Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Religie
Pamflet
Mediu
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3624
De la 07 Ianuarie 2003
122889273

O inginerie financiară i-a adus lui Tonino un câştig fabulos (V)

  • dreptatea o împarte judecătorii, iar judecătorii, ca şi noi, sunt supuşi tentaţiilor
  • 3 December 2007, 23:00
Pentru că soluţia pronunţată de către judecătorii Tribunalului Botoşani era definitivă şi irevocabilă, Tonino Boldea alegându-se cu bunurile societăţii BONINTEX iar societatea cu paguba, cei din conducerea societăţii s-au trezit în al 12-lea ceas şi au angajat un avocat profesionist în persoana lui Constantin Dascălu. Aşa a luat naştere, pe rolul Judecătoriei Botoşani, dosarul cu numărul 5055/193/2007.
În acest dosar s-a cerut de către societatea BONINTEX „anularea tuturor actelor de executare efectuate de executorul judecătoresc cu încălcarea dispoziţiilor legale în materie de executare silită, nulităţi care, datorită legăturii indisolubile dintre actele de urmărire silită, se răsfrâng asupra tuturor actelor de executare silită”, cerere ce rezultă din Nota de concluzii formulată de contestatoarea BONINTEX şi aflată la dosarul cauzei.
Mergând pe considerentul că acel caracter imperativ al dispoziţiilor legale care urmăresc executarea silită constituie o garanţie pentru prevenirea oricărui abuz în executarea dreptului de către creditorul urmăritor, avocatul societăţii concluzionează că „De aceea nulitatea actelor de executare silită, prin care se încearcă eludarea unor asemenea norme, are un caracter absolut”.
Avocatul nou angajat a mai invocat şi trei excepţii, asupra cărora nu insistăm, înţelegerea lor necesitând din partea cititorilor aprofundate cunoştinţe de drept civil. În schimb, o să trecem în revistă încălcările dispoziţiilor privitoare la executarea silită, pe fondul lor, încălcări pe care legea le sancţionează cu nulitatea.
În primul rând, în procesul verbal de adjudecare întocmit de către executorul judecătoresc nu este menţionat titlul executoriu în baza căruia s-a procedat la executarea silită. Poate fi apreciat că executorul s-a folosit în executare de către Contractul de cesiune din 20 februarie 2007, prin care societatea lui Tonino cumpără de la BCR, cu 300 mii euro, garanţia ipotecară a societăţii Bonintex faţă de creditul angajat de către societatea SUPER ITALIA Botoşani. Dar avocatul BONINTEX susţine că „nu există nici o dispoziţie legală care să confere acestui înscris putere de titlu executoriu sau să-l excepteze de la formalitatea investirii cu formulă executorie”.
Mai mult, executorul a extins executarea silită şi asupra altor două contracte de credit unde BONINTEX era garant ipotecar, fără ca Tonino să fi cumpărat cesiunea de creanţă. Este vorba de contractul de credit nr. 102/10.06.2004 în valoare de 214.259 mii euro şi nr. 262/14.06.2005 în valoare de 32.289 euro.
Se poate vedea cu uşurinţă cum executorul judecătoresc Vasile Manoilă a executat silit tot ce-a vrut, sau, mai bine zis, tot ce şi-a dorit Tonino să aibă în proprietate. „Efectuarea urmăririi în baza unui înscris nu constituie titlu executoriu (contract de cesiune) şi urmărirea unei creanţe mai mare decât cea înscrisă în titlul executoriu pus în executare (contract garanţie imobiliară nr. 159/16.07.2003) atrage nulitatea tuturor actelor îndeplinite în acest mod” este constatarea avocatului Constantin Dascălu, consemnată în Nota de concluzii depusă la dosar.
Să mai evidenţiem faptul că suma urmărită de Tonino, prin societatea sa Emanuel Com, asupra societăţii BONINTEX nu era o creanţă certă şi lichidă, pentru că punerea în executare a contractului de garanţie imobiliară fără contractul de credit este de neconceput, neexistând nici o posibilitate de a verifica caracterul cert, lichid şi exigibil al creanţei.
În derularea executării silite, executorul judecătoresc a comis un număr de nouă încălcări ale procedurii legale, sancţionate de către lege cu nulitatea tuturor actelor încheiate în cadrul executării silite. Interesant este faptul că judecătorii de la Tribunalul Botoşani, care au judecat recursul, au luat act de aceste încălcări, dar tot lui Tonino şi executorului judecătoresc le-a dat câştig de cauză.
Reiterate din nou în faţa instanţei de fond, dar într-un nou dosar, adică cel cu nr. 5055/193/2007 toate aceste argumente de natură juridică menite să aducă sancţionarea greşelilor comise în lanţ de către executorul judecătoresc Vasile Manoilă, n-au avut nici o valoare. Judecătorul care a judecat şi acest nou proces (nu-i menţionăm numele pentru că mai există calea recursului), după ce şi-a luat un termen de gândire (judecata în fond a avut loc în ziua de 21 noiembrie 2007) de şapte zile, în 27 noiembrie a.c. s-a pronunţat. S-a pronunţat în favoarea societăţii Emanuel Com, adică a lui Tonino Boldea. Sentinţa fiind recurabilă, avocatului societăţii BONINTEX, Constantin Dascălu, nu-i rămâne decât să ajungă din nou pe mâna judecătorilor de la Tribunalul Botoşani. Cum corb la corb nu-şi scoate ochii, BONINTEX are toate şansele să piară şi acest recurs.
Mai există o portiţă: să ceară strămutarea judecării recursului la un tribunal din ţară unde antele lui Tonino nu pot „recepta” pe aceeaşi undă cu judecătorii şi unde nici un judecător botoşănean implicat în vreun fel în acest proces n-are vreun coleg de facultate sau cunoştinţă care să achieseze la principiul „mână pe mână se spală şi împreună obrajii”. Cu promisiunea că vom urmări deznodământul din recurs, punem stop relatărilor noastre legate de acest caz. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Stomatologii români refuză să trateze persoanele seropozitive
sugerăm directorului Oprişanu să încerce recrutarea unui stomatolog moldovean sau ucrainean, poate că vor fi mai umaniîn incinta Spitalului de Boli Infecţioase se află un cabinet dotat cu tot ce trebuie, dar cu lacăt pe uşă
Pensionarii părăsesc municipiul pentru a primi ajutor lemne la ţară
Substanţe periculoase la o fabrică în lichidare
S-ar putea să le iasă pasienţele
Ioan Rotundu
"Parteneriat pentru dezvoltare durabilă" la final
Învingători ai zilei de 3 decembrie
Comentariul comentariilor (II)
(Ioan Rotundu)
Democratul Achiţei se vede preşedinte al CJ
Vâzdoagă prevede Botoşanilor un sfârşit apocaliptic
spaţiile verzi sunt la cheremul arhitecţilor şi proiectanţilor
Studiul de trafic, o problemă pentru Botoşani
Liberalii vor investiţii în schimbul votului botoşănenilor
Prefectul va fi verigă de legătură între sindicate şi Guvern
Sistem de gestionare şi optimizare a fluxului de clienţi la Paşapoarte
„Angajează-mă, pot ce poţi si tu"
Marşul tăcerii pentru victimele SIDA
Taxa de mediu se menţine, pentru că aşa vor muşchii lui Tăriceanu
Horoscop
La nunta de aur
Omul are bani şi caută o tânără amatoare de clipe plăcute
Program TELE’M Botoşani, marţi, 4 decembrie
Românul şi vânătoarea
Colindul şi colindatul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog