Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Sănătate
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17981
De la 07 Ianuarie 2003
122878048

„O viaţă…” – testamentul ştiinţific al etnografei Angela Paveliuc – Olariu

  • 13 December 2009, 23:00
Cu ceva timp în urmă, în paginile Jurnalului Online semnalam un eveniment editorial aparte. Angela Paveliuc – Olariu, o personalitate a vieţii ştiinţifice etnografice a judeţului Botoşani, a lansat volumul intitulat „O viaţă…”, volum autobiografic pe care aş îndrăzni să-l consider testamentul său ştiinţific, un corolar al muncii sale de etnograf, o muncă titanică, de pionierat în domeniu pentru Botoşani, care s-a concretizat în final într-o zestre ştiinţifică extrem de preţioasă pentru meleagurile care l-au dat ţării şi universalităţii pe Eminescu.
Dacă Botoşanii aveau personalităţi de marcă, de prim rang, în mai toate domeniile ştiinţei, culturii şi artei, în domeniul cercetărilor etnografice sufeream de un gol imens, lipsindu-ne nu numai un nume de valoare, dar ne lipsea dovada personalităţii noastre etnografice, ne lipsea recunoaşterea istorică asupra acestor locuri şi prin existenţa tradiţiilor folclorice, a portului şi a meşteşugurilor, tradiţii care să vină din negura istoriei locului cu continuitate, care să ne dea în plan naţional greutate, identitate şi respect.
Plecată din Corni cu mulţi ani în urmă, fiică de preot, Angela Paveliuc după numele de acasă, avea să-şi desăvârşească studiile universitare în condiţii nu prea fericite. Fiind fiică de preot, regimul comunist o privea ca pe un potenţial duşman de clasă. Dragostea pentru învăţătură a fost mai puternică, iar „Smărăndiţa” preotului Paveliuc din Corni avea să absolve Facultatea de filologie – secţia de istorie – română a Universităţii „Al.I.Cuza” din Iaşi, fără a avea dreptul de a locui la cămin, fără drept de bursă deşi avea acest drept câştigat prin notele obţinute, fără dreptul de a merge în tabere, altfel spus, fără dreptul la viaţa de student în mod egal cu restul colegilor.
Probabil că toate aceste restricţii ale orânduirii comuniste au ambiţionat-o şi n-au demoralizat-o. După o perioadă petrecută la Câmpulung Moldovenesc, ca etnograf la muzeul din localitate, ambiţioasa cercetătoare a fost remarcată de şefii de la Botoşani (1968), care au ţinut s-o aducă în judeţul de unde a plecat să-şi croiască drum în viaţă. Aşa a ajuns Angelica Paveliuc – Olariu (nume adăugat prin căsătorie) să-şi unească destinul vieţii cu cel al etnografiei botoşănene. Aşa s-a ajuns ca oraşul Botoşani să intre în galeria oraşelor României care au un muzeu etnografic.
Cu rigurozitatea omului de ştiinţă, dar şi cu multă dăruire, pasiune şi îndărătnicie, Paveliuc a adunat dovezi peste dovezi pentru a demonstra celor de la Bucureşti că spaţiul judeţului Botoşani nu este o zonă de interferenţe culturale, nu este gazda obiceiurilor ajunse pe la noi odată cu strămutaţii, ci posedă o zestre etnografică proprie, nealterată de influenţele culturale a celor veniţi să se aşeze pe aceste meleaguri.
Rând pe rând şi-a pus semnătura pe prestigioase şi preţioase cărţi de cercetare etnografică, dovezi ale perenităţii tradiţiilor populare botoşănene, zestre ştiinţifică, dar şi motive de mândrie pentru generaţiile viitoare. Poate că titlul ştiinţific de doctor etnograf nu este cel mai în măsură să exprime recunoaşterea meritelor sale ştiinţifice, poate că Angela Paveliuc – Olariu merită mai mult decât atât. Iar acel mai mult decât un titlu ştiinţific ar trebui să vină dinspre noi, cei care suntem beneficiarii uriaşei sale munci ştiinţifice. Cred că a sosit momentul ca instituţiile publice de specialitate ale judeţului, autorităţile care ne conduc, să-i acorde unele recompense de ordin moral şi material şi s-o propună ministerului Culturii pentru acordarea unei medalii pe care o merită din plin. Iar o recompensă morală ar putea fi şi numirea Muzeului de etnografie „Angela Paveliuc – Olariu”, dacă tot avem o sală de sport „Elisabeta Lipă”.
Angela Paveliuc – Olariu este cea care a dovedit autorităţilor ştiinţifice româneşti că judeţul Botoşani nu există numai ca unitate administrativă pe harta ţării, ci are şi o importantă zestre etnografică care-i dă dreptul să stea alături de celelalte zone etnografice ale României, întregind şi completând fericit zestrea naţională.
Iată de ce volumul proaspăta lansat şi intitulat „O viaţă…” îl consider nu numai cu caracter autobiografic, ci ca un veritabil testament ştiinţific prin care lasă botoşănenilor o impresionantă operă de cercetare ştiinţifică, lasă o şcoală de cercetare etnografică recunoscută în plan zonal şi naţional, lasă o nouă generaţie de cercetători etnografi capabili să pună în valoarea rezultatele muncii sale de cercetare şi să continue această muncă.
Trebuie să mai adaug faptul că volumul este editat la Editura „ART XXI” Iaşi într-o ţinută grafică de excepţie, ceea ce-i dă o valoare bibliofilă deosebită. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Repetă intens pentru Festivalului Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă
Şirul proceselor în Sănătate este din ce în ce mai lung
Divergenţe între cadrele medicale din şcoli şi directorii de instituţie
Tunşi la salariu, raşi la tichetele de masă
De ce sunt hoţi cei din Finanţe şi CJ
Program TELE' M Botoşani, luni
Au căzut în propria capcană
Ioan Rotundu
Ajutaţi-l să-şi refacă viaţa!
Scandal aplanat de jandarmi
O oaie era să-i aducă sfârşitul
O nouă rundă de alegeri ar trimite românii să stea cu mâna întinsă
sunt de părere cei din PRM Botoşani
Există un dictat politic PNL – PSD contra intereselor judeţului
susţin PRM-iştii botoşăneni referindu-se la deciziile luate în Consiliul Judeţean
Cătălina Lupaşcu este prea corectă faţă de clica de hoţi din CJ
a afirmat liderul PNL Florin Ţurcanu
Porc picant cu legume
Românul şi vorbitul la bec
Leul lui Isărescu
Cadou pentru ziua de naştere
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog