Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12362
De la 07 Ianuarie 2003
122872429

O româncă în politica italiană

  • 29 September 2010, 23:00
Ileana Fofuca este probabil singura romanca din Italia care a candidat la o functie de parlamentar. Stabilita in provincia Treviso, romanca a obtinut cetatenie italiana si a candidat in circumscriptia Veneto 2 la Camera Deputatilor pe o lista Democrazia Cristiana - Nuovo Psi - Autonomisti, condusa de Gianni de Michelis. Lista a obtinut atunci 8.467 voturi, dar fiind vot dupa sistemul proportional, nu se poate sti cate voturi a obtinut Ileana. S-a nascut in 1968 la Intorsura, judetul Dolj. Pasionata de politica, Ileana a participat activ la viata sociala si politica din regiunea Veneto.
- Cand si de ce ati venit in Italia?
- «In anul 1990 am venit in Italia prin casatoria cu un italian. M-am stabilit in nord-estul Italiei, in provincia Treviso, orasul Asolo, unde locuiesc de 20 de ani.»
- Care au fost primii pasi pentru a va integra?
«In primul rand invatarea limbii, obtinerea permisului de conducere, dupa care au urmat toate studiile si munca mea cu diferite experiente. Eram singura romanca in zona si nasterea primului fiu m-a ajutat sa nu simt singuratatea, iar lungile noastre plimbari au atras usor prietenia persoanelor din jurul nostru. Nu a fost si nu este grea integrarea cand se are in minte scopul pentru care ne gasim in acel loc. Mai ales curiozitatea este un lucru bun pentru integrare. Acum lucrez ca mediator lingvistic cultural, traducator, reprezint asociatia culturala romana Terra-Nova, reprezint "Coordinamento Pangea" al asociatiilor straine din Montebelluna si circolo "Europei per l'Italia" (formatiunea fondata de Marian Mocanu - n.r.) in Veneto 2 si in Friuli Venezia Giulia.»
- Cum v-a atras viata politica italiana?
- «Viata politica a fost si va fi unul din gandurile mele cele mai importante de a face, gasi si da solutii ca viata tuturor persoanelor sa fie din ce in ce mai usoara. As exagera putin, zicand ca vreau sa schimb "lumea" pentru ca imi place sa cred ca persoanele se pot schimba in bine avand in fata lor "exemple si solutii" si nu legi sau impuneri. Persoana care mi-a cerut sa fac parte in 2005 din partidul sau era pe atunci Asesorul fluxurilor migratoare a Regiuni Veneto, Oscar De Bona. Cunoasterea sa personala, a modului de lucru, dar si a grupului m-au convins si mai tare. Nu eram inca in UE si romanii care erau cetateni italieni cu drept de vot erau putini si totusi in 2006 am candidat la Camera Deputatilor, colegiul Veneto2, pe lista "Democrazia Cristiana, Autonomisti, Partito Socialista".
- Ce avantaje exista pentru comunitatea romaneasca implicarea in viata politica a Italiei?
- «Sunt multe avantajele pe care le pot avea in cazul in care vor sa se simta parte integranta a acestei tari, dar mai ales pregatind terenul pentru un viitor adecvat si recunoscut pentru copii lor si din punct de vedere politic. Eu m-am saturat sa cred ca poporul roman in Italia ar putea fi considerat decat ca popor de "consumatori si muncitori". A sosit timpul sa aratam ca avem multe alte calitati si trebuie sa ne continuam cresterea noastra chiar daca sunt bariere. Pentru cine vrea si ii place sa se candideze in politica, este un moment bun daca se pleaca de la ideea de a servi, ajuta si incuraja alegatorii, iar pentru cine alege trebuie sa o faca si sa fie sigur de a alege persoana care are la suflet intr-adevar situatia sa si nu numaai votul sau.»
- Ce colaborari aveti cu viata politica romaneasca?
- «Nu multe, in afara unor schimburi de idei cu cativa primari. Ca sa stii de ce are nevoie un popor trebuie sa traiesti acolo si eu in Romania merg de doua ori pe an. Din trecutul meu in Romania, pot spune ca a fost o experienta buna viata politica comunista, nu a fost rea si a dat multe posibilitati la cine a respectat regulile de atunci. Dar viata politica democratica o traim in Italia si in Romania acum.»
- Sunteti singura romanca cu cetatenie italiana care a candidat la Camera Deputatilor din Italia? Ce ati invatat din aceasta experienta?
«Nu stiu daca sunt singura romanca care a candidat la Camera Deputatilor din Italia, nu as fi putut candida daca eram numai cetatean roman, dar am candidat pentru ca sunt cetatean italian. A fost o experinta buna pentru mine, am avut prilejul de a participa la una dintre campaniile electorale langa parlamentarul european Gianni De Michelis, care avea la activ 40 de ani de experienta politica, si care era foarte bine pregatit si informat despre Romania. O mare experienta am acumulat alaturi de consilierul Oscar De Bona, o persoana cu foarte mare capacitate de proiectare si rezistenta. Am invatat ca politica este o investitie de relatii cu publicul, de cunostinte a necesitatilor tuturor si ca sa o faci bine trebuie sa te pui in locul tuturor fara a te gandi numai la tine.»
- Cum vedeti imigratia romaneasca in Italia?
- «Imigratia romaneasca in zona mea este bine integrata din punct de vedere lavorativ, vorbind usor limba gasesc usor de lucru fiind persoane dotate si binevoitoare sunt destul de apreciati. Dupa aproape douazeci de ani in zona mea si in Italia nu pot spune ca vad bine imigratia romaneasca, pot spune ca vad bine o mica parte poate intelectuala care se zbate sa se afirme, dar eu vreau sa vad bine majoritatea si mai ales valorile noastre, experientele si modurile bune de acasa care aici se pierd sau devin prea materiale. Acest lucru este o pierdere mare pentru generatiile viitoare care vor lua locul parintilor in Italia sau din alte motive vor trebui sa se intoarca in tara. Suntem o comunitate muncitoare cu bun-simt, dar ne izolam mult si parca ne-ar fi rusine sa aratam ca avem o cultura plina de traditii si ca participam ca organizatori la viata culturala, sociala si politica a acestei tari. Trebuie sa ne dam silinta de a putea ajuta tinerii nostri sa nu se simta abandonati, fara radacini si aici ma gandesc la limba, in primul rand
(Un material de Crina Suceveanu, „Gazeta Romaneasca")

