Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Economic
Editorial
Alune americane
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12102
De la 07 Ianuarie 2003
83818106
O carte care

Schimbă structural viziunea asupra fondului funciar botoşănean

  • 2 June 2013, 23:00
Vineri, în faţa unei săli pline de intelectuali botoşăneni de marcă, reputatul profesor de istorie Constantin Cojocaru şi-a lansat volumul intitulat „Proprietatea funciară în judeţul Botoşani”. Fără îndoială că volumul va deveni o carte de referinţă asupra istoricului fondului funciar botoşănean şi, de acum înainte, nici un o altă cercetare pe această temă nu va putea fi făcută decât pornindu-se de la lucrarea profesorului Constantin Cojocaru.
Profesorul a cuprins în cercetarea sa perioada istorică medievală, modernă şi contemporană , mai exact din prima jumătate a secolului al XIX-lea până la a doua jumătate a secolului XX.
Cercetarea pune în evidenţă extraordinarul potenţial agricol al fostelor judeţe Dorohoi şi Botoşani, „judecându-l” pe forme de proprietate. De remarcat şi în acelaşi timp de felicitat profesorul este modalitatea în care şi-a orientat cercetările, cuprinzând ambele judeţe istorice, ştiut fiind faptul că o cercetare separată a unei astfel de teme ar fi condus la concluzii şchioape, întrepătrunderea funciară fiind extrem de legată de moşiile foştilor mari boieri dar şi de formele administrative evoluate în timp.
Pentru prima dată în cercetarea istorică a spaţiului botoşănean (includ aici şi pe cel al Dorohoiului) s-a făcut cu abordarea teritoriului aflat sub stăpânire austriacă, administraţia austriacă având forme total diferite de cele ale politicii administrative şi de proprietate existente în Principatul Moldovei.
Profesorul inventariază fondul funciar pe forme de proprietate: moşierească ecleziastică, răzeşească şi domnească, mai târziu a statului.
Nu lipsesc menţionările despre marile moşii şi marile familii de boieri dar şi despre boierii mai mici, profesorul clarificând multe confuzii asupra dreptului de proprietate consemnate prin unele monografii locale. Şi nu pot să nu remarc cu satisfacţie faptul că profesorul le-a dat peste nas acelor monografi locali care din dorinţa de a-şi înscrie numele pe monografia unei localităţi au făcut o cercetare superficială, uneori chiar şi fără o minimă documentare, făcând afirmaţii după auzite sau spusele unor necunoscători, prejudiciind grav adevărul ştiinţific.
Bine ar fi ca toţi aceşti monografi de ocazie să citească proaspătul volum şi să-şi corecteze erorile, dacă vor să se bucure de o brumă de respect. Profesorul clarifică modalităţile de aplicate a Legii secularizării averilor mănăstireşti, a Legii reformei agrare im pusă de Cuza, a împroprietării după Primul şi al Doilea Război Mondial şi nu m-aş mira dacă vreun avocat isteţ va folosi unele informaţii ca probe în obţinerea unor drepturi de proprietate, având în vedere poziţia unor judecători de a nu ţine cont de actele de proprietate din aceste perioade.
Aşa cum spuneam, volumul este extrem de preţios pentru viitoarele cercetări asupra fondului funciar. Deşi abundentă în informaţii ştiinţifice, lectura este una uşoară datorită stilului în exprimare folosit, un limbaj pe înţelesul larg, fără a se prejudicia acribia cercetării.
Au făcut referiri la importanţa acestei lucrări, col. Balanovici, şeful Secţiei de memorialistică a Muzeului judeţean Botoşani, profesorul istoric Paul Ungureanu, care i-a fost profesorului Cojocaru elev, prof.dr. istoric iulian Nechifor etc. Cel mai avizat să facă aprecieri asupra conţinutului ştiinţific al lucrării, preotul cărturar Ioan Canciuc, a avut numai cuvinte de laudă. Obişnuit ca părintele să vină cu observaţii de greşeli în documentare, de această dată părintele s-a dat învins. Cercetarea de arhivă, interpretarea documentelor, modul în care a fost gândită asamblarea într-un întreg a întregului material ştiinţific adunat l-a determinat pe părinte să aibă numai cuvinte de laudă.
Aşa cum spuneam, atmosfera de lansare din Sala de festivităţi a Muzeului Judeţean Botoşani, prezidată chiar de directorul şi istoricul Lucica Pârvan, a fost una de înaltă ţinută intelectuală. La un moment dat, entuziasmat de vorbele rostite, prof. Poaul Ungureanu s-a ridicat şi a propus să i se acorde profesorului Cojocaru titlul de doctor onorific în istorie.
Poate că directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Botoşani, prof. istoric Dănuţ Huţu, prezent în sală, a luat seamă la propunere şi se va gândi la o formă de recompensă, măcar simbolică, a celor care-şi închină viaţa unor cercetări care contribuie la îmbunătăţirea substanţială a cunoaşterii istoriei culturii şi civilizaţiei botoşănene.
Mai sugerez Consiliului Judeţean Botoşani, Bibliotecii Judeţene „Mihai Eminescu” să comande câte un volum pentru bibliotecile comunale şi primării, ca cei interesaţi să poată avea acces la aceste informaţii extrem de utile pentru mediul administraţiei publice, nu numai pentru cercetătorii monografi.
Mai recomand cartea economiştilor care vor să cunoască potenţialul economic al Ţării de Sus, mai ales celor care sunt implicaţi politic. Poate măcar de acum înainte politicienii vor avea bunul simţ şi nu vor mai lansa promisiuni aiuristice despre viitorul economic al judeţului.
De felicitat Editura Quadrat Botoşani, directorul Dumitru Ivan, pentru meritul de a da viaţă acestui volum.
În ce mă priveşte, mulţumesc domnului profesor pentru onoarea ce mi-a făcut-o înmânându-mi un volum înainte de lansarea oficială cu dedicaţia „Domnului Ioan Rotundu, Cu stimă şi preţuire pentru tot ce faceţi în slujba dreptăţii şi adevărului”
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: De ce parlamentarii sunt ca broasca ţestoasă
Lumea luî Rotundu: Baronul de Vlăsâneşti
Alune americane
Ioan Rotundu
E nevoie de 4 miliarde de euro pentru infrastructura sistemului sanitar
unde i-om găsi, nu ştiu
Cazurile de şantaj din presa ultimilor ani
vezi acuzaţiile şi ce s-a ales de dosare
Nicolaescu nu-i utopic cu privire la eradicarea şpăgii din sistemul sanitar:
SUA se ciondăneşte iarăşi cu Beijingul
Germania: Mii de manifestanţi anti-austeritate la Frankfurt
Ministrul Şova a negociat cu mama sa şi a pierdut 37,2 mln euro din banii noştri
Senatul egiptean, dominat de islamişti, declarat neconstituţional
Iran: Ahmadinejad a trecut pe lângă moarte
Găseşte băncile ţapi ispăşitori pentru lipsa banilor la buget
Slugărnicia la români
Ioan Rotundu
Botoşani: Baronul de Vlăsâneşti
Ioan Rotundu
Staţiunea Popăuţi, comentatorii şi ASAS
Ioan Rotundu
Loteria Română: Numerele câştigătoare la tragerea din 2.06.2013
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă