Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Aniversări
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18225
De la 07 Ianuarie 2003
122903874

O bijuterie arhitectonică ajunsă ruină şi cu ajutorul Bisericii

  • 2 March 2008, 23:00
Casa Sofian, una din bijuteriile arhitecturale botoşănene este actualmente în... conservare. Monumentul istoric botoşănean a fost încredinţat la data de 9 ianuarie 2003 printr-o Hotărâre a Consiliului Judeţean Botoşani spre administrare de folosinţă Mitropoliei Moldovei şi a Bucovinei. Factorii responsabili au luat ceva măsuri pentru ca imobilul să nu se degradeze mai rău. Au dat de două-trei ori cu coasa prin curte, au dezgolit pereţii de viţa de vie şi au făcut ceva cârpeală cu azbest pe acoperiş. Nu în ultimul rând au pus un paznic contra ocazioniştilor ce obişnuiau adesea să fac㠄chiolhanuri” şi să îşi găsească un culcuş în maiestuosul monument arhitectonic.
De atunci nu s-a mai făcut nimic concret. Casa Sofian stă şi azi încovoiată de apăsarea vremurilor. Doar, doar, cei în grija cărora a ajuns se vor îndura să o readucă în atenţie. La un moment dat, protopopul Lucian Leonte spunea că există un proiect pentru reabilitarea clădirii, Protopopiatul Botoşani cheltuind peste 200 milioane lei vechi, proveniţi din colecte de la parohiile instituţiei în vederea realizării studiului geotehnic şi expertizei tehnice, avizate de Ministerul Culturii. Lucrurile se împotmoliseră la proiectul de restaurare, fără de care nu se puteau demara lucrările şi fără de care nu se putea lua în calcul o finanţare de la Minister. Proiectul de restaurare costă aproape un miliard de lei vechi şi acelaşi protopop ne asigura că Mitropolia va suporta cheltuiala.
De atunci nu s-a mai auzit nimic. Totuşi, încurcate sunt căile Domnului. Dacă iniţial se vorbea de fonduri de la Ministerul Culturii şi Cultelor, acum primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur a adus o veste oarecum bună de la Adunarea Eparhiei Iaşi, unde a participat de curând ca reprezentant al mirenilor botoşăneni. Cea că imobilul are şanse de a intra pe o finanţare din partea Companiei Naţionale de Investiţii.
„Casa Sofian este propusă pentru finanţare, dar nu cu bani pentru 2008. În acest an se vor face eforturi pentru terminarea documentaţiilor. Iar în 2009, dacă se va dori cu adevărat, probabil vom avea şi finanţare pentru acest obiectiv”, a precizat Cătălin Flutur. Acum sperăm ca măcar în 2009 să se întâmple cu adevărat ceva, fiindcă de cinci ani totul s-a limitat doar la vorbe.
Cu toat㠄încăpăţânarea” de a rămâne în picioare, Casa Sofian se transformă încet – încet într-un morman de ruine. Geamuri sparte, trepte rupte, uşa de la intrarea principală baricadată cu scânduri bătute în cuie şi un lacăt ruginit, tencuiala căzută, crenelul care a capitulat şi el sub povara vremii sunt doar câteva detalii ce alcătuiesc un tablou sinistru pe care orice privitor îl poate constata în momentul de faţă. Mai puţin cei îndreptăţiţi să rezolve problema restaurării acestui monument istoric. Nu se ştie dacă în condiţiile actuale Casa Sofian mai apucă 2009 sau cine ştie ce alt termen la care guvernanţii se vor îndura de ea. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Telenovelă politică în patru acte
Florin Ţurcanu versus Florin Ghiorghiţă
Osanale pentru preamărirea unui intrus în sutană
(Cârcotaşul)
Primarul Flutur se bazează pe votul preşedintelui CJ Botoşani, la ADR
Democraţia are şi imperfecţiuni
Ioan Rotunhdu
Cu experienţa unei societăţi falimentate, Niţură dă lecţii de management
Balul Gospodarului la Tudora
Comentariul comentariilor (LXIV
(Ioan Rotundu)
Elevi cu note scăzute la purtare
Mii de taloane întoarse la CJAS
O aberaţie în interpretarea legii îi afectează grav pe unii profesori
16 şcoli vor fi racordate la Termica
Bolnavii de la psihiatrie au marcat prima zi de primăvară
Onişa prevede Apocalipsa în Botoşani
Liberalul Ciobanu acuză CJ-ul de un blocaj politic
Florin Calinescu este Presedinte la Pro Tv
Sinceritate de un anume fel
Horoscop
Urare Termica
Felicitare PNL
DJT vă oferă o vacanţă ieftină şi de vis
Vinde un telefon mişto
Program TELE’M Botoşani, luni, 3 martie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog