Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Editorial
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3742
De la 07 Ianuarie 2003
122889391
O telegrama notează o discuţie cu Cristi Danilet:

Dosarele SIPA "conţineau detalii despre relaţii sexuale ilicite ale unor judecători şi procurori

  • 30 March 2011, 23:00
"Fondatorul SoJust Danilet (care a facut parte din echipa lui Macovei) a spus consilierilor politici ca SIPA era in esenta serviciul propriu de informatii al Minsterului de Justitie, care avea scopul de a spiona vietile private ale judecatorilor, procurorilor, oficialilor din instante si chiar a cetatenilor de rand.
El le-a vazut dosarele care contineau detalii despre relatii sexuale ilicite ale unor judecatori si procurori, chiar dosare medicale potrivit carora unele judecatoare au facut avorturi (...) Danilet a divulgat ca desi dosarele de dinainte de 2001 au fost distruse, Ministerul de Justitie a pastrat dosarele din 2001-2005, in doua incaperi mici accesibile Ministrului de Justitie", se arata intr-o telegrama trimisa in 2009 la Washington de Ambasada SUA din Romania si consultata de HotNews.ro.
Subiectul telegramei: "O furtuna perfecta: coruptia, statul de drept si reforma justitiei se afla in prim-plan in Romania".
In telegrama apare scris: "Atentia presei s-a concetrat si pe propunerea Ministrului de Justitie Predoiu de a reinvia Serviciul Intern de Protectie si Anti-coruptie (SIPA) desfiintat de fostul ministru al Justiei Monica Macovei in 2005. Fondatorul SoJust Danilet (care a facut parte din echipa lui Macovei) a spus consilierilor politici ca SIPA era in esenta serviciul propriu de informatii al Minsterului de Justitie, care avea scopul de a spiona vietile private ale judecatorilor, procurorilor, oficialilor din instante si chiar a cetatenilor de rand.
El le-a vazut dosarele care contineau detalii despre relatii sexuale ilicite ale unor judecatori si procurori, chiar dosare medicale despre ce judecatoare au facut avorturi. Era, a notat Danilet, o reintoarcere la epoca Ceausescu si era gresit sa crezi ca poti poti forta prin santaj judecatorii sa se reformeze.
(Nota: Danilet a divulgat ca desi dosarele de dinainte de 2001 au fost distruse, Ministerul de Justitie a pastrat dosarele din 2001-2005, in doua incaperi mici accesibile Ministrului de Justitie. Sfarsit de nota). Similar, Vicepresedintele CSM Licu a spus consilierilor politici ca CSM i-a spus categoric ministrului de Justitie Predoiu ca reinvierea SIPA era o idee proasta.
Predoiu ceruse ulterior o intrevedere cu liderii CSM pentru mai multe discutii suplimentare, dar CSM refuzase sa participe. Seful ANI Macovei a spus ca problema SIPA a aparut pentru un moment si in timpul Summit-ului Justitiei convocat de Basescu: Geoana ceruse ca Predoiu sa explice logica de a reinvia serviciul; Basescu a intervenit si a spus ca <> si Geoana s-a retras".
In finalul telegramei, intr-un comentariu propriu al ambasadei, marcat ca atare in text, se spune: "Echipa adunata de noi cu reformisti din sectorul justitie este marcata de neintelegeri, multi pur si simplu nu colaboreaza bine. Este revelator, de exemplu, faptul ca
Vicepresedintele CSM Licu a cerut ca intalnirea noastra sa fie <> si sa nu fie adusa la cunostinta Presedintelui CSM. Licu a si opinat ca poate ar fi fost mai bine daca CSM-ul ar fi fost desfiintat si ca arhitectura din justitie sa fie redesenata de la zero. In orice caz, el a insistat ca reformistii inca reuseau sa castige unele lupte si ca erau ultimul parapet intre politicieni si judecatori.
Licu a catalogat refuzul CSM de a sustine incercarile transparente ale Ministrului Justitiei Predoiu de a-l trage pe linie moarta pe seful DNA Morar ca fiind o alta victorie recenta (...). Judecatorii tineri inclusiv grupul SoJust au multumit ambasadei pentru sustinerea unor idei de-ale lor, cum ar fi propunerea lor de a publica toate deciziile judiciare pe internet - o simpla, dar puternica modalitate de a mari transparenta ce a fost acum acceptata si de seniorii din CSM (implementarea completa este promisa pana la sfarsitul anului 2010).
In ceea ce priveste alte initiative ale ambasadei, lucram acum foarte aproape cu Societatea Academica Romana (un loc de refugiu pentru multi oficiali ai Ministerului de Justitie din epoca Macovei) sa organizam o conferinta unde magistrati din Romania, Bulgaria si Moldova pot sa intalneasca omologi de-ai lor din SUA, Marea Britanie, Olanda si alte tari pentru a compara date despre cele mai bune practici si sa discute posibile solutii - logica fiind ca putem mobiliza puterea 'soft' a discutiilor de la egal la egal pentru a promova reforma intr-o institutie care intr-un mod vigilent isi pazeste independenta".
Nota redactiei: Textul dintre ghilimele reprezinta traducerea textului asa cum apare el in telegramele Ambasadei SUA
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Românul şi extraterestri
Caricatura zilei
Ion Pillat, 120 de ani de la naştere!
Juniorii din Frumuşica, locul secund la Olimpiada Judeţeană de Fotbal
Fostul primar Câşlaru suflă în ceafa actualului edil Stratulat
Ce ar fi spus Băsescu despre dosarul lui Ion Iliescu
Amenzi de până la 200.000 lei pentru cenzură şi ingerinţe editoriale la radio si TV
restricţii în cazul filmărilor cu camera ascunsă
Tăriceanu va renunţa la comercializarea de maşini Citroen noi
Preşedintele se duce la televiziunea publică şi bârfeşte ca la cârciumă
Autorităţile iau in calcul o scumpire a gazelor pentru luna mai
Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei vine vineri la Botoşani
Cantonul discordiei
Sinistraţii din Dorohoi stau încă şase luni în căminul orfanilor
Nota o fi mare, dar lacunele profesionale sunt impardonabile
De azi, medicii de familie nu mai eliberează reţete
Angajaţii AJOFM caută locuri de muncă la agenţii beconomici
Profesorii vor bani pe două săptămâni de chiul de la ore
mai mult, ei vor ca elevii să vină la şcoală în tiompul lor liber
Să fim noi orcile!
Ioan Rotundu
Cine râvneşte după uniforma şcolară?
Trecutul ne domină prezentul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog