Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22543
De la 07 Ianuarie 2003
101798756

O HG care ne usucă buzunarele

  • energia scumpă produsă de termocentrale va avea prioritate în sistemul energetic
  • 8 April 2013, 23:00
Guvernul a aprobat, saptamana trecuta, fara niciun fel de dezbatere publica, o hotarare de guvern privind undele masuri pentru siguranta alimentarii cu energie electrica. Hotararea nu a aparut inca in Monitorul Oficial, insa potrivit unui proiect obtinut de HotNews, masurile constau in acordarea unui acces garantat termocentralelor de la Hunedoara si Oltenia la retelele electrice.
De asemenea, Transelectrica este obligata sa asigure dispecerizarea cu prioritate a energiei electrice produse de termocentrale. Practic, prin aceasta hotarare, producatorii de energie mai putin rentabili vor avea prioritate in fata altora mai profitabili.
Hotararea a fost aprobata in sedinta de miercuri, fara a avea loc, inainte, o dezbatere publica. A fost trecuta pe lista actelor normative aprobate, cu o singura precizare: "Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care se adoptă, pentru perioada 15 aprilie 2013 - 1 iulie 2015, unele măsuri de sigurantă referitoare la sistemul energetic national si marii producători de energie conventională ".
Cu aceasta ocazie, au aflat si principalii actori de pe piata de existenta acestei unei Hotarari de Guvern referitoare la unele masuri de siguranta referitoare la sistemul energetic. Intrebat de ce nu a existat o dezbatere publica, ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a spus ca trebuiau adoptate de urgenta unele masuri.
Trebuie precizat ca nu este Ordonanta de Urgenta si nici nu a fost publicat in Monitorul Oficial pana vineri, 5 aprilie.
Ce prevede Hotararea de Guvern privind unele masuri in sistemul energetic Se acorda acces garantat la retelele electrice pentru energia electrica produsa de centrala termoelectrica Mintia apartinand Complexului Energetic Hunedoara, care sa asigure functionarea continua a acesteia la o putere medie electrica de cel putin 200 MW.
Se acorda acces garantat la retelele electrice pentru energia electrica produsa de Complexul Energetic Oltenia, care sa asigyre functionarea continua a acesteia la o putere electrica de cel putin 500 MW Compania Nationala Transelectrica, in calitate de operator de transport si sistem are obligatia de a asigura dispecerizarea cu prioritate a energiei electrice produse de centrale termoelectrice in conditiile reglementarilor emise de Autoritatea Nationala de Reglemenetare in Domeniul Energiei Electrice
Pentru mentinerea nivelului de siguranta a sistemului electroenergetic national, Hunedoara are obligatia de a furniza servicii tehnologice de sistem catre operatorul de transport si sistem la o valoare a puteriii electrice de cel putin 400 MW, in conditiile reglementarilor emise de ANRE
Pentru mentinerea nivelului de siguranta a sistemului electroenergetic national, Oltenia are obligatia de a furniza servicii tehnologice de sistem catre operatorul de transport si sistem la o valoare a puterii electrice de cel putin 600 MW
Aceste masuri se aplica in perioada 15 aprilie 2013-1 iulie 2015. Un articol aparut intr-o publicatie locala, Cronica Vaii Jiului, se arata ca aceasta hotarare de guvern este o initiativa a Federatiei Sindicatelor Libere si Independente „Energetica” – la care este afiliată Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului.
Practic, in urma acestei hotarari de guvern, energia termo, mai putin rentabila, va avea prioritate in sistem, in fata celorlati producatori mai profitabili.
Constantin Nita doreste sa ajute termocentralele si prin fuziunea acestora cu hidrocentralele detinute de Hidroelectrica. Practic, ministrul reia ideea fuziunii unor companii energetice, astfel incat sa fie creat un creat un mix de energie.
Aceasta in conditiile in care termocentralele sunt mai putin rentabile si au costuri de productie mult mai ridicate decat alti producatori. Potrivit ministrului, Hidroelectrica, companie care produce cea mai ieftina energie, ar putea sa fie sparta in doua sau trei. De altfel, chiar managerul complexului energetic Oltenia (CEO), Laurentiu Ciurel, a declarat in ianuarie ca a existat deja o discutie pe aceasta tema între ministrul energiei, Constantin Nita, si administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza. Potrivit surselor HotNews, CEO ar intentiona sa preia sucursalele Targu Jiu si Slatina. "Acest lucru nu se va intampla cat timp voi fi administrator judiciar al Hidroelectrica", a afirmat atunci Remus Borza.
La Hidroelectrica costul este de 125 lei/MWh, la Nuclearelectrica costul este de 140 lei/MWh, la complexul energetic Oltenia, este recunoscut un cost de 190 lei/MWh, iar la complexul energetic Hunedoara, costul este de 271 lei/MWh.\\
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Suleyman magnificul şi… fotbalul
Horoscop
Gastronomie: Gulaş cu varză murată şi afumătură
Economia subterana ă României, undeva între 3,5% - 8% din PIB
în paradisurile fiscale pleacă 2-3% din PIB
Suma de pornire la licitaţia pentru CFR Marfă te face să râzi
privatizarea CFR Marfă cu siguranţă ascunde ceva
Miniştri, baroni locali, magistraţi şi parlamentari din ultimele dosare de corupţie
Editorial Eva Iova: Râs cu plâns, balegă de mânz…
Liviu Dragnea s-a dus cu elicopterul la Vaslui, la o şedinţa PSD
am plătit cu bani de la partid. De ce e sfidător?
A murit Margaret Thatcher, doamna de fier a politicii britanice
Senatorul PSD Doina Federovici cere, dar nimeni nu-i dă
Dorohoianmul Mihai Debele şi ghinionul în afaceri
“Luna Sănătăţii” şi tinerii liberali
IŞJ Botoşani: Rezultatele proaste aduc note bune pentru profesori
Botoşani: Grandoare şi festivism la Conferinţa judeţeană de alegeri a PNL
Generozitatea politică a lui Ţurcanu
Botoşani: Fript cu DNA, Ţurcanu suflă acum şi-n iaurt
Ca să primeşti, trebuie să dai
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă