Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14494
De la 07 Ianuarie 2003
122900143

O bancă şi un notar şi-au unit forţele pentru a lăsa fără casă o femeie oarbă (III)

  • 12 February 2008, 23:00
Odată cu banii intraţi în cont, patronul societăţii Info Cont purcede la achitarea datoriilor şi efectuarea unor cheltuieli care nu au implicat dezvoltarea veniturilor. Întreg creditul de 3,3 miliarde lei plus dobânzile a devenit exigibil la 11.01.2005. Numai că societatea n-a avut capacitatea să achite creditul. Mai mult, nu plătise nici toate dobânzile aferente.
În loc să introducă supravegherea activităţii şi să facă presiuni asupra patronului să-şi achite datoriile, BCR Bucecea, ca mai toate băncile aflate într-o astfel de situaţie, procedează la majorarea liniei de creditare de la 3,3 miliarde la cinci miliarde lei. Este vorba de Actul adiţional 25/2949/D/25.05.2005 la contractul de credite din 16 iulie 2005.
Prin această majorare banca a încasat prima linie de credit şi dobânzile restante şi a lungit boala care va duce la decesul societăţii, adică a dat voie cancerului să-şi facă treaba, dar cu ceva întârziere. Cert este că noua linie de credit s-a deschis pentru intervalul 25.05.2005 – 24.05.2006. Cum era şi normal, banca, majorând linia de creditare, a trebuit să majoreze şi valoarea garanţiilor imobiliare. Acum întră în scenă Fondul Român de Garantare a Creditelor pentru Întreprinzătorii Privaţi SA Bucureşti (pompoasă denumire, nu?), care garantează creditul Info Contului la BCR Bucecea cu suma de două miliarde lei. Banca mai pune o condiţie, aşa, de ochii lumii. Cere societăţii să-şi majoreze capitalul social de la zece milioane lei la 200 milioane lei. O cerinţă determinată de nevoia conducerii băncii de a se apăra în faţa şefilor, dacă se îngroaşă gluma. Nici de această dată societatea nu restituie băncii vreun leu din linia de credit angajată.
Cu câteva zile înaintea scadenţei creditului, banca îi solicită patronului Şparhat majorarea garanţiilor ipotecare. Prin Actul adiţional nr. 25/2949/E/15.05.2006 se înfăptuieşte această cerinţă, care de fapt este preludiul unei alte decizii.
În ziua sorocită pentru achitarea liniei de credit în sumă de cinci miliarde lei, banca iar lungeşte agonia în care se zbătea societatea. Ea încheie Actul adiţional 25/2949/F, sistează utilizarea liniei de credit de cinci miliarde lei şi stabileşte ca într-un interval de 90 de zile societatea să ramburseze întreg creditul, inclusiv plata dobânzilor.
Simţind că sfârşitul societăţii, adică falimentul, este foarte aproape, prin acelaşi act adiţional banca îşi inventariază garanţiile:
- ipotecă de rangul I şi III asupra spaţiului comercial proprietatea societăţii, în suprafaţă de 192,02 m.p. şi 84,5 m.p. teren aferent, din care 36,89 în cotă indiviză. Aici venim cu observaţia că banca a acceptat o ipotecă de rangul III, ceea ce înseamnă că în caz de executare silită, trebuie să fie îndestulaţi primii doi beneficiari ai ipotecii de rangul I şi II, după care, dacă mai rămân firimituri, să le strângă BCR Bucecea. Este o procedură total nerecomandată, ia şefii celor de la BCR Bucecea ar fi trebuit să-i dea afară pe incompetenţi;
- Ipotecă rang I pe apartamentul patronului Şparhat, două camere, situat în Calea Naţională nr. 63;
- Ipotecă rang I pe apartamentul două camere proprietatea soţilor Gabriela şi Gheorghe Crupinschi, situat în str- Octav Onicescu;
- Ipotecă rang I pe apartamentul de trei camere, proprietatea soţilor Luminiţa şi Gheorghe Şparhat, fratele patronului, strada Aleea Pictorului;
- Ipotecă rang I, apartament două camere, proprietatea soţilor Aurelia şi Marin Crupinschi, situat în calea naţională nr. 51.
Mai aflăm din acest Act adiţional că banca i-a mai dat societăţii o gură de oxigen prin contractul de credit nr. 127/7112/0.12.2005, când i-a acordat un credit pentru a-şi achita obligaţiile restante. Pentru că nici de această dată patronul Şparhat nu achită creditul de cinci miliarde lei, banca socoteşte că-i momentul trecerii la executarea silită. Subit, şi patronul Cristian Şparhat dispare, fiind informaţii că ar hălădui prin Europa. Cert este că toată beleau creată pe seama creditului a căzut pe capul garanţilor. (Ioan Rotundu – va urma)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Primar trimis în judecată pentru fapte grave de corupţie
Comentariul comentariilor (XLIX)
(Ioan Rotundu)
O activitate pe măsura muşchilor vicelui Ghiorghiţă
(Cârcotaşul)
Noi păcăleli în numele firmei Dacia
Noi doze de vaccin antigripal
De Ziua îndrăgostiţilor vor primi sfaturi sexuale şi prezervative
Centre bugetare şcolare ameninţate cu executarea silită
O nouă şansă pentru cei care nu au trecut prin şcoală la timp
10% din elevi nu s-au prezentat, ieri, la tezele cu subiect unic
Vrea făţuială instituţională cu purtător de cuvânt şi pagină web
Poliţia Comunitară a aflat că sediul lor este de patrimoniu
Primarul zice că anul 2008 va fi şi mai bogat în ANL-uri
Strategic, Flutur îi tratează pe liberali cu consideraţie
Ca pe vremea miliţiei, Răileanu vrea câini pe care să-i asmută
Câinii comunitari rămân o problemă pentru municipalitate
Plouă cu bani pentru şcolile botoşănene
Măsură de a da teste unice ar fi fost bună, dar nu în România
spune directorul Şcolii 13 din Botoşani, Cornel Strujan
O firmă din Franţa vrea să proiecteze zona de agrement Cornişa
Prefectul a dat o raită prin instituţia lui Anton
Cosmin Stan s-a căsătorit la o capelă din Las Vegas
Andra şi Măruţă sărbătoresc iubirea în fiecare zi
Anda şi Victor – vacanţă în trei la Cancun
Horoscop
Scoţianul cel isteţ şi maşina flenduri
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog