Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
561
De la 07 Ianuarie 2003
122886210

O bancă şi un notar şi-au unit forţele pentru a lăsa fără casă o femeie oarbă (II)

  • 11 February 2008, 23:00
Aşa cum am arătat în cuprinsul anchetei publicată începând cu ziua de ieri, Gabriela Crupinschi figurează ca semnatară a Contractului de ipotecă nr. 27/16.07.2008 legalizat la Notariatul Public Maria Săndulache – Dârjan din Botoşani, ea garantând cu propriul apartament un credit bancar în favoarea societăţii Ifo Cont SRL Botoşani, patron Cristian Dumitru Şparhat. În aceeaşi zi, Gabriela figurează ca semnatară a Contractului de credit nr. 25/2949/16.07.2004 la BCR – Sucursala Bucecea. Fiind oarbă, ea susţine că n-a semnat astfel de documente şi nici nu s-a deplasat vreodată la biroul notarial al lui Săndulache sau banca din Bucecea.
De observat că atât ipoteca cât şi acordarea creditului către societatea Info Cont s-au realizat cu o grabă extrem de suspectă, în aceeaşi zi fiind semnate toate documentele iar societate a primit în cont suma de 3,3 miliarde lei vechi. Am fost inspector bancar de credite şi cele ce voi afirma nu pot fi puse la îndoială. Orice credit bancar se acordă după ce în prealabil se fac nişte analize economice asupra afacerii în cauză şi a verificării balanţelor şi bilanţurilor contabile, pentru ca inspectorul să aibă certitudinea că afacerea este una solidă şi în dezvoltare, nu în regres. Apoi, pentru că-i plină piaţa financiar-contabilă de escroci specializaţi în a întocmi balanţe şi bilanţuri false, inspectorul de credite, mai nou ofiţerul de credite, trebuie să se asigure că documentele ce i le-a prezentat firma sunt şi cele reale. Spre exemplu, bilanţul contabil trebuie să fie aidoma celui depus la Direcţia Finanţelor Publice, iar balanţele contabile se verifică în dinamica operaţiunilor unor conturi de venit, de reflectare a patrimoniului, ce datorii grevează deja veniturile societăţii, exigibilitatea acestora, nivelul profitului etc. Mai există o analiză a încasărilor zilnice din operaţiunile derulate. Nu poţi acorda credite de miliarde de lei unei firme care are încasări zilnice de câteva milioane, adică un flux de numerar mult inferior capacităţilor de plată existente sau viitoare.
Dar tot atât de adevărat este că banca, în dorinţa de a-şi realiza planul la plasamentele financiare şi a nu rămâne cu disponibil în cont peste plafonul stabilit, prin ofiţerii săi de credite, mai închide ochii şi acordă credite în condiţii mai puţin exigente şi de respectare a metodologiei. Dacă firma aduce garanţii solide, care să îndestuleze banca prin vânzarea lor, atunci creditul este ca şi acordat. Acesta este şi principalul motiv pentru care băncile scot în stradă zeci de familii care au garantat cu apartamentul credite de consum sau pentru diferite societăţi, la care au devenit angajaţi şi unde patronul le-a cerut să-l garanteze la bancă prin ipotecarea apartamentului. Sub acest aspect nimeni nu s-a sesizat şi n-a luat măsuri ca banca să-şi respecte propriile norme de creditare. Mă refer la instituţiile oficiale ale statului.
Revenind la cazul nostru, mai exact al Gabrielei Crupinschi, cred că ea este victima unor astfel de împrejurări total nefericite. Probabil că semnatarul la notariat şi la bancă este soţul său, care a semnat-o în fals, sub privirile unui notar cu pretenţii de prestigiu şi a unei conduceri de bancă cu pretenţii de nivel european.
Investigaţia noastră a mai scos la iveală că, în momentul solicitării creditului, patronul Cristian Dumitru Şparhat era deja cu societatea Info Cont într-un declin de activitate. Creditul nu l-a scos din rahat, iar eu am bănuiala că cei din BCR Sucursala Bucecea au ştiut de acest fapt, dar nu le-au păsat că într-un viitor nu prea îndepărtat vor trebui să vândă apartamentele garanţilor. Căci nu numai Gabriela Crupinschi şi-a pierdut apartamentul pentru că societatea beneficiară a creditului n-a rambursat nici un leu, ci şi alte familii.
Practic, societatea Info Cont n-a angajat un credit, ci o linie de creditare valabilă pentru şase luni. Ca să înţeleagă şi cei neavizaţi în ce priveşte modul de lucru cu o linie de creditare, societatea putea angaja la plată suma de 3,3 miliarde lei pe măsură ce-şi dezvolta activitatea, asigurându-se în acelaşi timp că are rezerva financiară necesară de a rambursa creditul la timpul sorocit de bancă. Dar Info Cont a angajat imediat întreaga linie de creditare de 3,3 miliarde lei, pentru că avea datorii presante şi pentru că activitatea sa ajunsese la cota de avarie. Iar banca nu şi-a luat nici un fel de măsuri pentru a preveni incapacitatea de plată a firmei pe care tocmai o creditase. (Ioan Rotundu – va urma)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Chip de a afla la cât a fost evaluată încăpăţinarea lui Tatarcan
Comentariul comentariilor (XLVIII)
(Ioan Rorundu)
Cătăline, grijă mare, ţi-i spatele descoperit!
(Cârcotaşul)
Scandalul usturoiului stârnit pe seama ibericului Carrasco
Gornea este de părere că deputatul Câmpanu bate câmpii
Consumatorii de combinaţie drog-alcool au luat cu asalt Psihiatria
Farmaciştii au scos la vânzare medicamentele dosite
Este oficial director adjunct al ASP
Apa meteorică tulbură liniştea dintre Flutur şi Romanovschi
Igienizare pe cursurile de apă
Primăriile primesc ajutor de la DMPS
Piesă de teatru jucată în Biblioteca Bucecea
Egner - un paria al PSD
S-a închis baia, s-au iscat nemulţumirile!
Dacă ar fi deştepţi, liberalii ar trebui să se retragă de la guvernare
La furat de pavele
Codreanu atenţionează că localităţi din judeţ au căzut pradă gunoiului
„Categoric, Adrian Năstase este o valoare”
Se lucrează la Consiliul Judeţean!
Prefectul a dispus controale mixte la MobConf Flămânzi
Reluând problema unor drumuri, prefectul s-a ales doar cu promisiuni
Horoscop
Consemnarea poliţistului
Prefectul a comemorat 101 ani de la Răscoala din Flămânzi
Jugaru Shukaru revine la Pro Tv în forţă
Program TELE’M Botoşani, marţi, 12 februarie
Egner vrea din nou acces la urdiniş
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog