Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11072
De la 07 Ianuarie 2003
115051054

PDL, unul dintre beneficiarii sumelor platite in cadrul licentelor Microsoft

  • 11 February 2015, 23:00
Partidul Democrat Liberal este unul dintre beneficiarii sumelor de bani platite in cadrul licentelor Microsoft, se arata in referatul procurorilor privind cererea de arestare preventiva a Elenei Udrea.
"S-a stabilit, de asemenea, ca beneficiari ai sumelor de bani din platile efectuate in baza contractului sunt printre altii inculpatul Sandu Gabriel, inculpatul Cocos Dorin si Partidul Democrat Liberal care a beneficiat de plata unor materiale electorale", potrivit documentului citat.
Astfel, in toamna anului 2009, "s-a incheiat cu Partidul Democrat Liberal un contract de prestari de servicii ce a fost si care avea ca obiect prestarea serviciilor de tiparire si anvelopare a unui nr. de 4.000.000 de scrisori electorale, numarul acestor scrisori a fost suplimentat la 8.600.000, stabilindu-se sa se incheie un act aditional la contractul initial", spun procurorii DNA.
Ulterior, pentru diferenta de 4.600.000 scrisori nu a mai fost achitata contravaloarea prestatiilor iar "cei care au prestat au ajuns sa discute cu Dorin Cocos si au fost in audienta la Udrea Elena Gabriela - vicepresedinte P.D.L dar s-au exercitat presiuni sa se renunte la pretentii", acuza procurorii.
Potrivit referatului, Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor la data respectiva, a incheiat contractul de licentiere "ca urmare a presiunilor exercitate de UDREA ELENA GABRIELA - in calitate membru al Guvernului si vicepresedinte PDL, precum si ca urmare a presiunilor exercitate de alte persoane din conducerea partidului".
"In concluzie, rezulta ca, inculpatul Cocos Dorin a pretins si primit de la Florica Claudiu si Pescariu Dinu Mihail suma de 9.000.000 de euro pentru ca prin intermediul numitei Udrea Elena Gabriela - ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, membru al Guvernului, si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Florica Claudiu incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale".
Avand insa in vedere ca "inculpatul Cocos Dorin nu avea atributii in ceea ce priveste incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft, nu se afla in relatii de prietenie cu alti membrii ai Guvernului sau cu persoane din cadrul Ministerelor implicate in derularea contractului, pentru a avea posibilitatea de a-si exercita influenta asupra acestora" rezulta ca "suspecta Udrea Elena Gabriela si-a traficat functia si influenta la nivel guvernamental in mod direct si indirect fata de cumparatorii de influenta prin intermediul lui Dorin Cocos si a primit foloase necuvenite constand in suma de 9.000.000 de euro", argumenteaza acestia.
Procurorii o mai acuza pe Elena Udrea ca preluarea creditului de la BRD in valoare de 3,6 milioane euro de catre Alexandru Faur, "persoana din cercul relational al lui Gheorghe Stelian si a lui Cocos Dorin" "a reprezentat doar o modalitate de ascundere a circuitului financiar si a beneficiarului real al bunurilor, respectiv a investitiei ce urma a se realiza pe terenul cumparat din credit".
"Astfel, in perioada aprilie 2013 - iunie 2013 inculpatul Cocos Dorin, in mod direct precum si prin intermediul societatii pe care o controleaza - Centrul de Diagnostic Clinic International SRL, respectiv prin intermediul unor rude - Dincu Anca (sora inculpatului Dorin Cocos) sau apropiati Radu Mioara (asociat la Centrul de Diagnostic Clinic International SRL) a incheiat mai multe "Promisiuni bilaterale de vanzare - cumparare a unui bun viitor¬, avand ca obiect suprafete construite din proiectul imobiliar pe care promitentul vanzator se presupunea ca il va dezvolta pe terenul din str. Neajlovului nr. 87 - 95 din mun. Bucuresti (teren achizitionat din creditul BRD)", se arata in referat.
O alta acuzatie a procurorilor este legata de faptul ca Elena Udrea si-ar fi incalcat "una din obligatiile principale impuse in perioada de controlului judiciar", "aceea de a nu comunica cu martorii si alti participanti la savarsirea faptelor in nicio modalitate".
Insa "faptul ca a formulat un denunt cu privire la fapte de coruptie si imediat dupa aceea a facut publice faptele sesizate (dezbatand si probele ce ar putea fi administrate), faptul ca a incercat sa acrediteze ideea ca anumiti participanti la infractiune sunt protejati de organele de urmarire penala, generand asupra acestora o presiune mediatica si mai mare, creaza suspiciunea rezonabila ca va incerca sa realizeze intelegeri cu partile, sa influenteze martorii, sa determine alte persoane sa aiba un astfel de comportament", concluzioneaza procurorii.
Procurorii citeaza inclusiv interviul acordat HotNews.ro de Elena Udrea, afirmand ca fostul ministru "a facut declaratii cu privire la acuzatiile ce i-au fost aduse, declaratii ce vizeaza fondul cauzei si care sunt in masura sa influenteze declaratiile inculpatilor si ale martorilor toate acestea in conditiile in care inculpata nu daduse declaratii in dosarul penal, nici in calitate de suspect si nici in calitate de inculpat".