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, joi, 30 septembrie
Bancul zilei: Preotul şi prostituata
UE şi SUA ar putea deveni mediatori în diferendul transnistrean
După ce s-a luptat cu comentatorii Olguta Vasilescu se luptă acum cu ungurii
Franklin Templeton a preluat in mod oficial administrarea Fondului Proprietatea
România ar putea adera la zona euro in 2016
cu un an mai târziu decât termenul prevăzut
Iranul a prezentat trei escadrile de hidroavioane
dotate cu mitraliere si camere de supraveghere
Universurile paralele sunt posibile
Primarul destituit al Moscovei l-a acuzat de făţărnicie pe Medvedev
Aura Vasile (PSD) îi doreşte lui Mircea Toader (PDL patru gemeni
pe care să-i crească cu facilităţile de la stat
Persoanele cu restante la asigurările de sănătate vor fi executate silit
Geir Haarde ar putea fi primul lider mondial pus sub acuzare pentru criza financiară globală
Grevele din România pot conduce ţara la colaps
demonstraţiile paşnice pot degenera în confruntări armate
Teatrul „Mihai Eminescu” ridică cortina stagiunii 2010-2011
Botoşănenii pot să ia cu asalt noul magazin Praktiker
Apă non-stop la Darabani
„Tineret în acţiune”
Tânăr de 18 ani prins fără permis de conducere
Începe, în sfârşit, reabilitarea trotuarelor din Frumuşica?
S-a reorganizat programul la cabinetele din Policlinica spitalului judeţean
Noul normativ sanitar împiedică medicii tineri să intre în sistem
Centru de excelenţă pentru elevii foarte deştepţi
Ministerul Sănătăţii vrea să reducă numărul celor exceptaţi de la plata asiguirării
Viorel Coman- tânăr liberal naşpa
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog