Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Reportaje
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
15268
De la 07 Ianuarie 2003
76652740

OUG privind majorările salariale din educaţie

  • 29 October 2008, 23:00
Guvernul a aprobat astăzi o ordonanţă de urgenţă care stabileşte că majorările salariale din domeniul educaţiei cu 50%, aprobate de Parlament, să fie aplicate din luna aprilie 2009, a anunţat, la finalul şedinţei de Guvern, premierul Călin Popescu-Tăriceanu.
Primul-ministru a precizat că s-a luat această decizie întrucât „orice majorare trebuie făcută gradual”. Astfel, de la 1 octombrie 2008 intră în plată salariile majorate cu 9%, conform negocierilor anterioare dintre guvern şi sindicate.
Începând din 1 ianuarie 2009, conform prevederilor bugetului de stat pentru 2009 aprobat astăzi, salariile din zona bugetară vor creşte în medie cu 10%, „ceea ce va permite majorări consistente inclusiv pentru cadrele didactice”, a spus primul-ministru.
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a precizat că majorările din sectorul educaţiei aprobate de Parlament trebuie legate de două elemente: legea de salarizare unitară a sectorului bugetar şi de performanţa, competenţa, eficienţa şi calitatea în realizarea actului didactic.
„Spunem ‘Da’ salariilor mărite, dar dacă această mărire este legată de performanţă, de reforma sistemului educaţional”, a spus primul-ministru.
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a reamintit faptul că s-a ajuns la această soluţie după consultările cu sindicatele şi cu partidele politice parlamentare, în urma cărora s-a decis elaborarea unei legi de salarizare unitară a sistem bugetar. Astfel, comisia instituită în acest sens a avut ieri o primă reuniune, prilej cu care s-au pus bazele principiilor care trebuie să guverneze această lege. „Există un consens asupra acestor principii, inclusiv unul care să lege creşterea salarială de performanţa economică”, a subliniat primul-ministru.
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a precizat că decizia luată astăzi de Guvern, prin ordonanţa de urgenţă este una „absolut firească”, întrucât „trebuie să se lase viitoarei majorităţi parlamentare şi viitorului guvern să decidă în privinţa politicilor salariale pentru anul 2009”.
„Este complet anormal ca guvernul actual să angajeze setul de politici salariale pentru următorul guvern”, a spus primul-ministru, subliniind faptul că viitorul parlament şi viitorul guvern vor putea lua în dezbatere această ordonanţă „fără presiunea electorală care există azi, în funcţie de realităţile economice şi cu toată responsabilitatea”. „În acest fel dăm posibilitatea ca o măsură extrem de importantă şi cu consecinţe aproape de necalculat asupra economiei să fie luată într-un context mult mai calm decât cel de acum”, a spus premierul Tăriceanu.
Primul-ministru a afirmat că majorarea salarială cu 50%, aprobată de Parlament pentru cadrele didactice este „o propunere nerealistă, o decizie importantă pentru că poate să modifice în mod substanţial mersul României, după o lungă perioadă de creştere economică către o criză economică”. Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a reafirmat faptul că „o astfel de decizie greşită” ar „nărui economia” şi că nu doreşte să gireze o atare măsură, chiar dacă „politic şi electoral aceasta ar însemna voturi pentru partidul pe care îl conduce”. „Nu merg pe un astfel de calcul meschin pentru că în joc este viitorul României şi al cetăţenilor săi. Astfel de măsuri demagogice şi populiste nu au decât un orizont electoral”, a spus primul-ministru, în condiţiile în care nici Parlamentul, care a aprobat legea, şi nici preşedintele, care a promulgat-o nu au indicat sursele de finanţare.
Şeful Executivului a spus că nu doreşte să pună în aplicare o astfel de decizie pentru că aceasta ar aduce după sine o criză economică, pe fondul devalorizării monedei naţionale şi a creşterii inflaţiei. Primul-ministru a precizat că bugetul nu poate fi cheltuit exclusiv pentru salarii şi că investiţiile în dezvoltarea infrastructurii educaţionale sunt foarte importante, motiv pentru care în şedinţa de astăzi a Guvernului a decis să ceară sindicatelor din educaţie să indice proiectele de investiţii la care doresc să renunţe, MIRA, împreună cu autorităţile locale să decidă dacă sunt de acord cu renunţarea la aceste investiţii. La fel, vor fi consultate comitetele de părinţi din şcoli pentru ca şi acestea să spună dacă sunt de acord cu renunţarea la aceste investiţii.
(Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 28.10.2008)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Măruţă a plecat în căutarea unui cadou pentru Anna Lesko
I-am salvat casa pensionarei de ghearele lacomei VODAFONE ROMANIA!
Aventurile urmaşului lui Cervantes pe meleagurile usturoiului
Falsa caterisire a părintelui Boian
Şaguna eliminat de Garda Maghiară
500 de ani de tipăritură bisericească, la Patriarhia Română
Reglementări mai flexibile în domeniul achiziţiilor publice
Sprijin pentru producătorii agricoli
Activităţi culturale remarcabile la Flămânzi
Refugiul lui Năstase
Horoscop
Decât mare şi prost, mai bine mic şi tâmpit!
În fond, cine sunt ei şi ce vor?
Ioan Rotundu
Candidatura lui Radu Ţurcanu a fost respinsă
Banii de aeroport şi-au luat zborul în alte direcţii mai urgente
Incredibilă decizie, pensie lunară de 1 leu
statul cheltuieşte mai mult ca s-o expedieze destinatarului
Deţinuţii botoşăneni se iau la „trântă” cu viciul fumatului
Oprişanu condamnă ferm decizia ministrului Nicolaescu ce aduce a eutanasiere
dacă legea se va aplica, nu vom mai avea bolnavi „întorşi din morţi”
Munca la stat începe să fie mai profitabilă decât la privat
200 kg de lemne arse în van din cauza unei clipe de neatenţie
Noaptea nu le-a fost bun sfătuitor şi nici ocrotitor
Pompierii au trecut la inspectat secţiile de votare
Încă două societăţi recurg la concedieri
Bolnavii cronici nevaccinaţi antigripal mai au o şansă
Profesorii continuă să se lupte pentru putere
Constantinescu nu vrea ca părinţii elevilor să-i judece pretenţiile
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă