Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22304
De la 07 Ianuarie 2003
122882371
Operaţiune de comando în Somalia:

O unitate SEALs a eliberat doi cetăţeni occidentali

  • ucigând cei nouă piraţi care îi ţineau ostatici
  • 25 January 2012, 23:00
Fortele speciale americane au eliberat doi cetateni occidentali care lucrau pentru organizatii umanitare, luati ostatici in urma cu trei luni in Somalia, ucigand cei noua pirati care ii rapisera, in cadrul unei operatiuni de comando efectuate miercuri in zori, intr-o regiune considerata un refugiu pentru piratii somalezi, relateaza AFP.
Raidul a fost efectuat de soldatii unitatii de elita ai marinei americane, SEALs ("Sea, air, and land", mare, aer si pamant), transportati cu elicoptere. Aceasta este prima lor misiune pe teritoriul somalez, a precizat o sursa din serviciile de securitate locale.
Operatiunea este "un alt mesaj livrat lumii pentru a spune ca Statele Unite vor avea o pozitie ferma impotriva tuturor amenintarilor care vizeaza poporul nostru", a declarat presedintele Barack Obama, intr-un comunicat in care precizeaza ca a autorizat personal raidul.
Danezul Poul Thisted, 60 de ani, si americanca Jessica Buchanan, 32 de ani, lucrau pentru Danish Demining Group (DDG), o unitate a Danish Refugee Council (DRC), cand au fost rapiti, in 25 octombrie, la Galkayo, in regiunea autoproclamata autonoma Galmudug (centru).
"Cei doi angajati ai DDG au fost eliberati de fortele militare" transportate de mai multe elicoptere, a precizat Mohamed Nur, un responsabil local din fortele de securitate.
DRC a confirmat eliberarea si precizat ca ostaticii nu au fost raniti. In cursul interventiei, care s-a derulat in imprejurimile localitatii Adado, intr-o regiune izolata din centrul Somaliei, "cei noua rapitori" care ii tineau ostatici pe occidentali au fost ucisi, a precizat comandamentul armatei americane pentru Africa(Africom).
Operatiunea s-a incheiat in mai putin de o ora
Potrivit lui Abduali Moalin, un oficial local, "se pare ca raidul a fost efectuat de soldati foarte profesionisti, deoarece a durat mai putin de o ora".
Armata americana a precizat ca a obtinut anterior "informatii care au permis actiunea". Aceste informatii ar putea fi furnizate de informatori sau de drone americane, in conditiile in care Washingtonul a recunoscut in octombrie anul trecut ca efectueaza in mod regulat operatiuni de supraveghere in Cornul Africii.
Ministrul danez al Afacerilor externe Villy Soevndal a precizat ca interventia americana a fost motivata de ingrijorarea legata de starea de sanatate a unuia dintre ostatici.
Fortele speciale americane au mai incercat o astfel de operatiune, de aceasta data in largul coastelor somaleze, in februarie 2011, in incercarea de a elibera patru americani al caror iaht fusese capturat de pirati. Ostaticii au fost insa ucisi cu putin timp inaintea interventiei. Peste 20 de ani de razboi civil in Somalia au permis aparitia a numeroase militii, insurgenti islamisti si grupari de pirati, raspanditi in cea mai mare parte a teritoriului tarii.
Acestia din urma prefera in ultima vreme sa conduca operatiuni terestre, in conditiile in care securitatea navelor a fost puternic intarita, iar in sezonul ploios marea agitata face mai dificile atacurile navale. Ultimul exemplu: un scriitor si ziarist american, Michael Scott Moore, a fost rapit sambata de barbati inarmati tot la Galkayo. Potrivit unui oficial local, acesta se afla acum in mainile piratilor.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: După Ziua Femeii
Caricatura zilei
Reţeta zilei: Mijloc de a face brânză din cartofe
Senatorul Iulian Urban: Îmi dau demisia din PDL
Ţiţeiul brut şi impactul sancţiunilor UE împotriva Iranului
E de înţeles ca oamenii să-şi exprime nemulţumirea faţă de Guvern
dar fără violenţă
Economia Marii Britanii s-a contractat peste aşteptări
USL e mai unită şi mai hotărâtă ca oricând
Robert Turcescu va concerta în Capitală
O înfrângere catastrofală pentru Guvernul Boc
Decizia Curţii Constituţionale privind comasarea alegerilor trebuie respectată
Cod Galben de ninsoare la Botoşani
TBL Botoşani şi Unirea
Unirea Mică, sărbătorită la Biblioteca Judeţean㠓Mihai Eminescu” Botoşani
„Trofeul calităţii” în varianta Marcu
Ioan Rotundu
Consilierii judeţeni ai USL au băgat judeţul sub zăpadă
Cât câştigă zilnic la Botoşani un cerşetor
Centru mobil pentru dărăbănenii care vor să-şi facă paşaport
Botoşani: În lupta cu USL, prefectul nu dă semne de oboseală
Unităţile medico-sociale sufocate de bolnavi cronici fără familie
S-a decis directorul social la Protecţia Copilului
La Nova Apaserv negocierile salariale bat pasul pe loc
Liceele tehnice din Botoşani afectate de scăderea numărului de elevi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog