Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23867
De la 07 Ianuarie 2003
122909516

Omagierea personalităţii maestrului acordeonist Dan Decebal Chitic

  • Ioan Rotundu
  • 19 August 2016, 23:00
Duminică 14 august, la Păltiniş, s-a desfăşurat Ediţia a II-a a Festivalului Internaţional „Dan Decebal Chitic” de muzică populară, eveniment dedicat omagierii personalităţii marelui acordeonist născut la Darabani şi care a purtat şi continuă să poarte pe clapele acordeonului prin întreaga lume melodiile de muzică populară culese din bazinul folcloric al zonei de nord a judeţului nostru. Organizatorii au fost Consiliul Local şi Primăria Păltiniş în colaborare cu Asociaţia „Prieten ii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa” Darabani a cărei preşedinte este profesorul Constantin Moroşanu.
Dealtfel festivalul a luat fiinţă la iniţiativa profesorului Moroşanu acum trei ani, mai exact în 2014, prima ediţie desfăşurându-se la Darabani, locul de naştere al maestrului. Numai că în anul 2015 primarul de atunci al oraşului, social-democratul Cornel Aroşoaie, ar fi dorit să politizeze evenimentul în favoarea PSD, decizie cu care profesorul Moroşanu n-a fost de acord. A găsit înţelegere şi colaborare la primarul comunei Păltiniş, Costel Romanescu, iar ediţia a II-a s-a desfăşurat pe terenul viran din vecinătatea Primăriei Păltiniş, fără vreo imixtiune a politicului.
Maestrul Dan Chitic a fost extrem de mulţumit de modul în care a fost organizată la Păltiniş ediţia a II-a a Festivalului şi şi-a dat acordul ca evenimentul să rămână înscris pe agenda culturală a primăriei din această localitate, decizie luată de maestru poate şi datorită deosebitei călduri sufleteşti cu care localnicii l-au primit şi în acest an.
Festivalul este considerat internaţional pentru că la toate cele trei ediţii au participat formaţii de muzică populară din Bucovina Ucraineană şi Ţinutul Herţa precum şi din raionul Briceni – Republica Moldova.
Evenimentul din acest an s-a deschis cu o paradă a cântecului şi portului popular desfăşurată pe strada principală a localităţii Păltiniş sub privirile şi aplauzele localnicilor şi a trecătorilor ocazionali. În faţă au mers primarul Costel Romanescu şi profesorul Moroşanu urmaţi de copii îmbrăcaţi în costum naţional ce-au purtat steagurile Uniunii Europene, Ucrainei, Moldovei şi României. Tot în deschiderea oficială a evenimentului s-au cântat şi imnurile celor patru entităţi teritoriale.
Şi în acest an Lumea lu’ Rotundu a fost prezentă iar maestrul a acceptat un interviu ceva mai în detaliu legat de personalitatea sa. Reportajul realizat şi intitulat „Dan Decebal Chitic” se va difuza pe Tele’M Botoşani sâmbătă, 20 august, începând cu ora 19.00.
De remarcat modestia maestrului şi bucuria sa de a urca pe scenele lumii cu acordeonul care l-a făcut celebru, încântând audienţa. L-au impresionat japonezii a căror cultură şi civilizaţie este total diferită de cea europeană şi în special românească. Spectatorii japonezi s-au arătat extrem de încântaţi de ritmurile rapide ale cântecului popular românesc şi l-au răsplătit pe maestru cu aplauze generoase.
Chiar şi în ţările nordice, precum Danemarca, Suedia, Norvegia, unde locuitorii au un caracter rece şi distant, spectatorii n-au rezistat farmecului cântecului românesc ieşit din clapele acordeonului maestrului şi s-au lăsat antrenaţi în atmosfera de cântec, joc şi voie bună românească.
La eveniment au participat sute de localnici, formaţii de muzică populară din Herţa, Voloca, Costiugeni – Ucraina, Briceni – Moldova dar şi fanfara din Mileanca condusă de profesorul Gheorghe Mitoceanu, formaţia de cântec şi dansuri de la Clubul Copiilor din Darabani condusă de profesorul Mirel Dascălu precum şi formaţii de cântăreţi şi dansatori din Ştiubieni, George Enescu etc.
Cu o organizare ceas, şi ediţia din acest an a Festivalului de omagiere a personalităţii maestrului acordeonist Dan Decebal Chitic a fost o reuşită. Vizionarea reportajului vă va oferi un bun prilej de a cunoaşte căldura sufletească a maestrului şi a localnicilor din Păltiniş, pe care uneori îi privim în mod fals ca nordici, adică reci.
De menţionat şi numele sponsorului emisiunii Lumea lu' Rotundu societatea ADMIR SRL Botoşani patronată de omul de afaceri Ioan Roşu.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Răspuns lipsit de orice speranţă
Horoscopul săptămânii 15 – 21 august 2016
Platforma Unionista Actiunea 2012 anunta deschiderea primei televiziuni suta la suta romanesti in Republica Moldova
O mie de kilometri de autostrada peste doi ani
Multe proiecte nu au autorizatii de constructie
Redacţia Jurnalului vă informează
Lumea lu' Rotundu: Dan Decebal Chitic
Prognoza meteo pentru weekend
Ce spune BNR despre bazele de date pe care le-a pus la dispozitia SRI
Andrei Pleşu îl desfiinţează pe Dragnea printr-un editorial
Strategic, mafia PSD pune stăpânire pe CJ Botoşani
Ioan Rotundu
Cârlan pare a fi prima victimă a lui Macaleţi
Ioan Rotundu
„Expoziția Mugur Călinescu”, la Muzeul vieții cotidiene în comunism (MuViCC)
preot rupe tăcerea
Cea mai mare capcană în care pică românii
„DOSARUL OZN”, facut public de Guvernul britanic!
TEORIILE SOCANTE ascunse de ani de zile in arhiva MoD!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog