Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13065
De la 07 Ianuarie 2003
122898714

Paralela cu cazul zăcământului de cupru de la Moldova Noua

  • cum au folosit oligarhii ruşi spionajul industrial pentru a controla ALRO Slatina
  • 29 October 2012, 23:00
Dezvăluiam în urmă cu câțiva ani cum ALRO Slatina, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din estul Europei a ajuns, în urma unei operațiuni complexe ce a avut numele de cod "Operațiunea Vostok" - "Operațiunea Est", pe mâna unor oligarhi ruşi.
Operațiunea, ce a implicat culegere de informații, firme paravan, complicate manevre financiare, dar şi atragerea unor manageri locali nu a fost dezvăluită de către serviciile secrete româneşti, aşa cum s-a întâmplat în cazul foarte recent ce implică zăcămintele de cupru de la Moldova Nouă, ci chiar de către oligarhii în cauză.
Aceştia au ajuns să se certe şi s-au dat în judecată unul pe altul la o curte de justiție din Londra care judecă litigii comerciale. Pe parcursul procesului, cei doi ruşi şi avocații lor au descris în amănunt cum au devenit proprietarii ALRO Slatina. Am intrat, la acea dată, în posesia transcrierii acelui proces după câteva căutări pe Lexis-Nexis-o bază de date care conține inclusiv date despre litigii comerciale.
Vă recomand să consultați AICI documentul, pasajele cele mai importante sunt în culoarea roşie, iar investigația publicată atunci poate fi citită AICI. Cazul ALRO este foarte important pentru a înțelege mecanismele din spatele operațiunilor de spionaj industrial, dar mai ales pentru a înțelege mizele enorme aflate în joc precum şi felul în care politicieni şi manageri pot fi foarte uşor manipulați.
Globalizarea afacerilor a schimbat mult regulile jocului în spionajul industrial în sensul că interesele de stat se intersectează cu interese private şi cele din urmă ajung să fie chiar mai importante nu doar de partea celui spionat ci şi de partea spionului.
Practic, nu se mai poate poate vorbi despre spionaj de stat decât poate în cazul Coreei de Nord unde încă avem un regim totalitar însă, în general, suprapunerea dintre interese private şi interesele unor facțiuni sau ale unor oameni aflați temporar la guvernare sau la comanda serviciilor secrete este mult mai puternică decât ceea ce obişnuiam să numim “interes de stat”.
Cei doi ruşi despre care vorbim în cazul privatizării ALRO, Alexander Krasner şi Vitali Machitski au inițiat planul Vostok în iunie 1999 în urma unei întâlniri la Londra cu Alexandru Elian, un acționar minoritar la CONEF, firmă care intermedia importul de gaze naturale din Rusia şi care deținea participații la diverse companii printre care şi ALRO.
Elian le-a făcut ruşilor intrarea la preşedintele CONEF, Corneliu Moisescu. În fapt, procesul din Londra consemnează o cină ce a avut loc la Bucureşti între cei doi ruşi, Elian, Moisescu şi un senator român al cărui nume nu este menționat. La aceştia s-a alăturat mai apoi chiar şi managerul ALRO, Gheorghe Dobra. Ruşii au elaborat un plan foarte complex, întins pe aproape 3 ani, care presupunea între altele:
- Folosirea unor companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice pentru achiziționarea de acțiuni ALRO fără ca identitatea cumpărătorilor să poată fi descoperită. Insulele Virgine Britanice permit înființarea firmelor cu acțiuni la purtător, cu proprietari aproape imposibil de identificat. Aceste companii au contribuit la colectarea unui procent mai mare de 25 la sută din totalul acțiunilor ALRO. Mişcarea a permis obținerea unui “control negativ” asupra companiei româneşti (vezi mai jos).
- Negocierea privatizării ALRO Slatina prin intermediul unor interfețe-persoane şi firme-din Statele Unite şi Israel care să-i ascundă pe ruşi fiindc㠓românii îi antipatizează pe ruşi”. Un fost ambasador israelian, născut în România, a fost cooptat de către ruşi şi o firmă înființată în Statele Unite, Marco International, a fost folosită drept paravan.
- Strângerea de informații printr-o firmă elvețiană. O companie a fost creată în Zug, Elveția pentru a intra în afaceri cu ALRO în scopul strângerii de informații despre combinat. Firma a fost dizolvată imediat după preluarea ALRO.
- Poate cel mai important: lobby care să ducă la schimbarea/mărirea cvorumului necesar pentru luarea hotărârilor la ALRO. Guvernul român de la acea dată, 2001, a acceptat ca hotărârile importante să poată fi luate doar dacă deținătorii a 75 la sută din companie cădeau de acord. În felul acesta, acționarii minoritari puteau să blocheze hotărâri dacă dețineau cel puțin 25 la sută din acțiuni, adică aveau controlul negativ al companiei. Acest lucru a dus la îndepărtarea altor potențiali investitori.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Cu ce te-alegi când faci cu ochiul
Britanicii se tem că 30 de milioane de români şi bulgari le vor lua locurile de muncă
Triunghiul România - Rusia - Transnistria
cronologia evenimentelor care au tensionat relaţiile în luna octombrie
20 de ani fără Doina și Ion Aldea-Teodorovici. 20 de ani de neuitare
18 preşedinţi de secţii de votare din Olt, urmăriţi penal pentru fraude la referendum
Reţeta zilei: Castraveţi muraţi la rece
Elemente de muniţie descoperite lângă un depozit de gunoi din comuna Călăraşi
Autoturism cu documente falsificate oprit la graniţa cu Moldova
Moldovean depistat după ce a trecut ilegal frontiera
Când Rusia a aderat la FMI, am ratat cu brio o bună oportunitate de deschidere a subiectului "tezaur"
O societate nouă în subordinea CJ ar putea prelua gunoiul din Botoşani
Constantin Conţac îşi încearcă şansele pe Colegiul 3 Botoşani
Candidaţii PPDD sunt pregătiţi de parlamentare
Botoşani: Neînţelegeri teritoriale la graniţa cu judeţul Suceava
Liviu Toma - un fudul fără portofoliu
Ioan Rotundu
Funcţii de conducere în Sănătate care nu stârnesc interes
Nou concurs în şcoli pentru posturile vacante
Nova Apaserv vrea să dea buzna în casa rău platnicilor
Coplata la serviciile medicale se amână până după alegeri
colpata scoate mulţi bani din buzunarul bolnavilor fără bani, vor fi condamnaţi legal la moarte
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog