Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Fapt divers
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
14782
De la 07 Ianuarie 2003
108551423
O propunere legislativa prevede

Sspendarea permisului pe 10 ani pentru cei care consumă alcool

  • 19 September 2013, 23:00
Peste 20 de parlamentari au trimis spre avizare o propunere de modificare a Codului Rutier ce prevede pedepse mult mai mari cu inchisoarea pentru soferii prinsi bauti si suspendarea permisului pe perioade de pana la 10 ani pentru cei cu alcoolemie de peste 0,8 la mie. “Cei care cred ca exageram ar trebui sa stea o nopate la urgente sa vada ce este acolo”, a spus pentru HotNews.ro, Tudor Ciuhodaru, unul dintre initiatorii proiectului. “Ca si in medicina, e mai usor sa previi, decat sa tratezi. Sunt pentru toleranta zero cand e vorba de alcool sau droguri la volan”, mai spune el.
“Vrem sa-i descurajam pe cei care consuma alcool si apoi se urca la volan, iar inasprirea pedepselor este cea mai buna solutie”, a spus Tudor Ciuhodaru. In expunerea de motive a propunerii care a fost trimisa in comisii in vederea avizarii se precizeaza ca numarul soferilor bauti a tot crescut, iar acest lucru e ingrijorator. “Masura nu necesita vreun efort bugetar si exemplele din alte tari europene sunt incurajatoare”, spune Ciuhodaru.
Printre motivele prezentate in sprijinul inaspririi pedepselor se numara cele legate de faptul ca “in fiecare ora un roman este schilodit sau omorat in accidente rutiere“, iar tara noastra are in Uniune printre cele mai mari rate de decese in accidente rutiere in raport cu populatia totala.
Intre 3% si 7% dintre accidente au drept cauza consumul de alcool, iar unul din trei accidente mortale este direct legat de consumul de alcool, se mai precizeaza in expunerea de motive ce insoteste propunerea de modificare si completare a OUG 195/2002.
Actul normativ propune pedepse mult mai mari, intre 5 si 10 ani de inchisoare, daca soferul a condus cu alcoolemie de peste 0,8 g/l alcool pur in sange sau sub efectele stupefiantelor. Pedepsele sunt mai mari – intre 10 si 15 ani – daca cei cu aceste concentratii transporta persoane sau duc substante periculoase.
O alta schimbare importanta propusa tine de perioade mai mari de suspendare a permisului pentru cei care consuma alcool sau droguri la volan. E vorba de o suspendare intre 5 si 10 ani pentru cei prinsi cu alcoolemie de peste 0,8 g/l in sange si suspendare intre 6 si 12 luni daca soferul a fost depistat cu sub 0,8 g/l. Se mai propune si majorarea duratei de suspendare a carnetului cand fapta se repeta intr-un interval de 5 ani de la restituirea permisului si evident este vorba tot de cei prinsi bauti. Permisul poate fi suspendat 10 ani daca titularul e prins din nou in trafic cu o concentratie de peste 0,8 g/l si se propune suspendarea cu un an daca valoarea este sub 0,8.
Interesant este paragraful care mentioneaza ca “Totodata acest act normativ prevede explicit ca pedepsele pentru conducerea pe drumurile publice sub influenta alcoolului sau a stupefiantelor nu pot fi reduse” Legat de acest paragraf, trebuie spus ca in Codul de Procedura Penala (art 320 indice 1) se prevede ca in ORICE situatie, daca inculpatul recunoaste in totalitate acuzatiile ce i se aduc, judecatorul este obligat sa reduca limitele pedepsei cu o treime.
La final se mentioneaza ca aceste masuri sunt usor de pus in practica, nu presupun cheltuieli bugetare, iar in tari precum Portugalia, Franta, Regatul Unit sau Olanda se dau amenzi de 4.500 euro pentru cei prinsi cu alcoolemie de peste 0,8 g/l, iar numarul de accidente rutiere fatale a scazut si cu 50% ca urmare a sanctiunilor dure (chiar si trei ani de inchisoare). Recidiva este pedepsita cu pana la patru ani de inchisoare sau amenda de pana la 9.000 de euro.
Proiectul a fost initiat de 23 de parlamentari si inregistrat la Senat in iunie, in iulie a primit aviz de la Consiliul Legislativ, iar la inceput de septembrie a fost prezentat in Biroul Permanent, Senatul fiind prima camera sesizata. In prezent, documentul a fost trimis pentru avizare in trei comisii, termenul fiind 19 noiembrie. In general aceste termene sunt insa cu mult depasite.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Suspiciunea nevestei
Doua miliarde de euro trimişi în ţară de românii din străinătate
Gazele se vor scumpi începând cu 1 octombrie
RFI: Angela Merkel, un pragmatic desăvârşit
Blaga nu crede in despărţirea lui Ponta de Antonescu
Iî leagă ciolanul. Câinele nu pleacă de la abator
Berlusconi este judecat pentru că îi plac femeile
dacă era homosexual, nu s-ar fi luat de el
Eu vin din privat, nu-mi convine la stat
nu este comod să ştii că în orice zi te ameninţă unul sau altul cu DNA
Se cere înfiinţarea unui Parchet al UE care să aibă în competente criminalitatea organizată
frauda electorală şi manipularea pariurilor sportive
Actorul Mitică Popescu, deţinut în închisorile comuniste
Cadoul lui Dragnea către primari
Botoşani: De ce ar trebui scos Diaconu pe poarta Modern Calor
Ioan Rotundu
Uvertura Mall - Programn filme 20 - 26 septembrie
În week-end la Uvertura Mall
Eveniment caritabil încheiat cu succes
Comunicat de presă - Modern Calor
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă