacă suntem grupul de la Bucureşti şi am răspuns că nu. Părintele a spus că este programat un grup de la Bucureşti şi dacă tot nu a venit să ne aşezăm în genunchi.

Mare eşti Doamne!

Îi mulţumim părintelui pentru rugăciune şi cuvânt, pentru C.D.-ul părintelui Calistrat – pe ale cărui predici scriu eu acum, şi pentru cărţile ce ne-au fost donate. Îi mulţumim că ne-a arătat că nu ştim nimic. Deşi nu aveam timp de pierdut nu am ştiut să răspundem la întrebarea: Ce dar de la Dumnezeu nu trebuie să-l pierdem?

Am fost la închinare şi la Biserica nouă unde ne aşteptau Sfinte Moaşte. Doamna Tecla a cerut binecuvântare să luăm nişte mere pădureţe din copacii pitici din curtea mănăstirii – dacă iei ceva de la mănăstire fără binecuvântare îţi arde casa, spunea doamna – şi grupul de la Bucureşti nu apăruse.

Dacă tot vorbim de timp, am urcat în maşină şi ne-am îndreptat spre casă. În cale ne-a ieşit Biserica Sfântul Nectarie cu Sfinte Moaşte ale Sfântului Nectarie, Sfintei Ecaterina, Sfântului Ioan Botezătorul. La sfârşi am făcut fotografie de grup şi drum întins până când am realizat că Ciprian nu ne duce acasă ci să ne închinăm la Schitul Sfintei Cruci de ziua Sfântului Ciprian. La capătul de linie – parcarea din spatele Casei Căsătoriilor, deşi se înserase ne întrebam dacă nu era mai bine să rămânem definitiv la vreo mănăstire. Răspunsul îl primisem de la părintele Ionuţ de la Vlădiceni – „Nu căutaţi alt duhovnic decât atunci când gândiţi că duhovnicul vostru nu corespunde nevoilor voastre!”. De aceea pentru noi toate se impunea să venim la duhovnicii noştri de la Capela Militară „Sfântul Ştefan cel Mare şi Sfânt”, Bisericile „Vovidenia” şi „Sfântul Dumitru”.

(Pelerinul Moldav)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Miros dezvoltat
Reţeta zilei: Pastetă de tocătură
Începe depunerea formularelor pentru ajutoarele de încălzire
Informare APIA Botoşani
Minor fugit din Apartamentele sociale Dorohoi
găsit vagabondând în Botoşani
Avarie Mall - Independenţei
Argumentele halucinogene ale Ecaterinei Andronescu
17 companii sunt suspectate de trucarea unor licitaţii ale Transgaz şi Romgaz
Voronin vrea înapoi în URSS, Filat se gândeşte!
ÎPS Teofan sfinţeşte biserica din Manoleşti Vale
Deputatul Buhăianu s-a luat diun nou de Oprişanu
Inspecţie la Dealu Mare
Un botoşănean încearcă azi să intre în cartea Recordurilor în Parcarea Belv
Botoşani: Frumuseţea investiţiilor ştirbită de finisaje
Noi condiţii de ocuparea posturilor libere în şcoli
Medicii vor fi amendaţi european, dar finanţaţi româneşte
Sindicatul Sanitar a cerut precizări de la ministrul Sănătăţii
Ieri, Georgescu şi-a câştigat titlul de a.d.i.!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog