În pauzele dintre ore, copiii iau cu asalt aceste chioşcuri cu produse fast-food. Intenţia oficialilor din Sănătate a fost lăudabilă, însă nu a avut efectul scontat. Medicii susţin că o astfel de măsură ar fi avut o contribuţie substanţială la îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor dacă ar fi fost dublată şi de o campanie de educare a celor mici dar şi a părinţilor despre ce înseamnă hrana sănătoasă.
Este ştiut că multe probleme de sănătate pornesc de la obiceiuri alimentare greşite. Dacă adulţii au pornit pe acest drum şi sunt foarte greu de reeducat, renunţând la alimentaţia nesănătoasă doar atunci când ajung în spital cu grave probleme, măcar pentru tineri s-ar putea face ceva mai mult, este părerea exprimată de medicul pediatru Mihaela Timofciuc.
Unul dintre primele efecte ale consumului de dulciuri şi produse de tip fast-food în rândul copiilor este obezitatea, care poate afecta grav sănătatea viitorului adult. Chiar dacă produsele alimentare cu riscuri pentru sănătatea copiilor au fost scoase din incinta şcolilor, dincolo de gardurile acestor unităţi de învăţământ copiii sunt atraşi în continuare de ispita produselor gustoase dar nesănătoase, produse care pot fi cumpărate fără nicio restricţie.
Să interzici pur şi simplu anumite produse alimentare nesănătaore, într-un perimetru restrâns, nu este o soluţie. Accentul ar trebui să se pună pe educaţia pentru sănătate a elevilor, care ar trebui să se facă atât în şcoală cât şi în familie. Exemplul părinţilor şi al educatorilor este foarte important. Noi le facem educaţie mamelor ori de câte ori ajung cu micuţii la noi. Le spunem cât de dăunătoare sunt unele băuturi răcoritoare, alimentaţia de tip fast-food sau dulciurile. Nu ştiu cât ecou au aceste sfaturi în rândul părinţilor, mai susţine medicul pediatru. (Doina Marcu)