Lucrarile, despre care a vorbit initial revista Nature, marti, sunt publicate online in publicatia putin cunoscuta Protein and Cell.
Cercetatorii, printre care Junjiu Huang, genetician la Universitatea Sun Yat-sen din Guangzhu, explica modul in care au manipulat mai multe zeci de embrioni fecundati dar neviabili: nu ar fi putut sa se dezvolte si sa devina fiinte umane.
Embrionii proveneau de la o clinica de fertilitate.
Potrivit Nature, cercetatorii “au incercat sa modifice gena responsabila de beta talasemie, o boala a sangelui care poate fi mortala, recurcand la o tehnica de modificare genetica denumita CRISPR/Cas9″.
Acestia spun ca au avut “mari dificultati” si ca munca lor “arata necesitatea urgenta de a imbunatati aceasta tehnica pentru aplicatii medicale”.
Ei au injectat 86 de embrioni cu o versiune corectata a genei defectuoase si au asteptat 48 de ore. 71 dintre embrioni au supravietuit, dintre care 54 au fost testati.
Geneticienii au constatat ca gena corectata a functionat in 28 de embrioni, dar o singura fractie continea noua gena.
“Daca dorim sa aplicam aceasta tehnica la embrioni viabili trebuia ca rata de inlocuire sa fie apropiata de 100%”, a subliniat Junjiu Huang, citat de Nature.
“Din acest motiv am oprit experienta deoarece credem ca aceasta tehnica nu este inca pusa la punct”, a explicat el.
R.M.