"Astfel, intr-un interviu pentru Hotnews, inculpata Udrea Elena Gabriela a sustinut ca nu a stiut depre provenienta sumelor de bani bagati de fostul sot in firmele de la care incasa dividende, sugerandu-i acestuia, prin intermediul interviului si explicatia pe care ar trebui sa o dea: 'nu poate fi o certitudine ca orice nevasta stie cum isi face afacere sotul ei. Trec peste faptul ca intamplator eram o nevasta cu o ocupatie foarte precisa si foarte solicitanta'. Inculpata Udrea Elena Gabriela a incercat sa induca ideea ca magistratii ar fi constransi la o anumita conduita prin santaj de catre cei care detin anumite secrete", spun procurorii.
In referat este citata si o interceptare a unei discutii dintre Dorin Cocos si Dinu Pescariu, din care "rezulta ca inculpatul Cocos Dorin i-a solicitat acestuia semnarea chitantelor antedatate desi realiza caracterul fraudulos al acestora si in conditiile in care inculpata Udrea Elena Gabriel avea cunostinta de demersurile efectuate de inc. Cocos Dorin":
"(...)DORIN COCOS: Pot sa fac asta. Da, mai, cap sec! Eu n-am nicio problema. Eu am vorbit si cu Marian Nazat. Am vorbit si cu mai multi avocati. Dar ala nu recunostea.
DINU PESCARIU: Ti-am zis ca am vorbit cu el. Dar Rares ...?
DORIN COCOS: Are si el (...?). Nu poate sa spuna chiar tot.
DINU PESCARIU: Ce sa zica?
DORIN COCOS: Pai cum ce sa zica? Asta mi-a zis cu teama, Marian. Si zic: Mai, daca ti-a dat din conturile unui om care (...?)
DINU PESCARIU: Nu conteaza. Dar de ce? Sa zica el (...?)
DORIN COCOS: Ma duc pana la prezidentiale, in p... mea.
DINU PESCARIU: Zice... Asta e chiar pe fata.
DORIN COCOS: Si zic: Stai, domnule, asa, ca ti le dau tie. Si el mi-a zis: Nu. Daca mi le dau altii? ...
DINU PESCARIU: (...?)
DORIN COCOS: Nu, te cred, dar din contul tau. Tu mi-i dai mie din cont si-i spun care e problema. Pai hai sa ne vedem intr-o zi. Ia-ti un avocat care ai incredere in el. Zi, cand sa vin?
DINU PESCARIU: Luni.
DORIN COCOS: Luni. La ce ora sa ma prezint? Ca eu ma prezint. Pe la 12:00? E bine? La 13:00? La cat?
DINU PESCARIU: Stai sa vorbesc cu ala. O sa-ti dau telefon.
DORIN COCOS: Dar nu trebuie sa-mi dai telefon. Vin aici de la ora 13:00, sa zicem. Vin la Club la 13:00. Esti aici?
DINU PESCARIU: Da. Da. Da.
DORIN COCOS: Bun. (...)
"(...)
DORIN COCOS: Las-o asa, ca e mai bine. Las-o asa. Ca am vorbit si cu... cu Elena, si a zis: Foarte bine.
DINU PESCARIU: Da?
DORIN COCOS: Da.
DINU PESCARIU: Bravo!
DORIN COCOS: Cand... Am spus... Ca am stat si m-am gandit... Bai, acolo nu scrie ca trebuie sa-i dau decat dupa 10 ani. Pai incep sa-i dau maine. Ce? Hai sa fim drepti. Si cu asta basta. Si tu lasa-le acolo!
DINU PESCARIU: Mi-a fost frica sa le duc acasa.
DORIN COCOS: Foarte bine! Esti nebun? Mai bine da-le incoace!
DINU PESCARIU: Da.
DORIN COCOS: Lasa-le, dracu'! Ei, usor, asa! (Coboara vocea foarte mult, astfel ca unele fraze sunt neinteligibile) (...)
DINU PESCARIU: Pai da' il facem.
DORIN COCOS: Bai, tu esti prost? Nu intelegi ca de atunci nu mai...
DINU PESCARIU: Nu, mai. Sunt...
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zhilei: Perişoare în sos
Bancul zilei: Şi totuşi, era… poliţist
Horoscopul zilei
Reacţia celor de la Telekom în cazul furtului de la Buhăceni
Ana Maria Topoliceanu ii preda mita Elenei Udrea la locuinta acesteia sau la biroul de la minister
Armata SUA va antrena militari ucraineni in luna martie
Vinul rosu ar putea ajuta persoanele supraponderale sa arda grasimile
Marea Britanie incepe testarea de masini care se conduc singure
Lucrarile la Legea securitatii cibernetice, respinsa de CCR, au fost reluate
in Comisia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor
MAE: Directorul ICR Paris si functionara din cadrul Ambasadei de la Paris, responsabili pentru incidentul cu invitatiile
S-a decis demiterea lor
Situatia drepturilor maghiarilor din Romania, "evident, un subiect de negocieri de neevitat"
In cazul unui esec la Minsk, UE va discuta noi sanctiuni economice impotriva Rusiei
Elena Udrea a primit mandat de arestare pentru 30 de zile
Cum se irosesc bani la TVR si pe un sediu nefolosit la Agerpres
Nereguli contabile, financiare si de patrimoniu la toate institutiile publice de presa - raportul Curtii de Conturi pe 2013
Modern Calor Botoşani: Comunicat de presă
Botoşani: Afacerile necurate ale primarului Portariuc au binecuvântarea Bisericii
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă