Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19478
De la 07 Ianuarie 2003
122905127

Nu mărirea taxelor e baiul, ci cheltuirea lor

  • 13 December 2012, 23:00
Nu sunteti de acord sa vi se mareasca impozitul pe casa, dar vreti sa va reabiliteze primaria, gratis, blocul? Vreti sa va schimbe bordurile in fiecare anotimp? Vreti panselute proaspete in fata blocului? Atunci bine! Ca de obicei poporul se dovedeste ipocrit si se scandalizeaza ca Guvernul Ponta a decis marirea taxelor si impozitelor locale la nici doua zile dupa ce el, poporul vezi bine, l-a ales taman ca sa-l razbune pentru taierile operate de nenorocitii aia dinainte.
Stiu ca e de bon ton sa te indignezi cand statul ineficient mai strange surubul, dar trebuie sa spunem, de data asta, ca nu marirea taxelor e baiul, ca astea la care se face referire oricum sunt insignifiante, ci modul in care bani astia adunati de primarii sunt cheltuiti.
Ca sa intelegeti mai bine, eu platesc impozit pe garsoniera mea cam 90 de lei. Cu impozitul pe masina - vreo 60 de lei - platesc, deci, intr-un an 150 de lei impozit catre stat, adica nici 40 de euro. Ce primesc de ei? Pai e destul de greu de cuantificat. In principiu impozitele astea pe proprietati sunt folosite de primarii, dar in nicio localitate nu sunt suficiente pentru ca sistemul sa functioneze. Grosul vine din impozitele pe salarii/venituri, din alte surse bugetare sau din credite.
V-am spus ca primarul Robert Negoita mi-a trimis somatie luna trecuta sa platesc mai repede acesti 40 de euro, desi anul inca nu se incheiase, iar el impanzise sectorul cu panouri uriase in care se lauda ca ne face cinste cu taxa de gunoi, de parca n-ar mai fi avut ce sa faca cu banii.
I-am facut o solicitare oficiala sa-mi spuna si mie cat a dat pe plicurile astea trimise aiurea la contribuabili, si daca 's-a meritat'. In raspunsul primit de la primarie sustine ca da, a meritat, ca ar fi cheltuit vreo 60.000 de euro pe tiparire si expedierea plicurilor la peste 130.000 de contribuabili, si ca asta a bagat spaima in ei ca au strans imediat la buget in jur de 2 milioane de euro. (Lasa ca a facut operatiunea asta cu o firma din Salaj, care a subcontractat unei firme cu sediu intr-o garsoniera din Bucuresti, cu datorii la stat, dar asta a fost gheseftul lui de inaugurare a mandatului).
La sumele cheltuite de primarie, insa, 2 milioane de euro sunt maruntis. Numai anul asta, de exemplul, primaria sectorului 3 zice ca a cheltuit 25 de milioane de euro pentru reabilitari de blocuri.
O alta escrocherie menita sa le ia ochii votantilor, cand toata lumea civilizata ii obliga pe proprietari ' daca tot le place sa fie proprietari ' sa-si ingrijeasca fatadele si sa-si reabiliteze imobilele pe banii lor (credite, treaba lor), nicidecum nu le plateste integral placarea fatadelor cu polistiren si culori tari. S-ar putea spune, deci, ca proprietarii din blocurile alea reabilitate si-au scos cu varf si indesat impozitele alea simbolice, platite pentru vreo 20 de ani de acum inainte.
In fata blocului meu, de exemplu, e un parculet amenajat acum vreo opt ani de primul Negoita, apoi injumatatit pe masura ce mai venea cate un smecher la primarie ca sa ceara autorizatie de construire. Acum parcul are doua blocuri pe el si o vila. A mai ramas un teren de baschet, o alee cu cateva banci si un spatiu de joaca pentru copii.
E, aleea aia a fost pavata, asfaltata, bordurata de fostul Negoita cam de doua ori pe an. Actualul Negoita face la fel. Exact cu o saptamana inainte de alegeri a mai pus un rand de dale pe alee, a schimbat bancile, a pus niste mese de sah si a impanzit ce a mai ramas din teren cu ghivece de crizanteme. Acum nu se mai vede nimic acolo ca a dat zapada. Bani aruncati aiurea, doar ca sa se duca bizonii sa voteze USL.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Răfuială conjugală
Gastronomie: Toba de casă pentru Crăciun
Investiţii mai puţine pentru a se acoperi majorarea salariilor la bugetari
Ministerul Finanţelor nu trebuie să ajungă la PNL
Şarlatanii eroi ai revoluţiei
Ipan Rotundu
Încă un ticălos: Corneliu Popescu Dumnezeul
Ioan Rotundu
România riscă să piardă definitiv între 200 şi 300 milioane de euro din fondurile europene, în 2012
Anunţ Nova Apaserv
Şedinţă fulger a CLM Botoşani
Judeţul Botoşani s-a închis la propriu
29 cupluri botoşănene au împlinit 50 ani de căsătorie
Generozitatea primarului Portariuc de a îngheţa taxele şi impozitele
Prefectul Macaleţi a cerut ajutorul celor de la Iaşi şi Suceava
Contrabandistul sucevean rămâne după gratii
Botoşani: Peste 300 de persoane salvate din mijlocul troienelor de zăpadă
Recomandări de la autorităţile sanitare pentru perioada geroasă
Finanţarea bolilor cronice, împărţită între CAS şi Ministerul Sănătăţii
Botoşani: Nici astăzi nu se fac cursuri în cele mai multe şcoli din judeţ
Conducerea CJ Botoşani este tare supărată pe şoferii neascultători
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog