Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20427
De la 07 Ianuarie 2003
122880494

O lucrare NASA scursa pe Internet sugereaza ca motorul de racheta "imposibil" ar putea functiona

  • 16 November 2016, 23:00
Rezultatele testelor NASA asupra motorului "imposibil" au fost scurse pe Internet si arata faptul ca sistemul cu propulsie electromagnetica (EMDrive) pare sa functioneze, fiind capabil sa genereze propulsie in vid, chiar si dupa ce au fost explicate erorile de masurare, scrie Science Alert.
In pofida anilor de testari si dezbateri, motorul cu propulsie electromagnetica ramane controversat. La baza discutiilor sta faptul ca, pe hartie, un astfel de motor nu ar avea cum sa functioneze, potrivit legilor fizicii. Si totusi, in teste repetate, motorul continua sa functioneze.
Anul trecut, Laboratorul Eagleworks al NASA s-a implicat in controversa, incercand sa verifice independent motorul EM Drive. O lucrare noua asupra testelor efectuate spre finalul lui 2015 a fost scursa pe Internet weekendul trecut iar documentul arata nu doar ca motorul cu propulsie electromagnetica functioneaza, ci si ca genereaza o propulsie impresionanta.
Trebuie clarificat faptul ca, in pofida zvonurilor ca lucrarea NASA asupra testelor a trecut prin procesul de peer-review, versiunea scursa pe Internet nu a fost publicata in vreun jurnal academic. In acest stadiu, reprezinta doar rezultatele raportate de un grup de cercetatori, fara a exista vreo verificare externa.
Lucrarea concluzioneaza ca, dupa ce erorile de masurare au fost explicate, motorul cu propulsie electromagnetica genereaza o forta de 1,2 milinewtoni per kilowatt in vid.
Forta nu este nesemnificativa. Spre exmplu, puternicul motorul cu plasma Hall, cunoscut ca propulsorul Hall, genereaza o forta de 60 milinewtoni per kilowatt. Propulsorul Hall folosesste insa combustibil si necesita o naveta spatiala care sa transporte combustibil greu, astfel incat greutatea adaugata ar afecta propulsia, arata cercetatorii NASA in lucrare.
Dupa cum se detaliaza in lucrare, echipa NASA, condusa de Harold "Sonny" White si Paul March - ambii figuri marcante in domeniul sistemelor de propulsie exotice - au reusit sa genereze propulsie in cadrul unui test al prototipului de motor intr-o serie de teste desfasurate in Laboratorul Eagleworks Labs din cadru;l Centrului Spatial Johnson, scrie Motherboard.
In esenta, motorul NASA din lucrare consista dint-un con de cupru inchis, al carui interior este bombardat cu microunde. Pentru a testa motorul, cercetatorii l-au alimentat cu 40, 60 si 80 de watts si au constatat ca genereaza o forta de pana la 58, 128, respectiv 119 micronewtoni. Avand in vedere ca aceasta "anomalie" a fost observata in continuare de White si colegii sai dupa ce au fost explicate erorile, acest lucru sugereaza ca rezultatele experimentului arata ca un motor cu propulsie electromagnetica este intr-adevar posibil.
"Problema care apare aici este daca experimentul vede ceva real sau nu", a declarat fizicianul Jim Woodward de la California State-Fullerton pentru Motherboard.
"Stiu ca Paul (March) lucreaza curat si, sa fiu sincer, suspectez ca ar putea intr-adevar fi ceva acolo. Insa rezultatele pe care le vedem cu pot fi totusi explicate in termenii teoriei pe care o propun. Asa ca intrebarea este: ce le cauzeaza?" a continuat fizicianul.
Motorul care sfideaza legile fizicii
Motorul EMDrive a fost conceput de inventatorul britanic Roger Shawyer acum 15 ani, dar a fost ridiculizat la acea vreme pentru ca este imposibil din punct de vedere stiintific.
Motorul produce propulsie folosind puterea solara pentru a genera microunde ce se misca inainte si inapoi intr-un container inchis. Teoretic motorul ar putea functiona la nesfarsit, fara sa aiba nevoie de combustibili.
Motorul i-a pus in mare dificultate pe oamenii de stiinta pentru ca sfideaza unul din conceptele fundamentale ale fizicii - conservarea impulsului - care statueaza ca pentru ca ceva sa fie propulsat inainte, altceva trebuie sa fie impins inapoi.
Astfel, fortele din interiorul containerului ar trebui sa se anuleze reciproc.
Motorul este capabil sa produca o propulsie de cateva mii de ori mai mare decat o racheta cu propulsie pe baza de fotoni si ar putea ajunde pe Marte in 70 de zile si pe Pluto in 18 luni.
O calatorie catre Alpha Centauri, ce ar necesita zeci de mii de ani cu tehnologia de acum, ar putea fi facuta in doar 100 de ani.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 17.11.2016
Bancul zilei: De-a italianilor
DNA cere 30 de zile de arest preventiv pentru Ana Maria Patru,
motivand ca, in libertate, ar putea influenta depozitiile martorilor
Rusia vrea sa isi retraga semnatura de pe tratatul fondator al Tribunalului Penal International
Guvernul a aprobat un sprijin financiar in sectorul zootehnic
Dolarul atinge 4.22 de lei, nivel neatins din decembrie anul trecut.
Euro trece de 4.52 lei, iar francul elvetian ajunge la 4.20 lei
Incepe marele cutremur printre feudalii din sanatate:
Ministerul Sanatatii liberalizeaza accesul la functiile de conducere din spitale
Perchezitii intr-un dosar care vizeaza acordarea ilegala de certificate de revolutionar
Adrian Sanda, seful Secretariatului de Stat pentru Revolutionari, ridicat si dus la audieri
Călăraşi: Poliţistul Ifrim ţine pitit un dosar penal al bogătaşului Arnăutu
Ioan Rotundu
Demagogele Federovici şi Ciofu solicitate de UMS Săveni cu fapte şi nu vorbe
Ioan Rotundu
Durneşti: Cel mai elegant sediu de primărie din judeţ
Ioan Rotundu
Adrian Severin, condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare.
Ce au patit europarlamentarii sloven si austriac prinsi in flagrant alaturi de Severin
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog